Miltä kuulostaa kyytipalvelu, joka vie lapset koululta suoraan harrastuksiin? Tamperelaiskokeilussa illat jäävät perheelle ja läksyille

Kyytipalvelun tavoite on aikaistaa harrastuksiin menoa. Kokeilussa kyyti maksaa kolme euroa suuntaansa.

Ilveksen nuoret jalkapalloilijat aloittivat harjoitukset Pirkkahallilla jo kolmelta iltapäivällä. Kuva: Anne Savin / Yle

Kello on vähän yli kaksi iltapäivällä, kun Arvid Ikosen koululle Tampereen keskustassa kaartaa harrastuksiin noutava kuljetus. Edessä on futisharjoitukset, jotka alkavat jo heti kolmen jälkeen.

Tällä kertaa kummankaan vanhemman ei tarvitse huolehtia kuljetuksesta, sillä Tampereella on rakenteilla kyytipalvelu, joka vie lapset suoraan koululta harrastamaan ja palauttaa heidät takaisin myöhemmin.

Palvelua kokeiltiin ennen joulua kahden päivän ajan, mutta nyt testataan kuljetuksia käytännössä viiden viikon ajan. Mukana on toista sataa lasta kymmeniltä eri kouluilta.

Annamaria Palsi-Ikosen mielestä kyytipalvelu helpottaisi perheen omia ajoja ja ajankäyttöä. Arvid Ikonen on myös tyytyväinen, kun illalla voi tehdä jotain muuta. Kuva: Anne Savin / Yle

– Kyllähän se mahdollistaa meidän työn teon esimerkiksi ihan eri tavalla ja ajankäyttöähän se helpottaa. Nyt on aina pieni neuvottelu, että kuka vie ja kuka hakee ja missä ja milloin, kuvailee perheiden tilannetta Arvidin äiti Annamaria Palsi-Ikonen.

Myös koulupäivän jälkeen kuljetukseen suoraan koululta hypännyt Arvid Ikonen on tyytyväinen, että harjoitukset ovat siirtyneet iltapäivään.

– No pääsee nopeasti treeneihin ja sitten on ilta aika tehdä jotain muuta, mitä haluaa.

Kolmen euron kyytikokeilu

Harrastuskyytipalvelua on rakennettu vuoden verran neljän urheiluseuran, Tampereen kaupungin ja kahden konsulttitoimiston kanssa. Nyt se on jo toisessa testivaiheessa.

– Palapelissä on ollut sovitettavana koulujen päättymiset, harrastetilat sekä kuljetukset ja niiden varaaminen, kokonaisuutta avaa Tampereen kaupungin projektipäällikkö Mika Kulmala.

Tampereen kaupungin projektipäällikkö Mika Kulmala kertoo, että kokonaisuus vaikutti heti alkuun kiinnostavalta ja siinä oli paljon hyviä asioita mukana. Kuva: Anne Savin / Yle

Jotkut urheiluseurat ovat toteuttaneet yhteiskuljetuksia pienimuotoisemmin, mutta Tampereella haetaan isolla pilotilla todellisia kustannuksia oikean maksutason määrittelemiseksi. Kokeilujakson aikana matkakustannukset ovat olleet kolme euroa per suunta.

– Tässä täytyy olla mukana useampi seura ja useampi joukkue, että saadaan tarpeeksi lapsia tähän taakse. Näin saadaan sitä kuljetustehokkuutta ja pystytään keräämään niitä lapsia riittävä määrä, jotta saadaan kustannukset per kuljetettava riittävän alas, Kulmala selventää.

Harrastusten aikaistamisesta hyvää monille

Urheiluseura Ilveksen urheilutoimenjohtaja Janne Räsänen pitää iltapäiväaikaa hyvänä niin lapsille kuin seurallekin.

