90-luvun radioääni Pertti Salovaara kiertää puhumassa työuupumuksesta: "Kerron omasta tarinastani otsikolla: jokainen meistä voi sairastua"

Salovaaran kokemuksen mukaan työssä uupumisesta varoittaa kolme tunnusmerkkiä.

työuupumus
Pertti Salovaara kiertää puhumassa työuupumuksesta: havaitse nämä kolme varoitusmerkkiä
Pertti Salovaara kiertää puhumassa työuupumuksesta: havaitse nämä kolme varoitusmerkkiä

Pertti Salovaara oli 1990-luvulla Suomen suosituimpia radioääniä. Ylen Radiomafian Salovaara show ja Härdelli olivat ohjelmia, jotka merkitsivät sen vuosikymmenen nuorille viikonlopun alkamista aina perjantai-iltaisin kello 19.

– Muistan tosi lämmöllä ja ihanalla nostalgialla niitä aikoja. Tänä päivänä radiojuontajat tekevät neljä tuntia ohjelmaa viisi kertaa viikossa. Minä tein kahta tuntia kerran viikossa. Silloin pystyi vielä satsaamaan radio-ohjelman tekemiseen, sisällön tuottamiseen ja juontojen suunnitteluun.

Kansanedustajauran lopulla iski uupumus

Radiotyön jälkeen Salovaara oli kaksi kautta keskustapuolueen kansanedustajana. Toisen kauden loppuvuosina iski työuupumus ja sairastuminen. Jo ennen sitä Salovaara oli päättänyt, että kaksi kautta Arkadianmäellä riittää.

– Suhtauduin asiaan niin, että minulla on seitsemän vuoden välein aina tapahtunut elämässä jokin suuri murros. Olen ottanut vastaan jonkin uuden haasteen tai ruvennut tekemään jotain aivan muuta. Eduskunnan kaksi kautta menivät hyvin sihen rooteliin, eikä minulla ollut tarkoitustakaan olla siellä sen pidempään.

Nyt Salovaara kiertää puhumassa uupumuksesta

Viime vuodet Salovaara on kiertänyt puhumassa mielenterveydestä ja työupumuksen havaitsemisesta yrityksissä, yhteisöissä ja muilla työpaikoilla.

– Kerron omasta tarinastani otsikolla: jokainen meistä voi sairastua. Nykyinen työelämä on hektistä, ja ihmiset pitävät työpaikoistaan kynsin hampain kiinni. Siinä saattaa monesti käydä niin, että jaksamiseen liittyvät ongelmat eskaloituvat. Ja kun ne eskaloituvat tarpeeksi pitkälle, ei enää ollakaan sairauslomalla vaan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Kolme varoitusmerkkiä

Salovaara kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa kolme varoitusmerkkiä uhkaavasta työuupumuksesta:

– Ne liittyvät ihan arkipäiväisiin asioihin. Ensinnäkin uni ja unirytmi. Jos siinä tapahtuu muutoksia puoleen tai toiseen. Toinen liittyy aloitekyvyttömyyteen. Että on todella huono aloittamaan uusia asioita, tai tarttumaan haasteisiin. Ja kolmas merkki on se, että ne asiat jotka ennen tuottivat iloa, eivät enää tee sitä. Että maailma muuttuu ilottomaksi. Jos nämä kolme asiaa täyttyvät, suosittelisin menemään työterveyslääkärin puheille, neuvoo Salovaara.

Katso Areenasta Pertti Salovaaran koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa: