Kiina puolittaa yhdysvaltalaistuotteille asetetut lisätullit

Pelko koronaviruksen talousvaikutuksista lujittaa suurvaltojen välistä aselepoa kauppasodassa

kansainvälinen kauppa
Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota vähentää maiden välistä konttiliikennettä. Arkistokuva Los Angelesin satamasta.
Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen konttiliikenteen uskotaan piristyvän, kun tullimaksut laskevat. Arkistokuva Los Angelesin satamasta.Etienne Laurent / EPA

Kiina ilmoitti torstaina puolittavansa ylimääräiset tullimaksut, jotka asetettiin viime vuonna 1 717 yhdysvaltalaistuotteelle.

Laajemmista tariffileikkauksista päätetään sen perusteella, miten maiden väliset suhteet kehittyvät, Kiinan valtiovarainministeriö kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Nyt julkistetut tullimaksujen alennukset astuvat voimaan helmikuun puolivälissä. Ne perustuvat ensimmäisen vaiheen kauppasopimukseen, jonka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan varapääministeri Liu He allekirjoittivat tammikuun puolivälissä.

Kiina sitoutui tuolloin yli 200 miljardin dollarin lisäostoihin seuraavan kahden vuoden aikana. Vastatoimena näille myönnytyksille Yhdysvallat ilmoitti luopuvansa tullikorotuksista, joita se oli kaavaillut muun muassa kulutuselektroniikkatuotteille.

Koronaviruksen hinta pelottaa

Uutistoimistojen haastattelemien talousanalyytikkojen mukaan Kiinan ilmoitus yhdysvaltalaistuotteiden tullimaksujen alentamisesta kertoo, että maa on sitoutunut kauppasodan rajoittamiseen.

Samalla tullien alentamisen toivotaan piristävän Kiinan talouskasvua, jonka pelätään hidastuvan koronavirusepidemian vuoksi.

– Kun markkinat seuraavat uutisia viruksesta, hyvät uutiset tariffista ovat piristäviä, arvioi singaporelaisen OCBC-pankin analyytikko Tommy Xie uutistoimisto Reutersille.

– Ilmoitus osoittaa, että Kiina on halukas toteuttamaan ensivaiheen sopimuksen huolimatta viruksen aiheuttamasta viimeaikaisesta häiriöstä, Xie jatkoi.

Koronavirusepidemia vaikutus Kiinan talouteen huolestuttaa myös Yhdysvalloissa. Keskiviikkona Yhdysvaltain maatalouskauppaministeri Sonny Perdue varoitti, että virus voi levitessään hankaloittaa Kiinan lupaamia ostoja Yhdysvalloista.

Markkinoilla tämänpäiväinen ilmoitus tullimaksujen alentamisesta otettiin vastaan positiivisesti. Kiinan valuutan juanin arvo nousi korkeimmilleen kahteen viikkoon ja futuurien arvot kohosivat sekä Wall Streetillä että Aasian pörsseissä.

Lue lisää:

Koronavirus on valtava sokki maailmantaloudelle

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasopu sai pörssikurssit nousuun länsimaissa ja Aasiassa

Lähteet: Reuters, AP

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus