Suomessa halutaan kohentaa merituulivoiman kannattavuutta – voimalahankkeet ovat edenneet hitaasti viime vuosina

Valtion hankkeessa selvitetään myös muita tuulivoimarakentamisen hidasteita, kuten kaavoitusta ja tutkaongelmia.

tuulienergia
Tuulivoimalan roottori syyssumussa Kalajoella.
Merituulivoiman rakentaminen ei vielä kannata Suomessa. Yksi tärkein tekijä on kiinteistövero, joka on huomattavasti kireämpi kuin maavoimaloilla. Kuvituskuva.Risto Degerman / Yle

Merituulihankkeet eivät ole Suomessa juuri viime vuosina edenneet. Esimerkiksi Perämeren rannikolla on pitkään ollut vireillä useampi merituulihanke, joissa olisi yhteensä satoja voimaloita.

Merituulivoiman kannattavuus on yksi teema, kun valtio selvittää tuulivoimarakentamisen keskeisimpiä esteitä ja hidasteita. Hankkeen tavoitteena on edistää tuulivoimarakentamista hallitusohjelman mukaisesti.

FCG-konsulttiyhtiön aloittaman selvityksen muita avainkohtia ovat kaavoitus ja luvitus sekä tuulivoimarakentamisen ja puolustusvoimien tutkavalvonnan yhteensovittaminen.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen pitää valittuja teemoja perusteltuina. Esimerkiksi merituulivoiman kannattavuudessa on paljon parannettavaa.

– Merituulivoimalan kiinteistövero on noin kolminkertainen maavoimalaan verrattuna. Jo tuon eron tasaaminen voisi auttaa joitain hankkeita kannattavuusrajan paremmalle puolelle, Mikkonen pohdiskelee.

Mikkosen mukaan merituulivoiman kannattavuus ja houkuttelevuus paranevat kuitenkin koko ajan tekniikan kehittymisen ansiosta.

Kansainvälisesti merellä käytetään jo voimaloita, joiden teho on 12 megawattia, ja vielä suurempiakin on suunnitteilla. Toistaiseksi suurimmat Suomessa toimivat tuulivoimalat sijaitsevat vielä maalla ja ovat viiden megawatin luokkaa.