Vuosien tuomiot huumerikoksista – epäilty esitutkinnassa: "Kun pääsimme moottoritielle, X irrotti puhelimesta sim-kortin ja heitti sen ulos"

Kaksi päätekijää on tuomittu 7 ja 8,5 vuoden vankeuteen törkeistä huumausainerikoksesta.

huumeet
Tampereen oikeustalo
Pirkanmaan käräjäoikeudessa annettiin tuomiot törkeistä huumerikoksista.Antti Eintola / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus on antanut tuomiot tuoreessa huumejutussa. Kaksi päätekijää on tuomittu 7 ja 8,5 vuoden vankeuteen törkeistä huumausainerikoksesta.

Maastokätköstä Vihdistä löytyi syksyllä yli 8 kiloa amfetamiinia ja 40 860 kappaletta ekstaasitabletteja. Myöhemmin vielä poliisi takavarikoi kilon kokaiinia.

Poliisin mukaan huumeita oli jo haettu aiemmin maastokätköstä. Poliisin mukaan maastokätköstä oli haettu 2 kiloa kokaiinia, 4 kiloa amfetamiinia ja 10 000 ekstaasitablettia. Maastokätköstä huumeet tuotiin syyttäjän mukaan Tampereen seudulle.

Rikoskokonaisuuteen liittyi myös muita huumaavia lääkkeitä ja huumausaineita, esimerkiksi kidemäistä MDMA:ta.

Rikos alkoi tuomitun mukaan omasta käytöstä

Käskyttäjästä puhuttiin esitutkinnassa nimellä X. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi "X:n" 8,5 vuoden vankeuteen.

Tuomittu kertoi ostaneensa ensin huumausainetta omaan käyttöön. Hän oli X:lle velkaa huumeista 40 000 euroa, ja hän suostui kuittaamaan velan auttamalla tätä.

Seitsemän vuoden vankeustuomion saanut kertoo, että hän haki käskystä tietyn määrän huumepaketteja maastokätköstä. Hänen mukaansa X sai ohjeet muualta.

– Hän oli hankkinut lapion. Hän tiesi, että minulla on tilava rinkka, jonka hän käski minua ottamaan mukaan.

Rikoksia pyrittiin peittämään esimerkiksi kännykän sim-kortteja tiuhaan vaihtamalla.

– Kun pääsimme moottoritielle, X irrotti puhelimesta sim-kortin ja heitti sen ulos. Puhelimesta hän antoi minulle toisen puolen ja käski heittää kuskin ikkunasta ulos. X heitti toisen puolen puhelimesta apukuskin ikkunasta ulos.

Yhteyttä Katiska-juttuun ei löytynyt

Tuomittu luovutti Nokialla tuntemattomaksi jääneelle henkilölle laukun, jossa oli vajaat 2 kiloa kokaiinia, kaksi kiloa amfetamiinia ja 5 000 ekstaasitablettia. Loput huumausaineet oli myyty Tampereen seudulla. Huumeita myytiin esimerkiksi Tor-verkossa.

Päätekijät määrättiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisenä hyötynä 5 600 euroa.

Kaksi muuta miestä tuomittiin sakkoihin huumausainerikoksesta. Viidennen osalta syyte törkeästä huumausainerikoksesta hylättiin.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia eli niistä voi valittaa hovioikeuteen.

Poliisi etsi yhteyttä tämän huumejutun ja ns. Katiska-jutun välillä. Päätekijöiksi epäiltyjä Cannonball-moottoripyöräjengin entistä johtajaa Janne Tranbergiä ja liikemies Niko Ranta-ahoa vastaan nostettiin syytteet Katiska-jutussa. Syyttäjä kertoi aiemmin, että vastaajat eivät ole puhuneet toimeksiantajasta.

Lue lisää:

Maastosta löytyi 8 kiloa amfetamiinia ja 40 000 ekstaasitablettia: Kahdelle miehelle vaaditaan kymmenen vuotta ehdotonta vankeutta

Valtavassa huume- ja dopingaineiden salakuljetusvyyhdissä nostettiin syyte myös tapon yrityksestä

Valtavassa huume- ja dopingaineiden salakuljetusvyyhdissä nostettiin syytteet 53 epäillylle