Hyppää sisältöön

Kantasataman tapahtumakeskuksen budjetti on ylittymässä – tältä keskus näyttäisi

Kotkan kaupungin mukaan tapahtumakeskuksen lopullinen hinta muotoutuu markkinatilanteen ja urakkatarjousten perusteella.

Havainnekuva. XAMKin kampus, tapahtumakeskus ja hotelli nähtynä Merikeskus Vellamon katolta. Takana näkyvä korkea osa on kampus ja kaareva osa tapahtumakeskus. Kuva: ALA ARCHITECTS

Kotkan Kantasatamaan rakennettavan tapahtumakeskuksen budjetti on ylittymässä.

Rakennushankkeen kustannusarvio ylittää tässä suunnitteluvaiheessa hyväksytyn 23,2 miljoonan euron kustannusarvion noin kymmenellä prosentilla. Kaupungin mukaan ylitys johtuu osittain yleisestä kustannusindeksin noususta.

Kustannuksiin vaikutetaan kaupungin mukaan kuitenkin vielä jatkosuunnittelussa, ja lopullinen hinta muotoutuu markkinatilanteen ja urakkatarjousten perusteella. Jatkoprosessissa pyritään mahdollisimman lähelle tavoitehintaa.

Tapahtumakeskuksen rakennuttava Backstaff Oy ei pidä lisärahoituksen hakemista ajankohtaisena. Backstaff on Kotkan kaupungin omistaman Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n tytäryhtiö, joka on perustettu tapahtumakeskusta varten.

Myös Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sami Virtanen sanoo, että tavoitteena on pitää lopullinen hinta 23,2 miljoonassa eurossa.

– On varmaan realistista todeta, että tämänkaltaisissa hankkeissa on aina olemassa riski, että kustannukset toteutuvat täysimääräisesti. Riski on hyvä tiedostaa, mutta tehdään suunnitelmat hyvin, niin päästään hyvään lopputulokseen, Virtanen sanoo.

Sami Virtanen Kuva: Antro Valo / Yle

Suunnitelmien yhteen sovittamista

Kantasatamaan on tulossa kaupungin oman tapahtumakeskuksen lisäksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin uusi Kotkan-kampus. Lisäksi Kantasatamaan suunnitellaan hotellia.

Tapahtumakeskuksella ja kampuksella on eri arkkitehdit, mutta rakennukset yhdistyvät toisiinsa. Backstaffin projektipäällikkö Aleksi Sallinen ei pidä ratkaisua tavattomana, sillä hankkeet ja maksajat ovat toisistaan erilliset.

Yhteen sovittamisessa on vaadittu yhteistyötä sekä arkkitehdeiltä että päättäjiltä.

– Voin sanoa, että tällainen yhteistyö vain helpottaa tulevaisuuden toimintaa siellä. Tiedetään, mitä on sovittu, kuka käyttää mitäkin tiloja ja milloin niitä voidaan käyttää. Ja kaikesta ollaan samaa mieltä, Sallinen sanoo.

Aleksi Sallinen Kuva: Antro Valo / Yle

Pubiterassi ilta-aurinkoon

Tapahtumakeskuksen suunnittelee ALA-arkkitehdit alikonsulttinaan Ramboll.

Tapahtumakeskuksen tärkein tapahtumatila tulee olemaan suuri sali, jonka tiloja pystytään jakamaan. Se mahdollistaa noin 3 200 katsojan konserttitapahtuman tai 2 100 henkilön kokouksen. Sali voidaan muuntaa myös sisäurheilutilaisuuksien tarpeisiin. Esimerkiksi koripallo-ottelua mahtuisi seuraamaan noin 2 000 katsojaa.

Tapahtumakeskuksen tiloihin tulisi lisäksi muunneltavia kokoustiloja ja laaja aulatila ravintoloineen.

ALA-arkkitehtien suunnitelmassa tapahtumakeskus sisältää paljon puurakenteita, jotka näkyvät myös sisätiloissa. Aaltomaisen katoksen suojiin rakennetaan ilta-aurinkoon aukeava pubiterassi.

Suunnittelu jatkuu helmikuussa suunnitelmia tarkentavalla yleissuunnittelulla. Backstaff käynnistää helmikuussa myös rakennuttajakonsultin haun, jotta urakoitsijaneuvottelut voidaan käynnistää. Yhtiö rakennuttanee tapahtumakeskuksen kattohintaisella projektinjohtourakkamallilla.

Kuva: Antro Valo / Yle

Hotelli pöydälle ensi viikolla

Kaupunginhallitus käsittelee ensi maanantain kokouksessaan Backstaff Oy:n katsausta tapahtumakeskushankkeen etenemisestä ja päättää suunnittelun jatkamisesta.

Kokouksessa käsitellään myös Kantasataman hotellihankkeeseen liittyvän suunnittelun ja kustannuslaskennan käynnistämistä.

Kehittämisyhtiö Cursorin tilaama hotellihankkeen toteutettavuusselvitys valmistuu helmikuussa. Selvityksen pohjalta on tarkoitus laatia tapahtumakeskukseen liittyvän hotellin luonnossuunnitelma, jolle lasketaan kustannusarvio sekä hotellitontin tarjoamiseen soveltuvaa markkinointimateriaalia.

Tapahtumakeskuksen on määrä valmistua noin kolmen vuoden päästä.

Ammattikorkeakoulun uudella kampuksella opiskelut alkavat syksyllä 2023. Kampuksen budjetti on runsaat 40 miljoonaa euroa.

Juttua päivitetty 6.2.2020 klo 16.14: Tarkennettu tapahtumakeskuksen valmistumisajankohtaa ja lisätty haastattelukommentit.