1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen eduskunta

Presidentti Niinistö valtiopäivien avajaisissa: "Merkkejä siitä, että antisemitismi ja rasismi jälleen pyrkivät nostamaan päätään" – Yle seurasi hetki hetkeltä

Presidentti Sauli Niinistö avasi valtiopäivät eduskunnassa.

Suomen eduskunta
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (vas.) ja presidentti Sauli Niinistö kättelevät valtiopäivien avajaisissa eduskunnan istuntosalissa Helsingissä 5. helmikuuta 2020.

Presidentti Sauli Niinistö tuomitsi valtiopäivien avajaispuheessaan antisemitismin ja rasismin. Niinistön mielestä viime viikkoina vietetyt holokaustin muistotilaisuudet antavat ajattelemisen aihetta myös nykyajassa.

– Merkkejä siitä, että antisemitismi ja rasismi jälleen pyrkivät nostamaan päätään, löytyy valitettavasti myös meiltä. Niiden torjunnassa on oltava päättäväinen. Ne eivät ansaitse mitään jalansijaa yhteiskunnassamme, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan on tarpeen pohtia, millainen kehityskulku saa ihmisen myötäilemään tai ainakin sulkemaan silmänsä toiminnalta, jota hän aiemmin ei olisi osannut kuvitella tapahtuvan.

  • Presidentti Sauli Niinistö tuomitsi valtiopäivien avajaispuhessaan antisemitismin ja rasismin. Niinistön mukaan ne eivät ansaitse mitään jalansijaa.
  • Niinistö toivoo myös nopeampia ilmastotoimia kovien ilmastotavoitteiden lisäksi.
  • Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) otti puheessaan esille kärjistyneen julkisen keskustelun.

Niinistön mukaan vastakkainasettelusta asteittain nouseva viha voi lopuksi johtaa inhimillisyyden katoamiseen.

– Näin aivan tavallisena pidetystä ihmisestä voi sukeutua ensin sanan ja sitten tekojen julmuri, Niinistö kuvaili puheessaan.

Niinistö nosti puheessaan esille myös neljä globaalia uhkakuvaa, joihin olisi puututtava kansainvälisessä politiikassa yhteistyön keinoin: ydinaseet, terrorismin, pandemiat ja ilmastonmuutoksen.

Ilmastonmuutoksesta puhuessaan Niinistön lähetti piikin saamattomuudesta arvostellun hallituksen suuntaan. Niinistön mukaan Suomen paljon mainetta niittäneiden tavoitteiden on alettava näkyä myös tekoina.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kiinnitti omassa puheessaan huomiota kärjistyneeseen julkiseen keskusteluun ja sen ristiriitaan politiikassa tarvittavien kompromissien kanssa.

– Uudet valtiopäivät alkavatkin tilanteessa, jossa yhä useammat poliittiset toimijat ovat juridisen arvioinnin kohteena joko tehtävässään tai muussa yhteiskunnassa sanomansa ja tekemänsä johdosta, Vanhanen sanoi.

Tällä Vanhanen viittaa esimerkiksi kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) täysistunnossa esittämään puheenvuoroon, jossa rinnastettiin turvapaikanhakijat ja vieraslajit.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta asettaa Mäenpää syytteeseen puheenvuoron perusteella. Pyynnöstä käydään lähetekeskustelu täysistunnossa huomenna torstaina ennen kuin asia siirtyy perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi