1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmenen nopeinta saavat ensimmäisinä lainaksi ilmanlaatumittarin Helsingin kirjastoista – maaliskuussa alkavassa kokeilussa mitataan ilman häkäpitoisuutta

Urheilukellonkokoinen laite puetaan ranteeseen tai käsivarteen.

Helsinki
Siniseen toppatakkiin pukeutuneen henkilön käsivarren ympärillä on mustaan noin kahden senttimetrinlevyiseen kuminauhaan kiinnitetty harmaa urheilukellonkokoinen kappale, joka on ilmanlaatumittari OO.
OO-niminen ilmanlaatusensori mittaa ilmanlaadun siellä missä käyttäjä kulloinkin liikkuu. Loopshore Oy

Helsingin kirjastot ryhtyvät ensi kuussa lainaamaan ilmanlaatumittareita.

Ranteeseen tai käsivarteen puettava, urheilukellonkokoinen laite mittaa ilman häkäpitoisuuden.

Laitteen kehittäneen Loopshore Oy:n toimitusjohtaja Janne Edgren kertoo, että pääasiassa liikenteen päästöistä syntyvästä häkäpitoisuudesta on tavoitteena selvittää, millainen on ilmanlaadun yleiskuva.

– Häkä on epätäydellisen palamisen tuote ja aiheuttaa terveyshaittoja. Oletuksena on, että häkäpitoisuuden määrän perusteella voidaan arvioida ulkoilmassa olevien ilmansaasteiden määrä.

Mittaustiedot ovat luettavissa käyttäjän älypuhelimen näytöltä erillisellä sovelluksella. Laite lähettää paikka- ja ilmanlaatutiedot myös Helsingin yliopiston tutkijoille.

Kotimaisen startup-yrityksen prototyyppivaiheessa olevia laitteita tulee lainattavaksi neljään eri kirjastoon: Itäkeskukseen, Oodiin, Vallilaan ja Viikkiin, yhteensä 10 kappaletta.

Helsingin kaupunginkirjastosta kerrotaan, että ilmanlaatumittarille kaavaillaan kahden viikon laina-aikaa.

Ilmanlaatumittarin kirjastolainaus on osa Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston ja kaupungin innovaatioyhtiö Forum Viriumin UrbanSense-hanketta, jolla pyritään edistämään 5G-ratkaisuja.

Loopshore Oy:n kirjastolainauskokeilu voitti viime vuonna Urban Sence hankkeen järjestämässä innovaatiokilpailussa Ehdota oma 5G-konsepti-sarjan.

Voit keskustella aiheesta 7.2.2020 kello 23.00 saakka.

Lue seuraavaksi