Hyppää sisältöön

Turvakodin johtaja: "Jos kotona pelottaa, niin se on merkki avun hakemiseen"

Kanta-Hämeen ainoa turvakoti on Hämeenlinnassa.

Turvakoti on kodinomainen paikka, missä voi elää tavallista arkea. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnan turvakoti on toiminut reilut puolitoista vuotta ja koko ajan on riittänyt asiakkaita.

– Tämä on kyllä osoittautunut tarpeelliseksi. Meiltä hakevat apua äidit lapsineen ja isät lapsineen, mutta myös yksin tulevat naiset ja miehet, kertoo Hämeenlinnan turvakodin johtaja, sosiaalityöntekijä Maria Svetloff.

Väkivaltaa on monenlaista, eivätkä kaikki edes tunnista henkistä väkivaltaa kuten haukkumista tai kyttäämistä. Usein väkivalta on myös jatkunut pitkään, mutta kynnys avunhakemiseen on suuri.

– Kynnys on miehillä vielä suurempi kuin naisilla, mutta jos kotona pelottaa, niin se on merkki avun hakemiseen.

Ilman lähetettä turvaan

Hämeenlinnan turvakodissa on tilaa seitsemälle perheelle. Ensimmäisen puolen vuoden aikana vuonna 2018 turvakodissa kävi 96 asiakasta. Viime vuonna asiakkaita oli kaikkiaan 190.

– Viime keväänä meillä oli sellainen tilanne, että paikat olivat täynnä ja jouduimme ohjaamaan asiakkaita muualle, muun muassa Lahteen ja Tampereelle.

Turvakoti on ilmainen palvelu, jota rahoittaa valtio. Maria Svetloff muistuttaa, että turvakotiin tulemiseen ei tarvita minkäänlaista lähetettä.

– Turvakodissa saavat apua niin aikuiset kuin lapsetkin. Täällä vietetty aika on yksilöllistä ja asiakaskohtaista. Jotkut ovat päivän pari, jotkut muutaman viikon tai enemmänkin.

Hämeenlinnan turvakoti on Hattelmalantiellä entisen hotellin tiloissa ja sen ylläpidosta vastaa Kanta-Hämeen perhetyö (siirryt toiseen palveluun) ry.