Mistä maailma puhuu -podcast: Miksi Venäjällä uskotaan ennemmin kovaan kuin pehmeään valtaan?

Venäjä yrittää vetää nyt puoleensa hyvin erilaisia ihmisiä kuin Neuvostoliiton aikana. Se pyrkii puhuttelemaan etenkin länsimaiden arvokonservatiiveja.

Urheilulla on perinteisesti pönkitetty Venäjän valtiollista asemaa. Presidentti Vladimir Putin siveli jalkapallon MM-kisojen palkintopokaalia heinäkuussa 2018 Venäjällä järjestettyjen kisojen päätteeksi. Kuva: Alexei Nikolsky / Sputnik / Epa

Moni maailmanhistorian arvostetuimmista kirjailijoista on Venäjältä. Toisaalta venäläisetkin usein katsovat mieluummin Hollywoodin unelmatehtaan tuotantoja kuin kotimaisia elokuvia.

Venäläisten vieraanvaraisuutta ylistetään usein, ja ystävyyden siteiden sanotaan olevan voimakkaampia kuin lännessä. Toisaalta demokratian vaillinaisuus ja viime aikojen huono talouskehitys tekevät maasta monen ulkomaisen silmissä vähemmän vetovoimaisen.

Valtion kulttuurisesta, yhteiskunnallisesta ja moraalisesta viehättävyydestä käytetään usein käsitettä pehmeä valta. Ajatuksena on, että myönteiset käsitykset maasta hyödyttävät myös politiikan tasolla.

Nopean tiedonvälityksen aikakaudella näihin kysymyksiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota – myös Venäjällä.

Vetovoimaisuus on tietysti pitkälti katsojan silmässä. Venäjä vetää nyt puoleensa hyvin erilaisia ihmisiä kuin kylmän sodan vuosina. Neuvostoliiton aikana maa esittäytyi köyhien ja sorrettujen puolustajana, edistyksellisen vallankumouksen tuojana.

Nyt Venäjä pyrkii ennemmin puhuttelemaan länsimaiden arvokonservatiiveja, jotka haikailevat parempaa eilistä takaisin.

Venäjällä uskotaan kuitenkin edelleen – pehmeää viehätysvoimaa enemmän – kovaan sotilaalliseen voimaan poliittisen vallan lähteenä.

– Se ei välttämättä ole niin väärin uskottu, sillä kun ajatellaan Venäjän kansainvälisen aseman nousua, se alkoi sotilasoperaatiosta Syyriassa, Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen korostaa.

Kuuntele Pekka Vahvasen toimittama Mistä maailma puhuu -podcast täältä:

Venäjä vetää nyt ideologisesti puoleensa hyvin erilaisia ihmisiä kuin kylmän sodan vuosina. Venäjällä uskotaan silti edelleen kovaan sotilaalliseen voimaan enemmän kuin pehmeään viehätysvoimaan poliittisen vallan lähteenä. Vieraana on Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.