Hyppää sisältöön

KYSin uusia tiloja otetaan käyttöön lähiviikkoina – potilashuoneet hyppäävät sairaalan mukaan uudelle tasolle

Kuopion yliopistollisen sairaalaan on valmistunut uusia poliklinikka- ja vuodeosastotiloja.

Kuopion yliopistollisen sairaalan hankejohtaja Juhani Kouri esittelee uutta potilashuonetta. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Ensimmäiset potilaat pääsevät Kuopion yliopistollisen sairaalan uusiin tiloihin ensi viikolla. Kevään kuluessa käyttöön otettavassa pääsairaalan laajennusosassa on tilaa 12 000 neliömetriä.

Nykyaikaisiin tiloihin muuttaa lähiviikkoina kuusi osastoa, muun muassa neurologian vuodeosasto ja kuntoutuksen päiväosasto. Kaikki uudistilat ovat käytössä viimeistään huhtikuun loppupuolella. Nyt valmistunut laajennusosa on maksanut 34 miljoonaa euroa.

KYSin hankejohtaja Juhani Kouri kuvaa laajennusta isoksi askeleeksi 2020-luvulle. Potilaiden huoneet ovat aivan eri luokkaa aiempaan verrattuna.

– Ennen nais- ja miespotilaat ovat olleet jopa sekaisin neljän hengen huoneissa. Nyt päästään yhden tai kahden hengen huoneisiin. Huoneissa on myös oma wc ja suihku. Potilaan yksityisyys ja stressitaso varmasti muuttuu uusissa tiloissa.

Vaihtelua potilaiden arkeen tuovat myös taideteokset. Neurologian osastolla huoneisiin tulee Pentti Otsamon taideteos Kallaveden jäämaratonmaisemista. Alkuvaiheessa taidetta tulee myös sydänosastolle ja silmätautien poliklinikalle.

Uudet ja nykyiaikaiset tilat helpottavat myös potilastyötä. Esimerkiksi neurologian osastolla otetaan käyttöön älylääkekärryt. Ne ehkäisevät virheitä potilaiden lääkejakelussa.

Henkilöstö oli innokkaasti mukana tilasuunnittelussa

Sairaalan henkilökunta sai tutustua uusiin tiloihin keskiviikkona. Nykyaikaiset tilat tuovat muutoksia myös henkilökunnan toimintaan ja työhön.

Uusissa tiloissa vuodeosastoilla on moduulirakenne. Käytännössä osastolla kahdeksan potilaspaikkaa muodostavat yhden moduulin.

Jokaisen moduulin lähellä ovat päivittäisessä hoidossa käytettävät hoitotarvikkeet, lääkkeet, nesteet ja tekstiilit. Uusi toimintamalli vähentää hoitajien liikkumistarvetta paikasta toiseen.

– Olemme isojen haasteiden edessä, kun uusia toimintatapoja otetaan käyttöön. Toivottavasti sairaanhoitajien aika kohdentuu jatkossa nykyistä paremmin potilastyöhön, miettii suunnittelukoordinaattori Minna Rautiainen.

Nyt valmistunut kymmenkerroksinen uudisrakennus on vasta viidesosa vuoteen 2025 asti jatkuvassa KYS Uusi Sydän -rakennushankkeesta.

Uudisrakennusosa on yhteensä noin 40 000 neliömetriä ja lisäksi vanhoja tiloja peruskorjataan noin 20 000 neliömetriä. Seitsemän vuotisen projektin kustannusarvio on 164 miljoonaa euroa, mutta lopullinen summa on vielä arvoitus.

– Oletettavasti summa muuttuu ja harvemmin alaspäin. Mitään dramaattista muutosta ei kuitenkaan ole näköpiirissä, sanoo hankejohtaja Juhani Kouri.