Hyppää sisältöön

Dresdenin pommitus 75 vuotta sitten oli yksi maailmansodan mustista hetkistä – mutta oliko se sotarikos?

Liittoutuneiden pommikoneet tuhosivat toisen maailmansodan loppuvaiheessa Elben kruunuksi kutsutun saksalaiskaupungin. Katso videolta hyökkäyksen kulku.

Dresdenin tuho puhuttaa vieläkin – kaupunki pommitettiin raunioiksi 75 vuotta sitten
Dresdenin tuho puhuttaa vieläkin – kaupunki pommitettiin raunioiksi 75 vuotta sitten

75 vuotta sitten Englannissa raskaiden nelimoottoristen Halifax ja Lancaster -koneiden pommituslentäjät olivat saaneet käskyn jälleen uudelle lennolle.

Myös amerikkalaiset kenttämiehistöt valmistelivat B-17 Flying Fortress -pommikoneita seuraavaa aaltoa varten.

Kalusto oli toisen maailmansodan järeintä, ja sitä oli käytössä yli tuhat konetta. Raskaita olivat myös paritonnisten jättipommien ja erityisesti palojen sytyttämiseen tarkoitettujen räjähteiden kuormat.

Yhdysvaltalaisia B-17 Flying Fortress pommikoneita Dresdenin yllä. Kuva: AOP

Kohteeksi oli määrätty Dresden, Elbe-joen varrella sijaitseva kaupunki itäisessä Saksassa. Teiden ja rautateiden solmukohtaan sijoittuva ikivanha keskus oli siihen mennessä lähes välttynyt tuhoisilta pommituksilta, jotka olivat raunioittaneet muita saksalaiskaupunkeja.

Tulimyrsky oli tietoinen taktiikka

Brittien sodanjohto oli omaksunut täystuhotaktiikan. Mattopommitukset saivat keskiaikaiset kaupungit muuttumaan pätseiksi, joiden tulimyrskyjä ei voinut hillitä.

Tämä koitui myös Dresdenin kohtaloksi.

Sodan päätyttyä otettu kuva pommituksessa tuhoutuneesta Dresdenistä. Kuva: Richard Peter / AOP

Kaupungissa ei ollut merkittävää sotateollisuutta. Dresden oli täyttynyt pakolaisista, jotka olivat väistyneet idässä etenevän puna-armeijan tieltä.

Mutta kaupungin halki johtavien väylien kautta virtasi myös natsi-Saksan reservejä itään, sodan viimeisten kuukausien epätoivoisiin taisteluihin.

Pommikoneiden muodostelmat lensivät yli kaupungin kahtena aaltona, iltakymmeneltä ja uudestaan puolen yön jälkeen. Ne eivät kohdanneet juuri mitään ilmatorjuntaa ja saattoivat pudottaa tappavat lastinsa suunnitelman mukaisesti.

Kaupungin tuho oli nopea. Rakennusten luhistumisen ohella pommitus sai aikaan pelätyn tulimyrskyn, jonka yli 1 000 asteen pätsi surmasi myös pommisuojiin hakeutuneita asukkaita ja pakolaisia. Lukemattomat tukehtuivat häkään ja savukaasuihin.

Liittoutuneiden iskussa kuoli tuhansia ihmisiä. Arviot vaihtelevat 18 000 ja 25 000 välillä.

Dresdenin laskelmoitu pommitus jäi liittoutuneiden sotahistoriaan tarpeettoman tuhon vertauskuvana.

"Dresdenin tuho ei ollut sotarikos"

Edelleen jatkuu keskustelu siitä, oliko kaupungin tuhoaminen sotarikos.

Kun tätä kysyy puhelimessa Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemeltä, vastaus lähtee perusteista.

– Asia ei ole yksinkertainen, sillä toisen maailmansodan aikana ei ollut voimassa ilmapommituksia koskevaa valtioiden välistä sopimusta.

Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemen mukaan Dresdenin tuhoaminen oli terroripommitus, mutta ei sotarikos. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Koskenniemi muistuttaa, että sopimusta oli kyllä yritetty saada aikaan YK:n edeltäjän, Kansainliiton, piirissä jo vuonna 1923. Ranska oli jopa ehdottanut kaiken ilmasodan julistamista laittomaksi, mutta tämä esitys oli jäänyt vaille vastakaikua. Silloiset suurvallat käyttivät ilma-asetta innokkaasti siirtomaissaan.

Haagin rauhankonferenssissa vuonna 1907 hyväksytty maasotaohjesääntö heijasti edellisen vuosisadan kokemuksia ja Saksan ja Ranskan sotaa. Kielto kohdistaa tykkitulta kyliin ja kaupunkeihin oli huonosti sovellettavissa ilmasotaan.

Niinpä Koskenniemi toteaa, että Dresdenin tuhopommituksen julistamiseen sotarikokseksi ei ole kansainvälisiin sopimuksiin kirjattua perustetta.

– 75 vuotta tapahtuneen jälkeen on juridiikan näkökulmasta idioottimaista jaella tuomioita Dresdenin tapauksesta.

