Hyppää sisältöön

Rutiköyhiä ja olemattomia yhtiöitä, rahan lähde arvoitus – tällainen on Mänttä-Vilppulan jättihankkeen salaperäinen rahoittaja

Italialainen Osanna Group lupaa kylvää satoja miljoonia euroja rakennus- ja matkailuhankkeisiin Suomessa. Ylen selvityksessä konsernin todellisesta toiminnasta löytyy vain vähän näyttöä.

Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Markus Auvinen (vas.) luottaa siihen, että italialainen Francesco Osanna järjestää rahoituksen poikkeukselliseen asunto- ja yrityshankkeeseen. Kuvamanipulaatio: Asmo Raimoaho / Yle. Kuva: Yle

Mänttä-Vilppulaan suunnitteilla olevan mittavan rakennushankkeen taustalla oleva salaperäinen italialainen konserni on todellisuudessa joukko rutiköyhiä yhtiöitä.

Osanna Group myös ilmoittaa kumppanikseen yhtiöitä, joita ei ole olemassa tai joilla ei näytä olevan todellista tai uskottavaa liiketoimintaa.

Italialaisyhtiö on luvannut hankkia rahoituksen, jonka turvin aiotaan rakentaa lentokenttää ja luksusasuntoja yhdistävä alue Mänttä-Vilppulaan. Rakennushankkeen arvo on toteutuessaan 250 miljoonaa euroa.

Lähivuosina Mäntän pienlentokentän ympäristöön pitäisi tulla muun muassa kylpylähotelli ja toimistokeskittymä. Asuntojen pihaan voisi rullata omalla lentokoneella.

Samalla lentokenttää on tarkoitus pidentää ja leventää. Uusi lentoasemakin on suunnitteilla.

Alueelle houkutellaan sekä kotimaisia että ulkomaisia ilmailu- ja matkailualan yrityksiä ja yksityishenkilöitä.

Suunnitelmaa vetää Lakeside Airpark Finland (siirryt toiseen palveluun) -hankeyhtiö, joka on tällä hetkellä Mänttä-Vilppulan kunnan kiinteistöyhtiön hallinnassa. Italialaisen Osanna Groupin on tarkoitus tulla tulevaisuudessa hankeyhtiön pääosakkaaksi.

Italialaisyhtiöllä suuria suunnitelmia myös Luumäellä

Italialaisen yhtiön pääomistaja on Francesco Osanna. Hän oli paikalla Mänttä-Vilppulassa, kun valtuusto hyväksyi hankkeen tammikuun lopussa.

Siniseen puvuntakkiin pukeutunut Osanna seurasi kokousta lehtereillä muun yleisön seassa. Kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Osanna kehui suomalaista pullaa ja vastaili hyväntuulisena toimittajien kysymyksiin.

Osanna puhui italiaksi tulkin avustuksella. Välillä hänen piti tarkistaa eri hankkeisiin liittyviä rahasummia mukana olleelta liikekumppaniltaan.

Mänttä-Vilppulan ohella italialaisyhtiö käy neuvotteluita myös Luumäelle suunnitteilla olevan sadan miljoonan euron lomakylän rakentamisesta sekä 20 miljoonan euron investoinnista Kuopion Tahkolle.

Francesco Osanna tai Osanna Groupin edustajat eivät antaneet haastattelua Ylelle tai vastanneet sähköpostitse lähetettyihin kysymyksiin. Osanna Groupin taustoista on aiemmin kertonut myös Seura-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Osanna Groupin hallituksen puheenjohtaja Francesco Osanna julkaisi havainnekuvan Mänttä-Vilppulan Airpark-hankkeesta tammikuussa verkkosivuillaan. Kuva: Kuvakaappaus Francesco Osannan verkkosivuilta.

Kuva kansainvälisestä konsernista rapisee

Osanna Groupin verkkosivuilla luodaan vaikutelmaa suuresta konsernista, joka toimii useissa maissa ja jolla on laaja kumppaniyritysten verkosto eri puolilla maailmaa.

Kumppaniyritykset toimivat esimerkiksi sijoitus- ja varainhoitobisneksessä.

Ylen tutkimuksissa konsernin itsestään luoma kuva osoittautuu kyseenalaiseksi.

Osa kumppaniyrityksistä näyttää olevan tekaistuja. Tietoja yhtiöistä ei löydy minkään maan kaupparekistereistä. Myöskään mitään näyttöä siitä, että yhtiöt olisivat toteuttaneet todellisia tai merkittäviä hankkeita missään päin maailmaa ei löydy.

Osa kumppaneiksi kerrotuista yhtiöistä on varattomia pöytälaatikkoyhtiöitä. Niissä on johtajina henkilöitä, jotka ovat omistaneet tai johtaneet monia muitakin pöytälaatikkofirmoja.

Rahat tulevat Luxemburgista – mutta keneltä?

Osanna Groupin edustajat kertoivat tammikuussa Mänttä-Vilppulassa, että he hankkivat rahoituksen Suomen hankkeisiin luxemburgilaiselta rahastolta.

Mänttä-Vilppulan hankkeeseen Osanna Group on luvannut järjestää sata miljoonaa euroa. Loput hankkeen 150 miljoonan kustannuksista on tarkoitus kattaa myymällä valmistuvia tiloja ja käyttää niistä saadut varat loppujen kohteiden rakentamiseen.

Francesco Osanna ei halunnut kertoa rahaston nimeä tai sen takana olevia sijoittajia. Myöskään Mänttä-Vilppulan kaupungin edustajat eivät ole kommentoineet asiaa.

Mänttä-Vilppulan johdossa usko hankkeeseen on vakaa. Kaupungin omistaman Yrke Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Otto Huttunen kertoo Ylelle, että heillä on tiedossaan luxemburgilaisen rahaston nimi ja se, millä profiililla rahasto sijoittaa rahoja eteenpäin.

Rahaston nimeä tai siihen sijoittaneita henkilöitä tai yrityksiä pitää Huttusen mukaan kysyä Osanna Groupilta. Sen verran Francesco Osanna kertoi Mänttä-Vilppulassa, että rahasto on tyypiltään niin kutsuttu vaihtoehtosijoitusrahasto eli RAIF.

RAIF:lla tarkoitetaan vähäisen sääntelyn kohteena olevaa rahastoa, jonka perustaminen on nopeampaa ja helpompaa kuin monen muun rahastoyhtiön.

Francesco Osanna on julkaissut Facebook-tilillään muun muassa kuvan tapaamisesta Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ministerin kanssa. Kuva: Kuvakaappaus Francesco Osannan Facebook-tililtä.

Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Markus Auvinen sanoo, että rahat tulevat aikanaan suomalaisille pankkitileille, joten suomalaiset pankit osallistuvat rahan alkuperän selvitykseen.

– Olemme itse suorittaneet taustatarkistukset, joita olemme pystyneet tekemään. Olemme luottavaisia hankkeen suhteen, Auvinen sanoo.

Otto Huttunen kertoo, että Osanna Groupilla on muitakin rahanlähteitä kuin luxemburgilainen rahasto. Niistäkään ei Huttusen mukaan vielä voi kertoa julkisuuteen.

– Meillä ei ole tullut siellä mitään epäilyksiä tai hämärää vastaan, Huttunen sanoo.

Yrke Kiinteistöt omistaa tällä hetkellä Lakeside Airpark Finland -hankeyhtiön. Yrken omistusosuuden on tarkoitus pudota 19 prosenttiin, kun italialaisten Suomeen perustama tytäryhtiö Osanna ACI Finland tulee hankeyhtiön pääomistajaksi.

Taustaselvitykset salataan

Otto Huttunen sanoo, että he ovat selvittäneet Osanna Groupin taustoja huolellisesti eikä heillä ole huomautettavaa yhtiön toimintakyvystä.

Selvityksiä on Huttusen mukaan tehty useita. Niitä ovat olleet tekemässä muun muassa asianajotoimistot. Taustaselvitykset eivät ole julkisia.

Markus Auvinen kertoo, että kunnan päättäjät on vihitty hankkeen taustoihin. Kaupunginvaltuutetut saivat tutustua selvityksiin suljetuissa seminaareissa, mutta valtuutetutkaan eivät saa kertoa selvityksistä julkisuuteen.

Otto Huttunen ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, tuliko taustaselvityksissä esille jotakin veroparatiiseihin liittyvää.

– Rahan tällaisiin hankkeisiin täytyy tulla rehellisistä lähteistä, mutta se tosiasia, että maailman rahavirrat eivät hakeudu korkean verotusasteen maihin, on tullut tässäkin selväksi, Huttunen sanoo.

Italialaiset rahoittajat ja Mänttä-Vilppulan kaupungin päättäjät nostivat maljoja tammikuussa Mänttä-Vilppulan kaupungintalossa. Kuva: Antti Palomaa / Yle

Lontoosta Luumäelle

Osanna Group käy neuvotteluita Mänttä-Vilppulan lisäksi Luumäelle suunnitteilla olevan sadan miljoonan euron arvoisen lomakylän rahoittamiseksi.

Luumäen hankkeesta vastaavan yhtiön Golden Lake Villas Oy:n hallituksen puheenjohtaja Markku Rusanen kertoo yhteyden Osanna Groupiin syntyneen vuonna 2018 Lontoossa.

Valtion kansainvälistymis- ja rahoituspalveluita hoitava Business Finland järjesti Lontoossa tilaisuuden, jossa suomalaiset matkailualan yritykset esittäytyivät. Siellä Osannan Suomen-hankkeet saivat alkunsa.

Luumäen hankkeen rahoitus ei ole vielä varmistunut. Mutta mistä rahat olisivat tulossa? Rusasen mukaan hän ei voi asiaa kommentoida, koska kyse on liikesalaisuudesta.

Halpaa rahaa Suomeen ei ole luvassa. Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuutettu Tauno Mäkelä (kesk.) kertoi tammikuun lopulla valtuuston kokouksessa, että Osanna Groupin rahoituksen korko on kuusi prosenttia. Se on nykyiseen alhaiseen korkotasoon verrattuna varsin korkea.

Yle ei löytänyt Luxemburgin pörssin tietokannasta, suurten rahastoyhtiöiden julkisista rahastoesitteistä tai mistään muustakaan julkisesta lähteestä tietoa yhdestäkään rahastosta, joka olisi rahoittanut Osanna Groupin hanketta.

Lue lisää:

Lentokoneella voi pian rullata kotipihaan Mänttä-Vilppulassa: valtuusto hyväksyi kaupungin historian suurimman yksittäisen hankkeen

Lentokoneella voi rullata kotipihaan tulevaisuudessa Mänttä-Vilppulassa – poikkeuksellisen yritys- ja asuinalueen rahoittaja tulee Italiasta

Salaperäinen italialaisrahoittaja aikoo investoida myös Tahkolle loma-asuntojen rakentamiseen – Yrittäjä: "Ei ole syytä epäillä heidän toimintaansa"