Valinnaisen pitkän kielen opiskelu alkaa olla lukioissa harvinaisuus – Mikkelin lukiossa tänä lukuvuonna A-saksan ryhmä

Ylen kyselyn perusteella varsinkin monessa keskikokoisessa ja pienessä kaupungissa valinnaisen pitkän kielen opiskelun jatkaminen lukiossa ei välttämättä onnistu.

Kielikoulutus ja kieliopinnot
Kaksi opiskelijaa saksan oppikirjan ääressä
Laura Marttinen ja Sonja Hannus ovat valinneet pitkäksi kielekseen saksan. He opiskelevat Mikkelin lukion ensimmäisellä vuosikurssilla. Susanna Pekkarinen / Yle

Suomen kieltenopettajien liiton mukaan kieliryhmiä jää perustamatta erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Syynä ovat valinnaisten aineiden minimiryhmäkoot, jotka eivät aina täyty. Etelä-Savossa esimerkiksi Savonlinnan taidelukiossa ja Pieksämäen lukiossa ei tällä hetkellä ole A2-kielen ryhmiä. Pieksämäellä olisi valmius opettaa saksaa valinnaisena pitkänä kielenä, opinnot tosin tapahtuisivat verkossa.

Mikkelin lukiossa on tänä lukuvuonna saatu perustettua valinnaisen pitkän saksan kielen ryhmä.

– Olen tosi iloinen siitä, että vaikka meillä on vain kuuden hengen ryhmä, se on toteutettu, sanoo Laura Marttinen Mikkelin lukiosta.

– On harmi, että joissain lukioissa ei voi jatkaa pitkän kielen opiskelua. Olisi hyvä, jos olisi jatkossa enemmän mahdollisuuksia opiskella myös A-kieliä verkossa, pohtii Sonja Hannus Mikkelin lukiosta. Hannus ja Marttinen ovat lukion ensimmäisellä vuosikurssilla.

Mikkelin lukiossa olisi valmius opettaa myös valinnaista pitkää ranskaa ja venäjää. Tällä hetkellä yhdeksännellä luokalla olijoiden kielivalinnoista voi päätellä, mitä ryhmiä seuraavana vuonna voisi muodostua.

– Odotamme mielenkiinnolla, syntyykö ensi lukuvuonna A-saksan ja A-venäjän ryhmät, mahdollisesti jopa A-ranskan ryhmä, toteaa Mikkelin lukion rehtori Jari Tuomenpuro.

Moni lukio pitää kymmentä oppilasta alarajana valinnaisen pitkän kielen ryhmän muodostamiselle.

– Meillä ei ole mitään yksiselitteistä alarajaa, koska meillä on monta vuotta ollut tietoinen tavoite, että pidämme yllä näitä harvinaisempia kieliä, sanoo Tuomenpuro.

Saksasta ollut hyötyä Italian-matkallakin

Laura Marttinen ja Sonja Hannus ovat opiskelleet saksaa neljänneltä luokalta saakka. He ovat jo huomanneet, että saksan kielestä on ollut hyötyä esimerkiksi ruotsin oppimisessa. Hannus on innokas Rammstein-fani.

– Rammsteinin sanoituksista löytyy runollisuuttakin, kun ymmärtää kieltä enemmän, Hannus sanoo.

Myös matkaillessa saksan kielen taito voi olla hyödyksi, sillä kaikkialla englantia ei ymmärretä.

– Esimerkiksi Italiassa ravintolassa oli tilanne, että ei osattu englantia, mutta saksaa osattiin. Silloin oli hyötyä, että osasin saksaa, kertoo Marttinen.

– Olen tavannut ihmisiä, jotka ajattelevat, että englantia ymmärretään kaikkialla, ja muuta ei tarvita. Sehän ei ole totta, sillä vain osa maailman ihmisistä puhuu englantia, sanoo Hannus.

Lukiolaiset uskovat, että työnhaussa kielitaito voi kallistaa vaakakupin sen hakijan hyväksi, jolla on hallussaan muitakin kieliä kuin englanti.

– Varmasti on hyötyä työllistymisessä, esimerkiksi kansainvälisissä töissä, sanoo Marttinen.

– Voisi myös työskennellä Saksassa jossain vaiheessa ja kehittää kielitaitoa, pohtii Hannus.

Lue myös:

Lukiolaistyttö päätyi 6 vuoden ranskan opintojen jälkeen takaisin alkeiskurssille – sama kohtalo on lukuisilla nuorilla, joiden lukiot eivät tarjoa enempää