Abit ottavat osassa maata varaslähdön lukiosta – penkkarilakanoissa siteerataan Pyhimystä ja haaveillaan opintojen päättymisestä

Kolmen vuoden lukiourakan jälkeen ilmassa on jo vähän kisaväsymystä.

penkkarit
Orimattilan Erkko-lukion penkkarilakanassa muistutetaan opiskelu-urakan jatkuvan.
Erkko-lukion penkkarilakanat muistuttavat lukio-opintojen vaativuudesta.Elina Rantalainen

Lukio on keitto, minä olen haarukka, haarukka, haarukka.

Pyhimyksen lyriikasta (siirryt toiseen palveluun) (YouTube) lainattu, Orimattilan lukiolaisten tunnelmia paremmin kuvaamaan muokattu säe on maalattu punaisella lakanaan, joka ripustetaan pian abirekan kylkeen.

– Toi biisihän jatkuu niin, että etsin jotain mitä en voi saavuttaa. Helpolla ei olla päästy ja töitä on jouduttu tekemään tosi paljon, selittää Helmi Rantanen avatessaan ideaa Pyhimys-lakanan takana.

Rantanen on yksi Orimattilan Erkko-lukion abeista, joiden vastuulla on penkkariautojen koristelu. Penkkariviikon tiistaina viimeisteltiin vielä viimeisiä lakanoita.

Varaslähtö lukiosta ja pidempi lukuloma

Penkinpainajaisia vietetään osassa maata tänään torstaina, viikkoa totuttua aikaisemmin. Näin tehdään muun muassa Orimattilassa, Lahdessa, Tampereella ja Turussa. Juhlien aikaistettu ajankohta tekee järjestelyajasta kiireisemmän, mutta siitä hyvästä abit saavat tavallista pidemmän lukuloman ennen yo-kokeita.

– Ihmiset kirjoittavat yleensä keväällä monta ainetta. Mun mielestä se merkkaa paljonkin, kun saa enemmän aikaa ja kerkeää valmistautua paremmin, Rantanen sanoo.

Lahden yhteiskoulun lukiossa opiskeleva Jenni Juurinen kirjoittaa tänä keväänä viisi ainetta.

Abiturientti Jenni Juurinen
Lahden yhteiskoulun lukion abi Jenni Juurinen tähtää lukion jälkeen Turun tai Tampereen yliopistoon.Elina Rantalainen

– Mulla on aika iso urakka. En vielä ihan tiedä, miten jaksan, mutta yritän parhaani. Kyllä se siitä. Hyvällä ajankäytöllä, hän pohtii.

Kolme vuotta kovaa työtä

Rantanen ja Juurinen odottavat penkkarihulinoita innolla. Juhla on ansaittu, sillä töitä on tehty kuluneiden kolmen vuoden aikana kovasti. Niin kovasti, etteivät puheet uupuvista lukiolaisista tunnu ihan vierailta.

– Mä oon just sellainen ihminen, joka ei luovuta ja tekee kaiken täysillä. Välillä ihmiset ympärilläni ovat sanoneet, että ehkä pitäisi vähän rauhoittua välillä. Että aina ei tarvitse olla täydellinen, psykologian opinnoista haaveileva Rantanen kertoo.

Läheistensä neuvoja hän on onnistunut noudattamaan vaihtelevasti.

– Liikunta ja kaverit auttavat tasapainottamaan arkea, hän sanoo.

Erkko-lukion abiturientti Helmi Rantanen
Erkko-Lukion abiturientti Helmi Rantanen haluaa opiskella lukion jälkeen psykologiaa.Helmi Rantasen kotialbumi

Jenni Juurinen aikoo hakea lukion jälkeen yliopistoon lukemaan logopediaa. Tehtävä ei ole helppo, sillä vain muutama prosentti hakijoista hyväksytään. Tavoite on muistutellut itsestään takaraivossa läpi lukio-opintojen ja pakottanut Juurisen antamaan parastaan, vaikka lopullisen päätöksen havittelemastaan alasta hän tekikin vasta viime syksynä.

– Koko ajan on ollut sellainen pieni paine, että pakko pärjätä hyvin, jotta pääsee opiskelemaan sinne, minne haluaa, Juurinen sanoo.

Lakanataide kertoo lukion vaativuudesta

Pyhimys-lakana ei ole erkkolukiolaisten penkkarilakanoista ainoa, jossa viitataan lukio-opintojen kuormittavuuteen. Yhdessä todetaan, että "meilläkin voisi olla jo ammatti", toisessa muistutetaan, että opiskelu-urakka ei suinkaan pääty yo-kokeisiin.

Orimattilan Erkko-lukion penkkarilakanassa siteerataan Pyhimystä.
Orimattilan Erkko-lukion penkkarilakanassa siteerataan Pyhimystä.Elina Rantalainen

Lakanat on toki tehty huumorilla ja kärjistäen, joten kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä abien tunnelmista ei niiden perusteella voi tehdä.

Vaikka työmäärä on paikoin ollut kova, ja ajoittainen väsymys Rantaselle ja Juuriselle tuttua, ei kumpikaan vaihtaisi lukiovuosiaan pois.

– Ihan hyvin mä oon jaksanut. Tämä on kuitenkin aika pieni ajanjakso elämässä, Juurinen sanoo.

Päivitetty 13.2.2020: Vaihdettu väärään videoon johtanut linkki oikeaan