Kasvattajat

Kaksi kasvattajaa kertoo, millaista on pitää huolta pennuista, jotta toiset saisivat itselleen lemmikin.

Marjo Väreen kissalassa hyörii neljä kuukauden vanhaa egyptinmauta.

Asunto on myös koti kolmelle aikuiselle kissalle. Taloudessa yritetään pitää huolta, ettei kotona näytä siltä, että siellä asuu pelkkiä kissoja.

Yhä useammat ostavat lemmikkinsä verkosta tuntematta myyjää. Euroopan parlamentti haluaa nyt kitkeä laitonta kauppaa, jossa eläimet voivat kasvaa huonoissa oloissa. Jotta pennut voivat hyvin, täytyy niiden kasvattajan käyttää eläimiin paljon aikaa ja rahaa.

Ennen kuin yhtään pentua maukuu pesässä, täytyy kasvattajaksi haluavan käydä kasvattajakurssi ja anoa kasvattajanimi. Kurssilla opetetaan esimerkiksi pentujen hoitoa ja genetiikkaa.

Pentuja saadakseen tarvitaan tietenkin uros. Tällä kertaa pentueen isä haettiin Uudestakaarlepyystä Hämeenlinnaan. Joskus hyviä geenejä haetaan ulkomailtakin.

Jos kaikki menee hyvin synnytyksessä, ei kasvattajan tarvitse tehdä paljoa. Pentujen äiti Miiu vaati, että häntä silitetään synnytyksen aikana.

Väre muistaa vieläkin ensimmäisen synnytyksen.

Kädet tärisi, kun otin syntymämärkiä pentuja pesästä. Nyt tiedän, etteivät kissanpennut mene rikki, vaikka ne huutavatkin.

Marjo Väre

Väreen kissoilla on ollut harvinaisen paljon vaikeita synnytyksiä. Kaikkien henkeä ei pysty pelastamaan. Kärsimyksestä päästäminen kuuluu vastuullisen kasvattajan tehtäviin.

Kun pennut syntyivät, sanoin lapselleni, että mitä järkeä tässä on. Tää on hullun hommaa: maksan itseni kipeäksi, jotta kissat syntyisivät, ja sitten olen ihan huolesta solmussa.

Marjo Väre

Syntymän ihme ja kissojen kehityksen seuraaminen ovat saaneet ryhtymään hommaan aina uudestaan.

Mari-Pilvi Junikka on kasvattanut siamilaisia jo kaksikymmentä vuotta. Viime vuoden lopussa pentuja syntyi kahdelle naaraalle yhteensä yhdeksän.

“ Tämä ei ole kaikkien hommaa. Pitää olla ainakin hyvin itsepäinen. Olen ajatellut muutaman kerran luovuttavani, mutta jostain tulee aina sitkeys, koska nämä ovat niin ihania.”

Mari-Pilvi Junikka

Siamilaiset ovat synnyttyään valkoisia pötköjä. Silloin kasvattaja saattaa merkitä tussilla mustia pisteitä tassuihin erottaakseen pennut toisistaan. Junikka tunnistaa pennut, kun ne avaavat silmänsä. Silloin niille alkaa kehittyä siamilaisille tyypillinen naamio.

Pentueen kissat nimetään yleensä jonkin kirjaimen mukaan. Tämän pentueen nimet alkavat L-kirjaimella. Tässä heistä yksi: Lucifer.

Ihmisiin totuttaminen alkaa jo pienestä pitäen. Kasvattaja silittää pentuja, pitää niitä sylissä ja leikkii niiden kanssa. Pennuille opetaan kynsien leikkuuta. Junikka myös juttelee paljon pennuille.

“ Ne alkaa tillittämään silmiin pesästä jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Parin viikon ikäisinä ne saattavat tulla vastaan ryömien. Reilun kolmen viikon ikäisinä ne kampeavat jo syliin.”

Mari-Pilvi Junikka

Vuoden alusta pentujen suositeltu luovutusikä nousi kahdestatoista viikosta neljääntoista. Ruokakulut nousevat kasvattajalla, kun kasvavat pennut ahmivat ruokaa.

Rotukissa maksaa usein satoja euroja, mutta harvinaisista roduista voi joutua pulittamaan jopa kaksituhatta euroa.

Lopulta kaikkialle hyppivät karvapallot lähtevät maailmalle. Pennuista luopuminen on kasvattajalle haikeaa, mutta samalla myös helpottavaa. Taloon laskeutuu rauha kun remuavat pennut lähtevät.

“ Olen joskus itkua vääntänyt, kun olen luovuttanut pentuja. En omistajan edessä, mutta jälkeenpäin.”

Mari-Pilvi Junikka

Monen kuukauden kasvattajan työn jälkeen Luciferilla on uusi perhe.

Tekijät

Emilia Korpela

Kuvaajat

Dani Branthin ja Emilia Korpela

Lähteet

  • Muutamat kuvista saatu kasvattajilta.

Julkaistu 13.2.