Hyppää sisältöön

Kun Maria Tyyster alkoi odottaa vauvaa, kaikki halusivat koskettaa häntä: "Teki mieli lyödä käsille"

Tangokuningatar Maria Tyyster ihmettelee, miksi vieraat ihmiset halusivat tulla koskettelemaan hänen raskausvatsaansa ja arvuuttelemaan lapsen sukupuolta.

Maria Tyyster sai toisen vauvansa tammikuun lopussa. Kuva: Maria Tyyster

Vuoden 2014 tangokuningatar Maria Tyyster elää elämänsä onnellisinta aikaa. Perheeseen syntyi reilu viikko sitten tyttövauva.

Lapsi on Tyysterin toinen. Lisäksi perheessä on entuudestaan hänen puolisonsa lapsi, joten iloista hulinaa kolmelapsisessa perheessä riittää.

Raskausaikana oli kuitenkin toisin. Maria Tyyster joutui kokemaan piinallisia ja kiusallisia hetkeä, kun täysin tuntemattomat ihmiset tulivat taputtelemaan ja silittämään hänen raskausvatsaansa.

– Kerran yksi mies tuli selän takaa ja laittoi kätensä minun vatsalleni. Siinä kohtaa jouduin repäisemään hänen kätensä pois ja sanomaan, että nyt päästä irti. Kerran taas kesken keikan päihtynyt mies tuli tanssilattialta suoraan lavalle koskettamaan vatsaani. Siinä kohtaa teki mieli vaan lyödä käsille, kertoo Tyyster.

Vessaan piiloon

Raskausaikana Tyyster huomasi, miten täysin tuntemattomienkin ihmisten katseet alkoivat kääntyä entistä enemmän hänen vatsaansa kohti.

– Kuopiossa olin kahvilassa yksin syömässä. Huomasin, miten läheisessä pöydässä vanhempi rouva tuijotti minua. Raskaus oli silloin puolivälissä ja raskausvatsan jo huomasi. Pariskunta alkoi lähteä pois kahvilasta, kun minun kohdallani mies sanoi rouvalleen: "No on sillä maha".

Välillä Maria Tyysterille tuli hetkiä, ettei hän olisi halunnut liikkua julkisilla paikoilla ollenkaan.

– Lappeenrannassa olin teatterissa. Katseita oli niin paljon, että olisi väliajalla tehnyt mieli mennä vessaan piiloon. Harva uskaltaa tulla juttelemaan, mutta katseet kertovat paljon, sanoo Tyyster.

Maria Tyyster Säkylässä muutama päivä ennen toisen lapsensa syntymää. Kuva: Maria Tyysterin kotialbumi

Tyyster on ihmeissään, miten niin monet ihmiset kokevat raskausvatsan kaikkien yhteiseksi omaisuudeksi.

– Jotkut tulevat taputtamaan vatsaa ja onnittelemaan. Tiedän, että se on vanha perinne, mutta jotenkin siinä haluaisi pitää oman tilansa ja rajat.

Tyysterin mukaan hänellä ei ole mitään sitä vastaan, jos oman perheen jäsen tai joku läheinen koskettaa vatsaa. Hän kuitenkin uskoo, että ihmiset tulevat ehkä tavallista herkemmin koskemaan julkisessa ammatissa työskenteleviä raskaana olevia naisia.

– Kyllä ihmiset varmaan tarkoittavat hyvää. Tuntuu silti jotenkin liian intiimiltä, että joku aivan ventovieras tulee taputtelemaan. Enhän minäkään kenenkään vatsaa taputtele.

Monen äidin murhe

Maria Tyyster avautui raskausajan kokemuksistaan myös Facebook-sivuillaan. Päivitys keräsi lähes 80 kommenttia. Monilla äideillä on samanlaisia kokemuksia kuin Tyysterillä.

Väestöliiton pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola tunnistaa Maria Tyysterin kokemukset. Vatsalle taputtelu ja erilaiset kysymykset äideille ovat hänen mukaansa hyvin tavallisia.

– Siinä varmaan tulee muille sellainen olo, että keho olisi yhteistä omaisuutta. Mutta kyllä äidin pitää saada itse päättää kehostaan, sanoo Jaakkola.

Minna Jaakkola on Tyysterin tavoin sitä mieltä, että pohjimmiltaan ihmiset tarkoittavat hyvää. He ikään kuin haluavat kannustaa äitiä.

– Varmasti osa ajattelee enemmänkin silittävänsä vauvaa kuin vatsaa, vaikka se vauva vielä siellä vatsan sisässä piilossa onkin, pohtii Jaakkola.

Jaakkolan mukaan pitää muistaa, että ihmiset kokevat läheisyyden ja koskettelun eri tavoin: toiset tykkäävät esimerkiksi halailla paljon ja toiset eivät pidä siitä ollenkaan.

Ennustajia ja päivittelijöitä riittää

Nykyään isät ja äidit haluavat tietää ennakolta lapsen sukupuolen ultraäänitutkimuksissa. Läheskään kaikki eivät kuitenkaan halua kertoa sitä muille, edes omille lapsilleen.

Maria Tyyster sai huomata, että tulevan lapsen sukupuoli kiinnosti monia. Hän ei halunnut sitä tietoa jakaa.

– Ihmiset melkein jopa loukkaantuivat, kun en sitä paljastanut. He yrittivät kaikin mahdollisin tavoin udella. Sanoivat, että poika se varmaan on ja sitten katsoivat ilmeestäni, että mitä ja miten vastaan.

Jos ei tietoa sukupuolesta herunut, ihmiset alkoivat ennustaa. Ja ennustuksia Tyysterin mukaan riitti.

– Kaikki olivat sukupuolesta aivan varmoja. Minullekin ainakin 90 prosenttia sanoi, että poika on tulossa. Sitten vain myhäilin, että juu, juu, kertoo juuri tyttären synnyttänyt Tyyster.

Maria Tyyster kertoo nauttineensa toisesta raskaudestaan. Hän osasi paremmin syödä ja liikkua kuin ensimmäisen raskauden aikana.

– Joka kerta kun menin kauppaan, ihmiset alkoivat ihmetellä että vieläkin olet yhtenä kappaleena.

Maria Tyyster ei halunnut peitellä raskauttaan. Kuva: Inka Liimatainen

Tyyster kertoo, että hänellä vatsa ei kasvanut erityisen suureksi. Siitäkin ihmiset olivat huolissaan.

– Vähän väliä kysyttiin, että miten sinä olet noin pieni ja etkö ole syönyt tarpeeksi. Ihminen on kuitenkin yksilö, ja raskauden aikana kenelläkään ei minun mielestäni pitäisi olla oikeutta tulla sanomaan toiselle mitään ulkonäköön liittyviä asioita, sanoo Tyyster.

Maria Tyyster tietää, että hänen julkisuuden henkilönä pitää kestää sitä, että tuntemattomat ihmiset tulevat lähelle. Kaikkea ei hänenkään tarvitse omasta mielestään kestää. Varsinkin iholle tuleminen menee Tyysterin mukaan jo liian pitkälle.

Pitää osata sanoa ei

Väestöliiton pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola kertoo, että raskausaika on monille äideille herkkää aikaa ja äidit myös suhtautuvat raskauteen eri tavoin. Jotta pahalta mieleltä vältytään, olisi Minna Jaakkolan mukaan hyvä, että annettaisiin äitien itse ottaa raskautensa puheeksi, jos niin haluavat.

Jaakkola kysyisi äidiltä esimerkiksi, että mitä kuuluu. Jos äiti tai tuleva äiti haluaa alkaa puhua raskaudestaan, niin silloin keskustelua raskaudesta voi jatkaa.

