Teollisuusliitto hyväksyi kahdeksan uutta työehtosopimusta – kiky-tunnit pois kaikilta aloilta

Kiky-tunnit poistuvat sopimuksista vaiheittain. Palkankorotukset noudattavat Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välistä sopimusta.

työehtosopimukset
Teollisuusliiton talo Hakaniemessä.
Teollisuusliitto ilmoitti uusista työehtosopimuksista, jotka noudattavat yleistä linjaa.Petteri Bülow / Yle

Teollisuusliitto tiedottaa, että se on hyväksynyt uudet työehtosopimukset kahdeksalle sopimusalalleen. Sopimukset koskevat muun muassa maaseutualaa, metsäkonealaa ja media-alaa.

Neljästä maaseutualan ja yhdestä metsäkonealan sopimuksesta poistuvat sopimuksen sisään kirjatut kiky-tunnit. Tunnit poistuvat vaiheittain kolmen vuoden aikana. Palkankorotukset ovat puolestaan noin kolme prosenttia.

Vastapainoksi sopimuksiin sisältyy mahdollisuus teettää palkallista lisätyötä, johon pitää saada luottamusmiehen tai liittojen hyväksyntä.

Sopimus noudattaakin palkankorotusten yleistä linjaa. Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto sopivat kahden vuoden sopimuksessa yhteensä 3,3 prosentin palkankorotuksista.

Sopimuksilla voi olla merkitystä Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton sekä Paperiliiton ja Metsäteollisuuden välisiin neuvotteluihin, joissa väännetään kättä nimenomaan kiky-tunneista ja palkankorotuksista.

Työnantajien tulkinnan mukaan neuvoteltavissa sopimuksissa ei voida ottaa mallia Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisestä sopimuksesta, koska siinä kiky-tunnit oli sovittu erillisellä lisäpöytäkirjalla, joka voitiin irtisanoa.

Nyt Teollisuusliiton ilmoituksen mukaan kiky-tunnit poistuvat neljästä sopimuksesta ja palkankorotukset ovat lähellä yleistä linjaa.

Tilanteeseen on saattanut vaikuttaa se, etteivät alojen työnantajia edustavat Maaseudun työnantajaliitto eikä Koneyrittäjät kuulu työnantajien keskusjärjestöihin.

Työntekijäliitot ovat syyttäneet varsinkin Elinkeinoelämän keskusliittoa (EK) koordinaatiosta kiky-tunneista ja palkankorotuksista sovittaessa.

Teollisuusliitto hyväksyi myös kolme media-alan uutta sopimusta. Niiden sisällöistä liitto kertoo myöhemmin, kun työnantajia edustava, Medialiitto on hyväksynyt sopimukset.

Media-alan sopimuksista kiky-tunnit ovat poistuneet jo aiemmin.

Maatalousalojen sopimusten piirissä on noin 30 000 työntekijää. Metsäkonealan sopimuksessa on noin 5 500 työntekijää. Media-alan sopimuksilla määritellään noin 13 000 työntekijän työehdot.