Outokummun kaupunki etsii nyt ulkopuolista hotelliyrittäjää

Hotellin pito Outokummussa on osoittautunut vaativaksi. Kaupunki toivoo pitkäaikaista ulkopuolista toimijaa.

Outokumpu
Vanhan kaivoksen aluetta Outokummussa.
Vanha kaivos tuo matkailijoita Outokumpuun, mutta majoitusta löytyy niukasti. Kysyntää hotellille on myös yritysten taholta.Yle

Outokummun kaupunki on toistaiseksi osallisena myös hotelli-ravintolan pyörittämisessä.

Kaupunki omistaa kiinteistöyhtiö Outokummun Seurojentalon, jonka tiloissa vuokralainen pyöritti hotelli-ravintola Malmikumpua.

Vuokralaisena toiminut Aarrekaivos-yhtiö kuitenkin ajautui konkurssiin syksyllä 2019. Yhtiöltä jäi maksamatta vuokria yli 80 000 euroa, josta Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi tammikuussa velkomustuomion.

Saamattomien vuokrien ja loppuvuoden tyhjillään olleiden tilojen lisäksi Seurojentalon taloutta rasittaa oikeusjuttu Aarrekaivosta edeltäneen vuokralaisen kanssa.

Tiloja vuoteen 2017 asti vuokrannut yritys vaati vuokrasuhteen päätyttyä kiinteistöyhtiötä korvaamaan vuokralaisen tiloissa tekemiä korjauksia.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määritteli sopivaksi korvaussummaksi noin 140 000 euroa.

Ylempi oikeusaste päätti toisin, ettei korvauksia tarvitse maksaa ja vuokralainen joutuu korvaamaan kaupungin oikeuskulut.

– Oikeutta on käyty käräjäoikeudessa, hovioikeudessa ja tällä hetkellä odotetaan päätöstä korkeimmasta oikeudesta, onko valituslupaa ja vieläkö tämä prosessi jatkuu, kertoo kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja ja kaupunkirakennejohtaja Jarkko Karvonen.

Karvosen mukaan kaupungin kiinteistöyhtiöllä on oikeusjutussa kiinni noin 200 000 euroa, josta oikeudenkäyntikuluja on neljännes.

Aarrekaivoksen konkurssin jälkeen Outokummun keskustassa, Asemakadulla sijaitseva hotellikiinteistö jäi tyhjilleen.

Tammikuussa kaupungin tytäryhtiö Matkakumpu ryhtyi pyörittämään paikkaa Kumpu-nimisenä. Näin ei aiota kuitenkaan jatkaa kauan.

– Kyse on väliaikaisratkaisusta, saatiin paikkakunnan ainut hotelli äkkiä toimintaan, koska majoitukselle on tarvetta alueella. Haluttaisiin löytää vuokralaiseksi ulkopuolinen toimija, joku muu kuin kaupunkikonsernin yhtiö, kauaskantoisempi ratkaisu, Karvonen linjaa.

Matkakummun avulla kaupunki odottaa tarkempaa tietoa alan yrityksen kulurakenteesta ja toimintaedellytyksistä Outokummussa.

– Varmasti vuokralaista kiinnostaa, miten toiminta siinä kannattaa, Karvonen uskoo.

Kaikkiaan hotelliravintolasta on kehkeytynyt viime vuosina Outokummun kaupungille hankala paikka. Tätä ei kaupungin edustaja osannut odottaa.

– En kyllä arvannut, en, tunnustaa tiloja virkansa puolesta hoitava Jarkko Karvonen.