Hyppää sisältöön

Pekka Seppäsen kolumni: Suosiota ei saa kosiskelemalla, vaan vastustamalla

Puolueen tärkein omaisuus ovat viholliset, kirjoittaa Pekka Seppänen. Tämän kolumnin voi myös kuunnella äänikolumnina.

Kuva: Laura Railamaa / Yle

On väitetty, että politiikassa menestyvät nyt äärilaidat. Äärilaidoilla tarkoitetaan perussuomalaisia ja vihreitä, joiden suosio sen kuin kasvaa kasvamistaan.

En kuitenkaan usko, että kyse on äärilaidoista.

Uskon, että kyse on siitä samasta, millä kansaa on kautta historian villitty.

Kyse on yhteisestä vihollisesta. Kyse on vastustamisesta.

Kehottaisin alamäessä olevia puolueita keksimään itselleen jotakin vastustettavaa.

Suomen puolueista vain kaksi erottuu sillä, mitä ne vastustavat. Perussuomalaiset vastustavat maahanmuuttoa ja vihreät vastustavat toisten ihmisten itsekkäitä elintapoja.

Muut puolueet vain puolustavat jotakin. Keskusta puolustaa maalla asuvien etuja ja kokoomus hyvin toimeentulevien etuja. Demarit puolustavat työläisiä, vasemmistoliitto työttömiä, kristilliset kristillisiä ja ruotsalainen kansanpuolue aivan kaikkia.

Eduskunnan pienin puolue, Liike Nyt, ei vastusta eikä puolusta yhtään mitään, ja siksi se onkin eduskunnan pienin puolue.

On myös sellainen puolue kuin sininen tulevaisuus, mutta sillä ei ole yhtään kansanedustajaa, eikä ihme. Sininen puolue luovutti tärkeimmän omaisuutensa pahimmalle kilpailijalleen perussuomalaisille. Se tärkein omaisuus olivat viholliset.

Saksalainen 1930-luvun vaalivoittaja Adolf Hitler voitti vaalit vastustamalla juutalaisia. Mutta Hitler ei keksinyt juutalaisia. Juutalaisvihalla oli jo kauan ennen häntä pitkä historia ja synkät juuret kaikkialla niin sanotussa sivistyneessä maailmassa, ei ainoastaan Saksassa.

1930-luvulla myös Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska ja Puola pohtivat, mitä pitäisi tehdä ”juutalaisongelmalle” eli sille, että juutalaisia oli olemassa. Yksi vaihtoehto oli kärrätä juutalaisia Madagaskarille ja Etiopiaan. Tästä ei voittajavaltioiden historia tosin mielellään kerro.

Hitlerin kansansuosio ei perustunut siihen, että hän kannatti moottoriteiden ja Volkswageneiden valmistusta, vaan siihen, että hän antoi vastustamiselle väylän ja välineet.

Jos olisin jonkinlainen viestintäkonsultti, kehottaisin alamäessä olevia puolueita keksimään kiireen vilkkaa itselleen jotakin vastustettavaa.

Mitä keskusta vastustaa? Ei mitään, mutta kannattaisi kyllä vastustaa. Keskustalla on ikiaikainen trauma siitä, että Helsingissä kukaan ei äänestä kepua. Ja mitä kepu tekee? Yrittää kosiskella pääkaupunkilaisia. Oi luoja miten tyhmää.

Kepun kannattaisi kaikin keinoin kärjistää kaupunkien ja maaseudun välistä vastakkainasettelua. Tai sitten Helsingin ja muun Suomen välistä jännitettä, ellei Helsingin ja muun pääkaupunkiseudun jännitettä. Vastakkainasettelu ja jännite ovat jo valmiiksi olemassa, odottamassa hyödyntäjäänsä.

Perussuomalaiset menestyvät vastustamalla maahanmuuttajia, vaikka näitä ei Suomessa ole kuin kourallinen. Pääkaupunkilaisia on sen sijaan yli miljoona. Siinä on sinulle vihollisia, keskusta.

Tässä kohtaa on hyvä todeta, että kyllähän kaikki puolueet vastustavat toisia puolueita. Mutta se on hukkaan heitettyä vihaa, sillä puolueet eivät herätä äänestäjien keskuudessa minkäänlaisia tunteita, toisin kuin vaikka juuri maahanmuuttajat ja lihaa syövät keski-ikäiset autoilijat.

Seuraavaksi voisi ottaa tarkasteluun kokoomuksen. Kokoomuksella on ollut johdonmukainen poliittinen linja: kevennetään yritysten ja hyvätuloisten verotusta.

Voi voi kokoomus, et ymmärrä ihmismieltä ollenkaan. Mitä enemmän annat, sitä enemmän sinulta pyydetään. Kun yritykset ovat saaneet kaksi yhteisöveron alennusta, ne haluavat kolme lisää.

Kokoomus, sinun pitää etsiä vihollisia. Ota tähtäimeesi vaikkapa miljoona asumis- ja toimeentulotukea saavaa. Sano, että he ovat yhteiskunnan syöpä. Sano, että on viimein aika lopettaa omalla työllään elävien kunnollisten veronmaksajien riisto. Sano näin, äläkä ota selvää, onko miljoona oikea luku vai ei.

Hei kokoomus, älä yritä miellyttää kaikkia. Riittää, että miellytät joka kolmatta tai edes joka neljättä.

Sama koskee myös sinua, SDP. Kun kaikki muutkin jo vastustavat ilmastonmuutosta, mitä sinulle enää jää vastustettavaksi?

Miten olisi tämä: voisit ryhtyä vastustamaan yksityistä omistusta. Niinhän sinä teit vielä 1980-luvulla. Tiesit varmaan itsekin, että sosialisointi oli kaikin puolin hölmö ajatus, mutta sait vihapuheellasi paljon enemmän kansanedustajia kuin nykyään.

Jos edellä oleva vinkki ei kelpaa SDP:lle, niin ottakoon vasemmistoliitto kaikin mokomin tilaisuudesta vaarin, sillä tätä vauhtia vasemmistoliitolla ei kohta muita kannattajia olekaan kuin vaari.

Kristilliset puolustavat kaikkea kristillistä, mikä on aivan väärä strategia. Pitäisi vastustaa kaikkea epäkristillistä. Pitäisi vaatia kieltolakia. Pitäisi jahdata synnintekijöitä, pitäisi vaatia päitä vadille.

Pekka Seppänen

Kirjoittaja on epäpoliittinen tarkkailija.

Aiheesta voi keskustella 19.2. klo 23.00 asti.

Lue myös

.
.