– Lapset pääsevät koulusta suhteellisen aikaisin, niin tämä mahdollistaa harjoittelun ja harrastamisen iltapäiväaikaan. Sitä kautta jää iltaan aikaa kotona ja kavereitten kanssa olemiseen, sekä läksyjen tekemiseen, Räsänen sanoo.

– Lisäksi meillä on entistä enemmän päätoimisia työntekijöitä, niin pystytään tiivistämään päiviä. He aloittavat aamuharjoituksissa ja vetävät harjoitukset iltapäivällä, ja näin päivästä tulee tiiviimpi kaikille.

Ilveksen urheilutoimenjohtaja Janne Räsänen näkee kyytipalvelussa paljon hyvää harrastajille ja seuralle. Kuva: Anne Savin / Yle

Iltapäivätoiminta tasaisi myös harjoitustilojen käyttöä.

– Saleja on olemassa tietty määrä ja niissä rajallinen määrä salivuoroja, joista on aika kova kilpailu Tampereellakin. Kyllä harjoittelu iltapäivällä toisi lisää mahdollisuuksia, uskoo Manse PP:n junioripäällikkö Tanja Valkama.

Kuljetukseen tarvittavaa järjestelmää rakentaneen MDI Public Oy:n asiantuntija Valtteri Laasonen ohjasi lapsia oikeisiin kuljetuksiin Pirkkahallilla. Kuva: Anne Savin / Yle

Harrastusmahdollisuudet kaikkien ulottuville

Lasten harrastaminen vaatii vanhemmilta usein mahdollisuutta kuljettaa harrastuksiin. Kaikilla ei kuitenkaan työ anna myöten tai perheessä ei ehkä ole edes autoa. Harrastuskyyti voikin tuoda harrastamisen nyt useampien ulottuville.

– Kun kyytipalvelu tulee omalta koululta harrastuspaikalle ja sitten takaisin koululle, niin perheeltä ei mene aikaa kuljetuksiin, sanoo urheilutoimenjohtaja Janne Räsänen Ilves ry:stä.

Harrastuskyytipalvelun autot kiertävät hakemassa lapsia kouluilta ja vie heidät suoraan harrastuspaikoille. Kuva: Anne Savin / Yle

Pesäpalloseura Manse PP lähti kokeiluvaiheeseen mukaan yläkouluikäisten harrastajien kanssa, mutta suurin hyöty kuljetuksista voisi koitua Manse PP:n junioripäällikkö Tanja Valkaman mukaan nuoremmille ikäluokille.

– Kun puhutaan alakouluikäisistä, niin heille tämä on ihan mieletön mahdollisuus. Lapsi haetaan turvallisesti koululta ja palautetaan sinne koululle, niin ei ole vaaraa, että se lapsi eksyy. Sitä vielä seurataankin (kuljettajien toimesta) matkan varrella, että lapsi on päässyt ihan oikeasti perille asti, Valkama toteaa.

Joukkokuljetuksilla kohti hiilineutraalisuutta

Ajankäytön ja tasa-arvon lisäksi yhteiskuljetukset tukevat kokeiluun mukaan lähteneen Tampereen kaupungin tavoitteita hiilineutraalisuudesta.

– Tämä tietysti mahdollistaa sitä liikkumisen valintaa, ja jos nyt poistuu se lasten harrastuksiin vienti, niin voi ehkä valita jo sinne töihin menoon kestävämmän kulkumuodon, iloitsee projektipäällikkö Mika Kulmala.

Vielä kun kokonaisuuteen lisätään tyytyväiset vanhemmat ja harrastajat, niin toivoa sopii, että palvelu toimii laajasti ensi syksynä. Silloin kuljetuksia voisi olla jo viiden kunnan alueelta; Tampereelta, Nokialta, Pirkkalasta, Ylöjärveltä ja Kangasalta.

Paljonko olisit valmis maksamaan harrastuskyytipalvelusta? Voit keskustella aiheesta to 13.2. klo 23 asti.