– Sama pätee myös siihen vatsan koskettamiseen. Jos hirveästi tekee mieli silittää tai tunnustella vatsaa, niin sitten pitää kysyä äidiltä lupa, sanoo Jaakkola.

Tulevien äitien pitää Jaakkolan mukaan myös uskaltaa sanoa, jos silittely ei käy.

– Se on yksi tapa opetella sanomaan, ettei halua, kertoo Jaakkola.

Toisaalta on hyvä, jos esimerkiksi pienten lasten annetaan kokeilla raskausvatsaa. Ainakin tutuille lapsille äidit usein rohkaisevatkin tulla kokeilemaan, miltä esimerkiksi sikiön jalka tai liikkeet vatsan läpi tuntuvat.

– Silloin siitä tulee yhteinen ihmetyksen aihe ja jaettu tosi kiva asia, sanoo Minna Jaakkola Väestöliitosta.

Jaakkola haluaa muistuttaa myös ennustajia, että vatsan ulkomuodosta harvoin pystyy ennustamaan vauvan sukupuolen.

– Varmaan tämäkin on sellaista, että ihminen haluaa jakaa omia kokemuksiaan ja osallistua jollain tavalla raskauteen.

Jaakkola pohtii myös nykyajan vaatetusta. Aiemmin raskaana olevat naiset usein pukeutuivat esimerkiksi mekkoihin, jolloin raskausvatsaa ei herkästi huomannut. Nykyään muoti on toisenlainen.

– Äitiysvaatteet ovat sellaisia, että raskautta tuodaan enemmän esiin. Se on tietysti kiva juttu, ja jokainen äiti päättää miten pukeutuu. Tiukoista vaatteista saattaa ulkopuolisille kuitenkin tulla sellainen ajatus, että vatsaa halutaankin esitellä, sanoo Jaakkola.

Ei muidenkaan mahoja taputella

Maria Tyyster tunnustaa kokeneensa monta ärtyisää hetkeä, kun hänen mahaansa on tunnusteltu luvatta. Julkisuuden henkilönä hän kokee, ettei voi sanoa yhtä pahasti kuin esimerkiksi joku muu. Purkaus säästyy kotiin.

– Julkisesti en ole räjähtänyt kertaakaan, mutta puolisolle kyllä. Olen sanonut puolisolle, että nyt suututtaa, tuhahtaa Tyyster.

Maria Tyyster kruunattiin Seinäjoen Tangomarkkinoilla vuoden 2014 Tangokuningattareksi. Kuva: Yle / Salla Mäkipelto

Myös Tyyster haluaa antaa ihmisille neuvoja.

– Jos haluaa koskettaa ja toivottaa sillä hyvää onnea, niin kysy rohkeasti, että saako koskettaa. Jokaisella äidillä on oikeus sanoa kyllä tai ei.

Pelkästään miehiä hän ei syytä. Samalla tavalla uteliaita ovat naisetkin.

– Ei ole koskaan kohteliasta kysyä naiselta, että oletko pieniin päin. Minulla on ollut joskus ihan naiseuden takia vähän turvonnut maha. Siitä tulee tosi hassu olo, kun sellaista kysellään. Usein vielä kysyjät ovat naisia, joilla on itsellään lapsia, sanoo Tyyster.

Kesällä keikoille

Nyt 31-vuotias Maria Tyyster viettää äitiyslomaansa kotonaan Säkylässä. Tangokuningattareksi kruunaamisen jälkeen hän on kouluttautunut personal traineriksi, psyykkiseksi valmentajaksi ja ravintovalmentajaksi. Niiden ja laulukeikkojen lisäksi aikaa vie tulevaisuudessa myös tuore kulta-alan yritys.

– Äitiyslomalla olen nyt tangomarkkinoille saakka. Sen lisäksi olen kesällä laulamassa ainakin elokuussa, kun alkaa Hamina tattoo, sanoo Maria Tyyster.

.
.