1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rautavaara

Rautavaaran Vuokratalojen vuokrien kova kertakorotus jäihin – korotukset aiotaan jakaa usealle vuodelle

Vuokriin olisi tullut kertakorotuksena 25 prosentin nousu.

Kuva: Yle

Rautavaaran kunta valmistelee uudelleen omistamansa vuokrataloyhtiön vuokrankorotukset. Syynä on, että vuokriin suunniteltu korotus olisi kertakorotuksena kohtuuttoman suuri. Korotuksia esitetään jaksotettavaksi useammalle vuodelle.

Kertakorotuksena Rautavaaran Vuokratalojen vuokrat olisivat nousseet kaksi euroa neliöltä, mikä olisi tarkoittanut jopa 25 prosentin korotusta. Korotusten on ollut tarkoitus tulla voimaan huhtikuussa.

Kunnanhallitus antoi viime marraskuussa kunnan omistamalle vuokrataloyhtiölle ohjeen korottaa vuokria, koska vuokratulot eivät ole riittäneet kiinteistöjen ylläpitokustannuksiin. Silloin tarkka vuokrankorotusten summa ei ollut vielä tiedossa.

Rautavaaran Vuokratalojen toiminta on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n omakustannusperiaatteen mukaista, eli vuokrilla pitää kattaa talojen ylläpito ja korjaukset, mutta omistajalle talot eivät tuota voittoa. Vuokrataso on siis ollut alihinnoiteltu, kun kerättyjen vuokrien määrä on ollut liian alhainen kustannuksiin verrattuna.

– Ehkä siinä on ollut sellaista pienten kuntien ajattelua että ei raskita periä todellista vuokraa. Toki me on täällä tarkistettu ja kehitetty kustannuslaskentaa ja sitä kautta on selvinnyt vuokrankorotuksen tarve, toteaa Rautavaaran kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen.

Rautavaaralla on myös kunnan suoraan omistamia vuokrataloja. Niiden vuokrasopimuksiin on kirjattu korkeimmaksi vuosivuokran korotukseksi viisi prosenttia. Näissä taloissa korotus on jo päätetty tapahtuvaksi viisi prosenttia kerrallaan tänä vuonna sekä sen jälkeen kolmena vuotena peräkkäin.

Juttua tarkennettu 6.2. klo 07.02: Kunnanhallitus ohjeisti vuokrataloyhtiötä, joka teki päätöksen vuokrankorotuksista.