KHO kumosi Kittilän vs. kunnanjohtajan valinnan – virkaan on valittu jo toinen henkilö

Kittilän kunnanvaltuusto valitsi vs. kunnanjohtajan yli kaksi vuotta sitten, ja virkaan on valittu jo toinen henkilö.

Korkein hallinto-oikeus kumosi Kittilän kunnanvaltuuston päätöksen valita Sanna Ylinampa Kittilän vs. kunnanjohtajaksi vuodeksi 2018. Kuva: Mari Palomaa, Kittilälehti

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Kittilän kunnanvaltuuston päätöksen joulukuulta 2017. Valtuusto valitsi silloin vs. kunnanjohtajaksi Sanna Ylinamman, vaikka toinen hakija, Harri Mattila, oli selvästi ansioituneempi.

KHO:n mukaan Mattilaa syrjittiin sukupuolen perusteella, koska hänet syrjäytettiin vaikka hän oli ansioituneempi kuin toinen hakija, joka oli eri sukupuolta.

Kittilän kunnanhallitus vetosi lausunnossaan KHO:lle Ylinamman oikeustieteellisen koulutuksen ja Kittilän kunnanhallinnosta hankitun kokemuksen merkitykseen. KHO:n mukaan näiden seikkojen painoarvoa nimitysharkinnassa alentaa kuitenkin se, ettei kumpaakaan ole mainittu viranhakuilmoituksessa.

Asiaa käsiteltiin aiemmin Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa. Silloin hallinto-oikeus katsoi asian päin vastoin eli, että valtuustolla oli pätevät syyt syrjäyttää ansioituneempi hakija kunnan kriisitilanteen vuoksi.

Päätöksellä ei ole vaikutusta viranhoitoon, sillä KHO:n kumoama päätös koski viran hoitoa vuonna 2018 ja sen jälkeen tehtävään on valittu kolmas henkilö, Antti Jämsén.