Ylitornio ja Posio ovat kiinnostuneet tuottamaan lomituspalvelut koko Lappiin

Paikallisyksiköitä pitää yhdistää suuremmiksi kokonaisuuksiksi, jotta lomituspalveluiden toiminta saadaan turvattua.

Lapin maakunta
Lomittaja työssään
Lomituspalveluiden käyttäjiä arvioidaan olevan vuonna 2025 enää runsaat 10 000.Kati Siponmaa / Yle

Ainakin Ylitornio ja Posio ovat kiinnostuneet tuottamaan lomituspalvelut koko Lappiin. Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela on tiedustellut maakunnan neljältä toimeksiantosopimuskunnalta kiinnostusta laajentaa lomitusaluettaan koko Lappiin. Salla ja Sodankylä eivät ole vielä antaneet vastaustaan.

Lomituspalveluihin oikeutettujen maatalousyrittäjien määrä on pudonnut vuosittain 5–6 prosenttia.. Vähenemisen on ennustettu jatkuvan vastaavanlaisena tulevaisuudessakin. Lomituspalveluiden käyttäjiä arvioidaan olevan vuonna 2025 enää runsaat 10 000.

Tämän vuoksi paikallisyksiköitä pitää yhdistää suuremmiksi kokonaisuuksiksi, jotta lomituspalveluiden toiminta saadaan turvattua ja toimintaa tehostettua.

Paikallisyksiköiden koossa on valtakunnallisesti isoja vaihteluja. Vuonna 2018 pienimmässä yksikössä lomituspalveluita käyttävien maatalousyrittäjien määrä oli 72 ja suurimmassa 1044.

Melan mukaan yksikön pitäisi tuottaa 40 000–50 000 lomituspäivää vuodessa, kun Lapin paikallisyksiköt tuottivat viime vuonna yhteensä runsaat 37 000 päivää. Niistä Ylitornio tuotti 20 000 päivää, Posio 10 000 päivää, Sodankylä 3800 päivää ja Salla 3300 päivää.

Melan tarkoituksena on saada suunniteltua lomituspalveluiden uusi rakenne tämän vuoden aikana.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).