Lakiuudistus antaa luvan ajaa nykyistä lujempaa ilman pelkoa ajokortin hyllytyksestä – Liikenneturva: Onnettomuudet lisääntyvät

Toistuvien rikkomusten kilometrirajoja nostettiin ylöspäin ylinopeuksissa. Tieliikennelain uudistus astuu voimaan kesäkuun alusta.

liikenneturvallisuus
Uuden sukupolven ensimmäinen kameratolppa asennettiin nelostielle Sysmän Onkiniemeen lokakuussa.
Suomen maanteille on viime kesästä lähtien pystytetty runsaasti uusia hoikkia peltipoliiseja automaattiseen nopeusvalvontaan. Markku Lähdetluoma / Yle

Liikenneturvallisuutta edistävä Liikenneturva pelkää liikenneonnettomuuksien määrän kääntyvän kasvuun tieliikennelain uudistuksen astuttua voimaan ensi kesäkuun alusta.

Liikenneturva perustelee kantaansa ajokieltoehtojen löysäämisellä, mikä johtaa ajonopeuksien nousuun ja heikentää nopeusrajoitusten noudattamista. Se taas lisää onnettomuusriskiä.

– Se johtaa suoraan henkilövahinko-onnettomuuksien kasvuun tai ainakin turvallisuuden paranemisen heikkenemiseeen. Kyllä sillä on suora vaikutus liikenneturvallisuuteen, sanoo tutkimuspäällikkö Juha Valtonen Liikenneturvasta.

tutkimuspäällikkö Juha Valtonen, Liikenneturva
Juha Valtonen arvioi liikenneturvallisuuden heikkenevän uuden lain voimaantulon myötä.Markku Pitkänen / Yle

Valtosen mukaan juuri pientä ylinopeutta säännöllisesti ajaville muutos vähentää pelotetta ajaa rajoitusten mukaan.

Sen sijaan poliisi ei näe uudistuksen aiheuttavan suurta muutosta liikenneturvallisuuteen.

– Ainoastaan pienemmät ylinopeudet poistuvat toistuvien rikkomusten laskennasta eli pienemmät ylinopeudet eivät heti vaikuta ajo-oikeuteen, jos niitä tulee useampi vuoden tai kahden vuoden aikana, sanoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin poliisihallituksesta.

Ajokortti kuivumaan

Toistuva kärähtäminen esimerkiksi ylinopeudesta, punaisiin päin ajosta tai kännykän näpyttelystä ajaessa kartuttavat tekijänsä rikkomuslistaa poliisin muistikirjassa. Myös tutkanpaljastin ja vakavammat liikennerikokset kartuttavat tätä tiliä.

Jos rikkomuksia kertyy useita vuoden tai kahden aikana, määrää poliisi kuljettajan ajokieltoon, yleensä kuukauden tai muutaman määräajaksi.

poliisitarkastaja Konsta Arvelin, poliisihallitus
Konsta Arvelin veikkaa ajokieltomäärien putoavan merkittävästi ensi kesän jälkeen.Markku Pitkänen / Yle

– Uusilla kuljettajilla (ajokortti alle 2 v.) kaksi rikkomusta vuoden aikana ja vanhoilla kuljettajilla kolme rikkomusta vuoden aikana johtavat määräaikaiseen ajokieltoon, Arvelin kertoo.

Tavalliselle autoilijalle pelko ajokortin menetyksestä on erittäin kova pelote.

– Yleensä kenellä kortti on kuivumassa niin tämä kyllä muistetaan ja sitä vältetään viimeiseen asti, Valtonen sanoo.

Grafiikka ylinopeuksista.
Laura Merikalla/Yle

Mutta uusi tieliikennelaki muuttaa ajokieltoehtoja. Ensi kesäkuusta lähtien rikkomustili alkaa karttua vasta nykyistä reippaamman ylinopeuden jälkeen. Nyt varoitustili lähtee täyttymään jo 7 kilometrin ylinopeudesta. Kesäkuusta lähtien varoitus napsahtaa hitailla teillä yli 10 kilometrin ylinopeudesta ja nopeilla teillä yli 15 kilometrin ylinopeudesta.

Ajokiellot romahtavat

Muutos tietää myös pudotusta ajokieltojen määriin. Viime vuonna ajokortteja oli kuivumassa 6 300.

– Sieltä voi hyvinkin lähteä esimerkiksi puolet ajokielloista pois, arvioi Valtonen

– Veikkaan että merkittävästi tulee laskemaan, sanoo Arvelin.

Tilastografiikka ajokieltojen määristä.
Laura Merikalla/Yle

Kesäkuun alusta lähtien ajokielto on paljon nykyistä epätodennäköisempi rangaistus. Autoilija voi ajaa hiukan vauhdikkaaammin ilman pelkoa ajokortin menetyksestä.

– Voisi sanoa karrikoidusti ja pikkaisen yleisöä ärsyttäen, että jos vaan lompakossa riittää maksukykyä, niin (toistuvista rikkomuksista) melkein selviää maksamalla, Arvelin heittää.

Lue myös:

Tieliikennelaki päivittyy 2000-luvulle – Rikesakko muuttuu ajoneuvokohtaiseksi liikennevirhemaksuksi

Uusia liikennemerkkejä tulossa käyttöön – katso kuvista, miltä ne näyttävät

Mopoautot ja traktorit voidaan pian hätistellä hitaamman liikenteen kaistoille tai teille – vähimmäisnopeus tulee lakiin kesäkuussa