Tankarin merikaapeli uusitaan – vanhan korjaaminen on liian epävarmaa

Urakan valmistumiseen saakka virta saadaan varavoimalla, mikä tarkoittaa myös hintavia polttoainekuljetuksia saareen.

Sähkökaapelit
Tankar fyr
Yle/Eva Fyrqvist

Kokkolan edustalla olevaan Tankarin saareen johtava merikaapeli uusitaan kokonaan. Kokkolan Energiaverkot on päättänyt, ettei vanhan korjaaminen kannata. Asiasta kertoi ensimmäisenä Keskipohjanmaa-lehti.

Kaapelivika katkaisi sähköt saaresta pari viikkoa sitten. Vika paikallistettiin muutaman kilometrin päähän rannasta.

Käyttöpäällikkö Veli-Pekka Kinnunen kertoo Ylelle, että vikakohdan lisäksi kaapelista paljastui tutkattaessa pari muutakin heikkoa kohtaa, jotka voisivat aiheuttaa ongelmia myöhemmin.

– Todettiin, ettei vanhaa kannata lähteä korjaamaan, koska lopputulos on epävarma.

Tarjouspyynnöt uuden merikaapelin urakasta lähtevät pian. Työ tilataan avaimet käteen -periaatteella.

Jännite vielä pohdinnassa

Urakka maksaa arviolta satojatuhansia euroja. Hintaan vaikuttaa se, millaiseen jännitteeseen päädytään. Se taas määrittää reitin ja kaapelin pituuden.

Nykyinen merikaapeli on 10 kilovoltin, mutta uusi joko 1- tai 20-kilovolttinen. Pienemmän siirtokapasiteetin kaapeli olisi lyhyempi ja edullisempi, mutta se vaatisi eri reitin kuin nykyinen ja silloin edessä on lupaprosessi. Nyt selvitetään, vaatiiko samaa reittiä kulkeva kaapeli myös luvituksen, sillä se kulkee osin Natura-alueella.

Urakan aikataulu taas riippuu sekä urakoitsijasta, erikoisaluksen saamisesta paikalle että jäätilanteesta.

Toistaiseksi saareen saadaan virta varavoimakoneista, joiden polttoaineen kulketus maksaa sekin. Jos luotsiaseman vanha, 20-kuutioinen polttoainesäiliö voidaan valjastaa tähän käyttöön, saatetaan keväästä selvitä kahdella täyttöreissulla, Kinnunen arvioi.

LUE MYÖS:

Sähkökatkon Tankarin majakkasaaressa aiheuttanut kaapelivika edelleen paikantamatta – Uusi kaapeli maksaisi satojatuhansia euroja

Tankarin majakkasaari varavoiman varassa – merikaapelin korjaus voi kestää viikkoja