Ruoan kotimaisuusaste on kasvanut julkisen puolen keittiöissä – Keski-Suomessa kotimaisuusprosentti 90

Julkisen puolen keittiöissä ruoka on entistä enemmän kotimaista, mutta lähiruoan osuus on pysynyt ennallaan.

Keski-Suomi
Perunoita pakattuna.
Säkillinen nostettua perunaa. Arkistokuva.Matti Myller / Yle

Ruoan kotimaisuusaste on kasvanut julkisen puolen keittiöissä, ilmenee Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tekemästä tutkimuksetsa. Keski-Suomessa julkisissa keittiöissä lähiruoan osuus ruoasta on 13 prosenttia.

Ruoan kotimaisuudesta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä, vaikka lähiruoan osuus ei ole suuri. Ruoan kotimaisuusaste on Keski-Suomessa kokonaisuudessaan 90 prosenttia. Lähiruokana ostetaan eniten leipää ja leipomotuotteita, sekä marjoja ja perunaa.

Valtakunnallisesti omasta maakunnasta ostettiin viime vuonna keskimäärin 16 prosenttia julkisten ruokapalveluiden elintarvikkeista. Osuus on suunnilleen sama kuin kuusi vuotta sitten. Ruoan kotimaisuusaste on kuitenkin noussut tuossa ajassa viisi prosenttia.

Kotimaisuusaste vaihtelee maakunnittain noin 70 prosentista 95 prosenttiin. Lähiruoan osalta vaihtelu on huomattavasti suurempaa, Uudenmaan yhdestä prosentista Satakunnan 47 prosenttiin.