Guernica oli ensimmäinen

Kansainväliset sopimukset siis puuttuivat – ja vaikka niitä olisi ollutkin, olisivat ne tuskin pidätelleet nousevien diktaattorien hyökkäyssotia.

Jo ennen toista maailmansotaa oli nähty, kuinka ilmasta tuleva totaalisella hävityksellä yritettiin murentaa siviilien vastarintaa.

Pablo Picasson maalaus ikuisti baskikaupunki Guernican tuhon, jonka Saksan ja Italian ilmavoimat aiheuttivat Espanjan sisällissodan aikana.

Kaupungintalon katolta otettu kuva Dresdenistä pommituksen jälkeen. Kuva julkaistiin 1949. Kuva: Richard Peter / AOP

Toisen maailmansodan aikana natsi-Saksa kohdisti pommitussotansa aluksi Varsovaan, Lontooseen ja moneen muuhun kaupunkiin. Englannin yllä käytiin vuonna 1940 taistelu Britanniasta Saksan Luftwaffen ja Britannian RAF:n, Kuninkaallisten ilmavoimien, välillä.

Neuvostoliiton voitettua Stalingradin taistelun ja länsiliittoutuneiden noustua maihin Normandiassa sodan kulku kääntyi. Nyt myös Saksan kaupungit joutuivat raskaiden pommitusten kohteeksi.

Jo ennen Dresdeniä Britannian ja Yhdysvaltain raskaat pommittajat moukaroivat muun muassa Hampuria ja Berliiniä – brittien koneet öisin, amerikkalaisten päivisin.

Ehdottoman antautumisen vaatimus

Britannia ja Yhdysvallat olivat päättäneet kohdistaa Saksan kaupunkeihin mittavat pommitukset, mikä tuki Adolf Hitlerin Kolmannelle valtakunnalle esitettyä ehdottoman antautumisen vaatimusta.

Frauenkirchen ja taideakatemian rauniot Dresdenissä 1945. Kuva: AOP

Dresdenin pommittamista oli vaatinut myös neuvostodiktaattori Josif Stalin, syynä puna-armeijan kohtaaman vastarinnan murentaminen.

Kaupungin tuhoamiseen tähdänneen operaation hyväksyjä oli kuitenkin Britannian pääministerin Winston Churchill.

Hän tukeutui britti-ilmavoimien pommikonelaivueen komentajan Arthur Harrisin luomaan sumeilemattomaan ja massiiviseen pommitustaktiikkaan. Sodan jälkeen Harris aateloitiin, ja hänelle pystytettiin Lontooseen kiistelty patsas vuonna 1992.

Churchill jätti kuitenkin laajoissa muistelmissaan Dresdenin pommituksen kokonaan mainitsematta.

Ehkä kuuluisimman kirjallisen kuvauksen tulimyrskystä jätti historiaan amerikkalainen kirjailija Kurt Vonnegut, jonka romaaniin "Teurastamo 5" kuvaus kaupungin tuhosta sisältyy.

Vonnegut oli itse kaupungissa saksalaisten sotavankina. Välittömästi sodan jälkeen hän arvioi uhrien määrän kymmenkertaiseksi siihen nähden, mikä on nykyinen arvio.

Tämä kertoo kaaoksesta. Kenelläkään ei ollut tietoa kaupunkiin paenneiden määrästä eikä siitä, kuinka moni sai surmansa tulimyrskyssä.

Tuhon jälkeen ruumiita poltettiin massoittain Dresdenin keskusaukiolla.

"Dresden oli terroripommitus"

Henkiinjääneiden kuvaukset tapahtumista ja kaupungin raunioista tuovat mieleen Danten visiot helvetistä. Sotasensuurista huolimatta yksi amerikkalainen kirjeenvaihtaja onnistui käyttämään – ilmeisesti vahingossa – tapahtuneesta nimitystä "terroripommitus".

Nimitys jäi elämään.

Myös professori Koskenniemi viittaa Dresdeniin suorasanaisesti.

– Eettisten normien perusteella tapahtunut oli yksinkertaisesti väärin.

Frauenkirche ja taideakatemia vuonna 2015. Kuva: AOP

– Minulle ei tuota mitään vaikeutta sanoa, että kyse oli terroripommituksesta – aivan samoin kuin myöhemmin ydinpommin käytössä Hiroshiman ja Nagasakin tuhoamiseksi, Koskenniemi jatkaa.

Dresdenin ja muiden saksalaisten kaupunkien tuhoaminen tähtäsi Hitlerin sotakoneiston lamauttamiseen ja natsivallan kaatamiseen. Saksan siviiliväestöllä ei kuitenkaan enää ollut voimavaroja kääntyä vastustamaan hallintoa, joka oli jo muutenkin luhistumassa.

Kaikista Saksan kaupungeista juuri Dresdenin tuhoaminen muodostuikin erääksi sodan mielettömyyden symboleista.

Artikkelin lähteenä on käytetty myös Jörg Friedrichin tutkimusta "Suuri palo - Liittoutuneiden pommitukset Saksassa 1940-1945" (Ajatus Kirjat / Gummerus 2005)

Lue lisää: