Ylen tiedot: Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton sopimus poistaisi kiky-tunnit – neuvottelutulos on vielä liittojen punnittavana

Palkkataso olisi suunnilleen sama kuin teknologiateollisuuden sopimuksessa.

työehtosopimukset
Autoa tankataan
Kemiantyöntekijöiden lakko vaikeuttaisi polttoaineiden jakelua. Henrietta Hassinen / Yle

Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelutulos seuraavien vuosien työehdoista on parhaillaan liittojen luottamuselinten käsittelyssä. Työnantajat ja työntekijät ovat luvanneet kertoa ratkaisustaan torstaina "illemmalla".

Ylen lähteiden mukaan käsittelyssä oleva neuvottelutulos poistaisi kiky-tunnit. Kemianteollisuuden työehtosopimuksessa 24 ilmaisen kiky-tunnin tekemisestä on sovittu suoraan tes-paperissa, kuten useimmissa työehtosopimuksissa, joista parhaillaan neuvotellaan. Jos neuvottelutulos hyväksytään illalla, sen arvellaan luovan linjan, jolla kiky-tunneista muillakin aloilla päätettäisiin. Siksi sopimus olisi erityisen merkittävä.

Aiemmin kiky-tunnit poistuivat Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työehtosopimuksesta. Tässä sopimuksessa kiky-tunneista oli kuitenkin kirjattu erilliseen lisäpöytäkirjaan, ei suoraan sopimukseen.

Sopimus vahvistaisi palkankorotuslinjan kolmen prosentin tuntumaan

Teknologiateollisuuden sopimus toimii päänavaajana palkankorotuslinjalle. Suurella vientialalla palkat nousevat 3,3 prosenttia kahdessa vuodessa.

Ylen tietojen mukaan kemianteollisuuden neuvottelutuloksessa palkkataso noudattelisi suunnilleen samaa linjaa kuin teknologiateollisuudessa. Sopimukset koskisivat noin 11 500 työntekijää.

Teollisuusliitto on uhannut lakolla, joka vaikeuttaisi polttoaineiden jakelua tieliikenteessä sekä laivojen ja lentokoneiden tankkausta. Toteutuessaan lakko pysäyttäisi muun muassa Nesteen jalostamot.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi lakon alkamista kertaalleen, koska se hankaloittaisi yhteiskunnan toimintaa. Jos neuvottelutulos hyväksytään, ensi maanantaina uhkaavaa lakkoa ei tule.

Lue myös:

Kemianteollisuuteen neuvottelutulos

Kemianteollisuuden lakkoja siirretään kahdella viikolla – työministeri päätti harvinaisesta työtaistelun lykkäyksestä