1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhukset

Kajaanilainen Vaara-kollektiivi vie metsän vanhusten luo taiteen keinoin – Elsa Lankinen: "Luonto puhuu puolestaan"

Esityksessä luonto viedään vanhainkodin sisätiloihin, jotta mahdollisimman moni vanhus pääsee nauttimaan metsän läheisyydestä.

vanhukset
Vanhainkodin asukkaat seuraavat esitystä.
Aistimatka metsään -esityksessä käytetään soittimia, musiikkia ja metsän ääniä luomaan äänimaisemaa.Vaara-kollektiivi

Vaara-kollektiivin Aistimatka metsään -teos on sanaton metsäretkikokemus, jota on esitetty jo 10 kajaanilaisessa vanhainkodissa. Teoksessa puut, sammalet ja jopa retkinuotio viedään vanhainkotien sisälle, jotta mahdollisimman moni vanhus pääsee nauttimaan metsän läheisyydestä.

Mikäli vanhus ei ole päässyt yhteiseen esitykseen, ovat esiintyjät vieneet metsäkokemusta suoraan ihmisten huoneisiin.

Esityksessä käytetään soittimia, musiikkia ja metsän ääniä luomaan äänimaisemaa.

– Kun ihminen käy metsässä, eihän sielläkään tarvitse puhua, vaan luonto puhuu puolestaan. Sama ajatus on meidän esityksessä, Elsa Lankinen sanoo.

Vaara-kollektiivin tarkoituksena on hakea lisärahoitusta ja viedä metsäretkikokemus kaikkiin maakunnan vanhainkoteihin, maahanmuuttajille ja jopa taaperoille päiväkoteihin.

– Meillä oli ennen ensi-iltaa muutamia lapsia katsomassa, ja eräs kaksivuotias taapero istui kuin naulittuna läpi puolituntisen esityksen. Pitää muistaa, että tämä on myös rauhoittava kokemus, Lankinen kertoo.

Esitys on kutsuttu myös International Forest Therapy Days- tapahtumaan heinäkuussa Parkanoon. Tapahtumassa korostetaan metsä- ja luontohyvinvointia monien eri toimijoiden kautta.

– Esityksemme taitaa olla ainoa, joka tuo metsähyvinvointia esiin taiteen keinoin, Lankinen ja Sara Saxholm arvelevat.

Kajaanin kulttuuritoimi on tukenut esityskiertuetta Kajaanin palvelutaloissa. Projekti on valmistettu Suomen kulttuurirahaston, taidetta hoitolaitoksiin momentin ja Vaara-kollektiivin tuella.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi