1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jerusalem

Auto ajoi sotilaiden päälle Jerusalemissa – Hamas: Tämä oli vastaus Trumpin rauhanehdotukseen

Israelilaisten ja palestiinalaisten välillä on ollut kahakoita lähes päivittäin sen jälkeen, kun rauhansuunnitelma julkistettiin.

Kuva: Pekka Sipilä / Yle

Israelissa 12 ihmistä loukkaantui, kun auto ajoi väkijoukkoon torstain vastaisena yönä Jerusalemissa.

Armeijan mukaan loukkantuneet olivat sotilaita. Kyseessä oli joukko juuri asepalveluksensa aloittaneita alokkaita, jotka olivat marssineet kohti Jerusalemin Länsimuuria (toiselta nimeltään Itkumuuri).

Enin osa uhreista sai välikohtauksessa lieviä vammoja. Yksi auton alle jääneistä on kriittisessä tilassa, israelilainen sanomalehti Haaretz uutisoi. (siirryt toiseen palveluun)

Tapaus sattui Jerusalemin keskustassa sijaitsevalla First Stationin alueella, joka tunnetaan monista baareista ja yökerhoistaan.

Tapausta tutkitaan terrori-iskuna. Auton kerrotaan kiihdyttäneen vauhtiaan ajaessaan sotilaiden päälle. Viranomaiset ovat käynnistäneet laajat etsinnät löytääkseen ajajan, joka pakeni paikalta.

Gazaa hallinnoiva ääri-islamilainen Hamas-järjestö on ylistänyt päälleajajaa ja sanonut teon olleen "käytännön vastaus" Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin esittelemään rauhansuunnitelmaan. Hamas ei kuitenkaan ole sanonut, että se olisi vastuussa teosta.

Israelin ja Palestiinan välit ovat viime viikkoina kiristyneet sen jälkeen, kun Yhdysvallat esitteli uuden Lähi-idän rauhansuunnitelman.

Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelma: palestiinalaisille oma valtio, siirtokunnat osaksi Israelia – Jerusalemin lopullinen asema jää epäselväksi

Palestiinalaiset ovat vastustaneet Trumpin esittämiä suunnitelmia ja protestoineet Länsirannalla, Gazassa ja Itä-Jerusalemissa.

Tänä aamuna Israelin ilmavoimat teki iskuja Gazan alueelle Hamas-kohteisiin. Alueelta oli sitä ennen ammuttu raketteja ja kranaatinheittimen ammuksia Israeliin. Gazasta oli myös lähetetty Israelin suuntaan ilmapalloja, joiden tarkoituksena oli sytyttää tulipaloja.

Palestiinalaishallinto uhkaa katkaista kaikki suhteet Israeliin ja Yhdysvaltoihin Trumpin suunnitelman takia