Nämä neljä lukua selittävät presidentti Trumpin vapauttavia virkarikostuomioita

Vuosi 2020 on vaalivuosi myös monelle senaattorille ja kongressiedustajalle, mikä kannattaa muistaa, jos republikaanien vankkumaton tuki Trumpille ihmetyttää.

Donald Trump
Äänestys senaatissa, presidentti Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä.
Senaatti antoi vapauttavat tuomiot Trumpin virkarikossyytteistä viime yön äänestyksissä.US Semate TV / EPA

Yhdysvaltain senaatti antoi presidentti Donald Trumpille viime yönä Suomen aikaa odotetusti vapauttavat tuomiot virkarikossyytteistä, joiden mukaan hän olisi syyllistynyt vallan väärinkäyttöön ja kongressin työn estämiseen.

Äänestystulos noudatti puoluelinjoja. Ensimmäinen äänestys päättyi äänin 52–48 ja toinen äänin 53–47.

Miksi republikaanit olivat niin vankkumatta oman puolueen presidentin tukena? Seuraavassa neljä asiaa valaisevaa lukua.

94 – näin monta prosenttia republikaaneista tukee Trumpia

Presidentin suosio jakaa kansaa pahemmin kuin koskaan. Puolet kansasta ei hyväksy presidentin viranhoitoa, 49 prosenttia taas hyväksyy. Vain prosentilla amerikkalaisista ei ole asiasta mielipidettä.

49 prosenttia on Trumpin ennätys hänen virkakaudellaan.

Republikaanien joukossa tuki presidentille on pysynyt ennallaan, eikä edes virkarikosoikeudenkäynti ole sitä rapauttanut. Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan 94 prosenttia republikaaneista hyväksyy Trumpin viranhoidon. Kannatus on jopa noussut kuusi prosenttiyksikköä tammikuun alusta.

Demokraateista vain seitsemän prosenttia hyväksyy presidentin viranhoidon, kertoo tutkimuslaitos Gallupin tiistaina julkistama tutkimus (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

22 – näin monen republikaanisenaattorin virkakausi päättyy

Yhdysvalloissa järjestetään presidentinvaalit marraskuun 3. päivänä. Presidentin ohella valitaan kaikki kongressin alahuoneen edustajat sekä kolmasosa senaattoreista.

22 republikaanisenaattoria ja 12 demokraattisenaattoria ovat vaarassa menettää vaaleissa pestinsä tai ainakin puolueet voivat menettää senaattoripaikkoja.

Siksi se, miten republikaanien äänestäjät suhtautuvat presidenttiin on monelle republikaanisenaattorille erittäin olennainen asia. Oman puolueen presidenttiä kuuluu tukea.

Senaattori Mitt Romney menossa virkarikosoikeudenkäynnin äänestykseen senaatin hissillä.
Senaattori Mitt Romney menossa virkarikosoikeudenkäynnin äänestykseen senaatin hissillä.Shawn Thew / EPA

Kuvaavaa on, miten republikaanisenaattori Mitt Romneytä on kohdeltu sen jälkeen, kun hän ainoana republikaanina äänesti vallan väärinkäyttöä koskevan virkarikostuomion puolesta.

Presidentti Trump tviittasi saman tien senaattoria mollaavan videon. Romneyn eroa senaatista on jo alettu vaatia (siirryt toiseen palveluun), samoin eroa republikaanipuolueesta (siirryt toiseen palveluun). Romneyn senaattorinpesti Utahissa ei ole katkolla tänä vuonna.

53 – näin monta senaattoria republikaaneilla on

Nykyisessä senaatissa republikaanipuolueella on 53 senaattoria sadasta. Pienikin enemmistö ratkaisee tavanomaisessa päätöksenteossa.

Demokraattien 47 senaattoria eivät siksi riittäneet edes siihen, että oikeudenkäyntiin olisi saatu todistajia kuultavaksi. Se olisi vaatinut tuekseen yksinkertaisen enemmistön eli 51 senaattoria.

Jos neljä republikaanisenaattoria olisi livennyt puolueen riveistä, oikeudenkäyntiin olisi tuotu kuultavaksi esimerkiksi John Bolton, Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja.

Boltonin mukaan Trump sanoi hänelle viime elokuussa haluavansa jatkaa Ukrainan 391 miljoonan dollarin tuen jäädyttämistä, kunnes maa auttaa tutkimaan demokraattipoliitikko Joe Bidenin ja tämän pojan liiketoimintaa Ukrainassa.

Neljä republikaanisenaattoria epäröi todistaja-asiassa, mutta vain Romney sekä Mainen senaattori Susan Collins äänestivät demokraattien leirin mukana. Kun todistajia ei saatu kutsua, oikeudenkäynti saatiin käytyä 15 päivässä.

67 – näin monta senaattoria olisi tarvittu tuomioon

Virkarikostuomio edellyttää tuekseen kaksi kolmasosaa senaattoreista eli 67 senaattoria. Oli siten alusta alkaen liki pomminvarmaa, että Trump saa oman puolueensa senaattorien turvin vapauttavan päätöksen.

Toinen juttu – ja tähän tietysti demokraatit prosessilla tähtäsivät – on se, miten kansalaiset asiaan suhtautuvat asiaan. Demokraatit toivovat, että epäilys jää itämään ja vaikuttaa ainakin sitoutumattomien ja keskustaa edustavien republikaanien äänestyspäätökseen marraskuun vaaleissa.

Lue lisää:

Kirjeenvaihtajalta: Senaatti vapautti Trumpin virkarikossyytteistä ja samalla republikaanit sinetöivät itsensä Trump-puolueeksi

Senaatti vapautti odotetusti Trumpin virkarikossyytteistä – Näin presidentin asianajaja ja demokraattijohtaja kommentoivat

Trump saanee jälleen ensi yönä puhtaat paperit – Näin virkarikossyyte-episodi eteni