Metsäteollisuuden lakon venyminen nakertaa tehdaspaikkakunnan lapsiperheen taloutta – paperityöntekijä: "Ei paljon hymyilytä, jos nollatilejä alkaa tulla"

Metsäteollisuuden lakko jatkuu nyt toista viikkoa. Jos sopua ei synny, työtaistelua voi olla jäljellä melkein saman verran.

työtaistelut
Paperiprosessihoitaja Marjo Nousiainen ja hänen kaksi Rottweileriä
Kemiläistä Marjo Nousiaista lakon vaikutus talouteen huolettaa, sillä lakko uhkaa molempien perheen aikuisten tuloja. Normaalien lapsiperheen kulujen lisäksi taloutta rasittavat juuri nyt vielä lemmikkien hoitokulut.Antti Ullakko / Yle

Metsäteollisuuden lakko on kestänyt jo toista viikkoa. Neuvotteluissa ei ole saatu tulosta ja alalla varaudutaan jo kuukauden mittaiseen työnseisaukseen. Paperitehtailta leipänsä tienaavien talouksissa lakon venyminen tietää hankalia aikoja taloudellisesti, sillä tilinauhassa voi lakon venyessä olla nolla.

Kymmenkunta vuotta Kemissä Stora Enson Veitsiluodon tehtailla työskennellyt paperiprosessinhoitaja Marjo Nousiainen sanoo, että lakko tuntuu lapsiperheen kukkarossa äkkiä.

– Kyllähän se tietenkin taloudellisesti kirpaisee, kun on talolainat ja lapsia ja nyt on vielä koirakin kipeänä. Sen lääkkeisiin menee 208 euroa kuussa. Ei siinä paljon hymyilytä, jos nollatilejä alkaa tulla, Nousiainen sanoo.

Paperiliiton Stora Enso Veitsiluodon varapääluottamusmies Mikko Alamommo ymmärtää työläisten huolta. Liitto maksaa jäsenilleen lakkoavustusta 50 euroa päivässä, josta osasta peritään verot päältä.

– Liittohan maksaa lakkoavustusta vähän reilummin kuin aiemmin. Mutta onhan väki huolissaan ja näkyyhän se ihmisten kukkarossa, jos ollaan kuukausikin pois. Kaksi tiliä jää pois sitten täysin, Alamommo sanoo.

Paperiliiton liittosihteerin Juhani Siiran mukaan ensimmäinen nollatili odottaa työntekijöitä helmikuun lopussa, jos sopua työriidassa ei saada.

– Jos mielikuvitellaan, että sopu syntyisi tällä viikolla niin siinä tapauksessa helmikuun lopussa ei tulisi nollatiliä, Siira sanoo.

Stora Enso Veitsiluodon tehtaan varapääluottamusmies Mikko Alamommo
Stora Enso Veitsiluodon paperityöläisten varapääluottamusmies Mikko Alamommo sanoo, että kentällä toivotaan pikaista sopua, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.Antti Ullakko / Yle

Lakko koskee kymmeniä tuhansia

Viikko sitten maanantaina alkaneen metsäteollisuuden lakon piirissä on ammattiliittojen mukaan yli 17 000 työntekijää. Lakko koskee Paperiliiton paperi- ja sellutyöläisiä sekä Teollisuusliiton mekaanisen metsäteollisuuden työntekijöitä ja ammattiliitto Prohon kuuluvia paperiteollisuuden toimihenkilöitä.

Aivan kaikki alan työntekijät eivät ole lakkoon taipuneet ja joillakin mekaanisen metsäteollisuuden alan tuotantolaitoksilla töitä on jatkettu liittoon kuulumattomien työntekijöiden voimin.

Metsäteollisuuden työriidassa on kyse muun muassa kiky-sopimuksen 24 lisätyötunnista, mutta työnantajaosapuolen (siirryt toiseen palveluun) (Metsäteollisuus) ja työntekijöiden näkemykset (siirryt toiseen palveluun) (Paperiliitto) työajasta ja palkankorotusten suuruudesta ovat myös olleet kaukana toisistaan.

Lue tästä, mistä ja miksi metsäteollisuudessa työtaistellaan:

Miksi metsäteollisuutta uhkaa laaja lakko ja mitä siitä voi seurata? Lue 5 ydinkohtaa työtaistelun syistä ja merkityksestä

Lakko pysäyttää puukuljetuksia

Lakko näkyy myös metsissä, kun tehtaat eivät pyöri eikä puuta kulu. Maaseudun Tulevaisuuden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Metsä Groupin korjuutyömaat ja kuljetukset on jo keskeytetty lakon vuoksi. Tavaravirtojen hiipuminen vaikuttaa myös esimerkiksi Kemin Ajoksen satamassa työskentelevien elämään: jos laivattavaa ei ole, ei ole töitäkään tarjolla.

Mahdolliset satamatyöläisten lomautukset tekisivät tilanteen Nousiaisten perheessä entistä tukalammaksi, sillä perheen isä työskentelee Ajoksen satamassa.

– Toivottavasti ei mennä siihen asti. En kyllä halua kuvitella, miten sitten käy. Miten maksetaan laskut ja lainat. Toivotaan että sovinto saadaan ennen sitä, Marjo Nousiainen huokaa.

Tämänhetkisten tietojen mukaan metsäteollisuuden lakon sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla torstaina 6.2.

Stora Enson Kemin tehtaan varapääluottamusmiehen Mikko Alamommon mukaan paperityöntekijät toivovat sopimuksen pikaista syntymistä, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

– Jokainen ymmärtää, että neuvottelut jatkuu niin kauan, kuin tulee vain sanelupolitiikkaa. Toivottavasti työnantajapuoli muuttaa vähän tyyliä ja päästään rakentamaan oikeasti sopimusta, Alamommo sanoo.

Onko myötätuntosi lakkoilevien teollisuustyöntekijöiden puolella? Mietityttääkö lakon hinta kansantaloudelle? Keskustele aiheesta huomiseen torstaihin kello 23 asti.

Lue myös:

Kuulutko ammattiliittoon vai haluatko pysyä kaukana koko touhusta? Kerro, miten sinä ja työkaverisi suhtaudutte liittoihin ja työtaisteluihin

Paperiliitto ilmoittaa jatkavansa paperiteollisuuden lakkoa viikolla, myös Teollisuusliitto ilmoitti laajentavansa lakkotoimiaan

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky tuomitsee metsäteollisuuden lakot: Maine kärsii ja niillä on vaikutuksia tulokseen