Maksuton varhaiskasvatus on harvinaisuus Suomessa, mutta pohjoisessa ilmaista päivähoitoa on tarjolla useammassa kunnassa

Utajärvi ja Paltamo ovat ottaneet jo edun käyttöön, Pyhäjärvellä uudistus tulee voimaan syksyllä.

varhaiskasvatus
Lastentarha päiväkoti Linnunlaulu.
Vain muutama kunta Suomessa tarjoaa lapsiperheilleen maksuttomat varhaiskasvatuksen palvelut. Paltamossa malli otettiin käyttöön vuoden alussa ja Pyhäjärvellä ensi elokuussa.Mikko Koski / Yle

Pyhäjärvi, Utajärvi ja Paltamo ovat harvoja kuntia, jotka tarjoavat lapsiperheilleen maksuttoman päivähoidon ja varhaiskasvatuksen.

Utajärvellä malli otettiin käyttöön viime syksynä ja Paltamossa tämän vuoden alussa. Pyhäjärvellä uudistus tulee voimaan elokuussa.

Tärkein tavoite kunnilla on pitää kiinni lapsiperheistään ja houkutella uusiakin kuntaan. Pyhäjärvellä huolta aiheuttaa tärkeän työllistäjän eli kaivoksen hiipuminen lähivuosina, kertoo sivistysjohtaja Jukka Lehtosaari.

– Toivottavasti tämä olisi yksi syy perheille jäädä Pyhäjärvelle ja käydä meiltä töissä muualla.

Pohjoisten kuntien lisäksi Varsinais-Suomen Kustavi tarjoaa maksuttomat varhaiskasvatuksen palvelut. Lisäksi joissain kunnissa maksuttomuutta on kokeiltu viime vuosina jonkin aikaa.

Kuntien omien linjausten lisäksi valtio tukee viisivuotiaiden maksutonta varhaiskasvatusta 26 kunnassa. Yli vuoden jatkuneessa kokeilussa ovat pohjoisesta mukana Oulu ja Kempele.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!