Sysmän kunnanhallitus lopetti elinvoimakonsultin työn

Sysmän kunnanhallituksen puheenjohtajan mukaan elinvoimatyön rahat puolitettiin, koska konsulttiyhtiöltä ostettujen hankkeiden lopputulos ei ollut haluttu.

elinkeinopolitiikka
Paikallisvaluutta sysmää mainostavat logotarrat.
Sysmässä on toteutettu viime vuosina useita hankkeita elinvoimatyöhön osoitetulla rahalla. Yksi niistä oli paikallisvaluutta.Emilia Malin / Yle

Sysmän kunnanhallitus haluaa vaikuttavampaa elinvoimatyötä kuntaan. Sysmässä on viime vuosina ostettu konsulttiyhtiö Kuntavelho oy:n Juri Nieminen tekemään elinvoimatyötä. Nieminen on toteuttanut Sysmässä esimerkiksi Sysmä-raha -hankkeen.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti puolittaa elinvoimatyön rahat tälle vuodelle, sillä se ei ollut tyytyväinen hankkeiden aikaansaannoksiin.

– Oli ehkä liian paljon hankkeita ja yksittäisiä pieniä asioita, jotka eivät kuitenkaan olleet saaneet siunausta kunnanhallitukselta, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Hopeasaari (kesk.).

Hopeasaaren mukaan hankkeita on ollut liikaa, minkä vuoksi niihin ei ole pystytty keskittymään kunnolla, ja joitain asioita on jäänyt puolitiehen.

– Meidän linjamme oli, että budjettia pienennetään, jotta tekeminen kohdentuu muutamaan tärkeään ja harkittuun toimenpiteeseen, millä on vaikuttavuutta Sysmän kunnan elinvoimaan, hän toteaa.

Vuonna 2019 määräraha oli 200 000 euroa, tänä vuonna summa on puolet pienempi.

Konsultin tilalle uusi yhdistys

Sysmän kunta on ostanut Kuntavelho oy:lta elinvoimatyön konsultointia 59 000 eurolla 1.6.2017 – 31.5.2018 sekä samalla hinnalla ajalle 1.7.2018 – 30.6.2019 ja 1.7.2019 – 30.6.2020.

Lisäksi Kuntavelho on voittanut kilpailutuksessa e-kuntalaisuus pilottihankkeen osa-aikaisen projektipäällikön tehtävät hintaan 30 000 euroa. Hankkeen kesto oli 1.7.2018 – 31.3.2019.

Kuntavelholle maksettiin vuonna 2018 myös kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden profilointi-hankkeesta 15 000 euroa.

Lisäksi Kuntavelho on toteuttanut Sysmässä pienempiä hankkeita, kuten esiselvityksen kierrätyspuiston perustamisedellytyksistä ja Palvelujen uudelleen suuntaminen -hankkeen työpajat ja hallinnoinnin.

Konsulttitöihin siirtynyt Juri Nieminen on Asikkalan entinen kunnanjohtaja, entinen valtuutettu (Kotikunta-ryhmä) ja kunnanhallituksen puheenjohtaja. Hän erosi hiljattain valtuustosta, koska ei ole enää Asikkalassa kirjoilla.

Sysmään on nyt perustettu yhdistys elinvoimahankkeita varten. Yhdistyksen on määrä palvella myös ympäryskuntia. Sen rahoitus on toistaiseksi auki.