1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. meriteollisuus

Kalustevalmistaja Pedrolle jättitilaus loistoristeilijöille

Pedro Oy valmistaa ainakin 10 000 teatterituolia useille rakenteilla oleville aluksille.

Uusin tilaus luo vankkaa pohjaa Pedron tuotannolle ainakin viideksi vuodeksi. Yhtiön on myös investoitava ja palkattava lisää väkeä. Kuva: Mika Moksu / Yle

Lahtelainen erikoiskalusteita valmistava Pedro on saanut suuren tilauksen loistoristeilijöille. Yhtiöltä on tilattu lähes 10 000 teatterituolia, ja sopimukseen liittyy optio vielä 12 000 tuolista. Katsomotuolit tulevat useille eri risteilijöille, joita rakennetaan eurooppalaisilla telakoilla.

Tilauksen mittakaava on varsin suuri.

– Se on lahtelaisittain suhteutettuna 17 Sibeliustaloa, kertoo Pedro Oy:n toimitusjohtaja Juha Lehtonen.

Pedro on saanut sopimuksen aluksi 10 000 teatterituolin toimittamisesta loistoristeilijöille. Yhtiön havainnekuva. Kuva: Pedro Oy

Kauppa pönkittää Pedron tuotantoa Nastolassa ainakin viiden vuoden ajan. Tilaus myös vauhdittaa Pedron tulevia investointeja ja tuotannon tehostamista sekä mahdollistaa uudet rekrytoinnit tulevina vuosina.

– Lisäämme automatisaation määrää. Uusi kangasleikkuri on ensimmäinen investointi. Eihän tämä tietysti viiden vuoden koko tilauskanta ole, mutta se antaa erittäin hyvän pohjan, Lehtonen toteaa.

Hän pitää tilausta hyvin merkittävänä yhtiön kannalta ja myös siksi, että se on vahva osoitus luottamuksesta suomalaiseen meriteollisuuteen. Yhtiön mukaan teatterituolien tilauksessa konkretisoituu jo muutaman vuoden tiedossa ollut loistoristeilijöiden rakennusbuumi.

Lehtonen myöntää, että globaalissa toiminnassa voi aina tulla yllättäviä käänteitä, mutta uskoo vakaasti tilauksen toteutumiseen.

– Nyt on nähty, että loistoristeilijöitä on koronaviruksen vuoksi karanteenissa satamissa. Kaikessa voi tulla yllätyksiä vastaan, mutta puhutaan niin isoista asiakkaista ja loppukäyttäjistä, että en näe sillä tavalla mitään riskiä.

Kauppa toteutetaan Merima Oy:n kanssa. Merima varustelee loistoristeilijöitä, ja teatterisisustus on sen erityisalaa.