Hyppää sisältöön

Seinäjoella päästiin viimein hiihtämään ja luistelemaan – Koulujen kaukalot ja kuntoradat kuntoon ensin

Kaupungin kunnossapitopäällikkö kuvailee talvea uransa haastavimmaksi. Hyllykallion koulun ekaluokkalaiset hiihtävät tällä viikolla joka päivä.

Hyllykallion koulun ekaluokkalaisilla on hiihtoa koko viikko. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Hyllykallion koululla Seinäjoella on hiihdetty koko viikko.

Ekaluokkalaiset ovat sivakoineet ladulla opettajansa Pirjo Kotkaniemen johdolla joka päivä, sen mitä ovat jaksaneet.

– Joka päivä olemme ladulla olleet, mutta sopivassa määrin. Kun tulee nälkä, mennään syömään, Kotkaniemi naurahtaa.

Lumettoman ja leudon talven jälkeen hiihtoon ja luistelemiseen sopivat olosuhteet tulivat sittenkin yhtäkkiä. Kotkaniemikin laittoi jo vuodenvaihteessa oppilaiden perheisiin viestin, että ulkoliikuntaan siirrytään, kun sää sallii. Silti opettajaa mietitytti, onko kaikilla välineet talvilliikuntaan saatavissa näin nopsaan.

Koulu ei voi eikä halua välineitä vaatia hankkimaan, eikä onneksi ainakaan Hyllykalliolla tarvitsekaan.

– Ei voi olettaa, että kaikki olisi heti valmiina ja kodeissa varauduttu siihen, että on liikuntaa. Koulun välinevarastossa on onneksi suksia ja luistimia, Kotkaniemi sanoo.

Liikuntapaikkoja priorisoitu

Seinäjoen kaupungin kunnossapitopäällikkö Jari Mäkelä kuvailee kuluvaa talvea uransa haastavimmaksi.

Lämpötila on sahannut nollan molemmin puolin ja lunta ei ole ollut.

– Jäiden osalta on tehty pohjia ja taas todettu, että ei tästä tule mitään. Lumettomuudelle taas ei voi mitään tehdä, paitsi tykkiladuilla, Mäkelä sanoo.

Nyt, kun lumi saatiin, kaukaloita ja latuja lähdettiin tekemään samantien. Tehtäviä on kuitenkin pitänyt priorisoida ja kaupungilla onkin päädytty siihen, että esimerkiksi koulujen läheisyydessä olevat kaukalot ja ladut laitetaan ensin kuntoon.

– Ensilumenladut ovat olleet auki, mutta koulujen ympäristöjen liikuntapaikat sekä kuntoradat ovat kunnossa vasta nyt. Pyrimme pitämään ne kunnossa edelleen.

Hiihtämisellä yhä paikkansa liikuntatunneilla

Hyllykallion koulussa tämä viikko pyhitetään hiihtämiselle kokonaan niin, että luistimia ja suksia ei tarvitse kuljetella kouluun peräkkäisinä päivinä. Suksilla ja monoilla selvitään.

Eteläpohjalaisessa opetussuunnitelmassa (siirryt toiseen palveluun) talviurheilusta mainitaan ainakin 6. luokan lopussa oppilaan perusosaamistavoitteena liukuminen suksilla ja luistimilla.

Hyllykallion koulun ekaluokkalaisilla hiihtäminen sujuu ja fiiliskin vaikuttaa olevan korkealla. Perinteisellä talvilajilla on siis yhä paikkansa koulun liikuntakasvatuksessa.

– Kun lapsia katsoo, eikö olisi ihan hassua, että ei hiihdettäisi tai luisteltaisi, Pirjo Kotkaniemi sanoo.