1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työehtosopimukset

Kemianteollisuuteen syntyi sopu – kiky-tunnit poistuvat

Sovun myötä kansalaisten talvilomakauteen ajoittuva lakonuhka peruuntuu.

työehtosopimukset
Teollisuusliiton pj. Riku Aalto, Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä ja Teollisuusliiton sektorijohtaja Toni Laiho kertoivat torstaina kemian alan uudesta työehtosopimuksesta.
Teollisuusliiton pj. Riku Aalto, Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä ja Teollisuusliiton sektorijohtaja Toni Laiho kertoivat torstaina kemian alan uudesta työehtosopimuksesta.

Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto ovat hyväksyneet uuden työehtosopimuksen.

Sovun myötä kansalaisten talvilomakauteen ajoittuva lakonuhka poistuu. Lakko olisi sulkenut muun muassa Nesteen öljynjalostamot.

Kemianteollisuuden työntekijöiltä poistuvat 24 palkatonta kiky-tuntia sellaisina kuin ne sovittiin kilpailukykysopimuksessa.

Sopimus korottaa palkkoja vientiteollisuudessa tehdyn päänavauksen mukaisesti 3,3 prosenttia jakautuen noin kahdelle vuodelle.

Sopimus on voimassa tästä viikosta vuoden 2021 loppuun. Sopimuksen piirissä on noin 11 500 työntekijää.

– Neuvottelutuloksen saavuttaminen näin vaikeassa tilanteessa on osoitus kemianteollisuuden hyvästä neuvottelukulttuurista. Pitkät lakot välttämällä estettiin myös negatiiviset heijastusvaikutukset alan työpaikkoihin, Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä kiittelee tiedotteessa.

Hän kehuu, että kiky-tuntien tilalle luotiin kokonaan uusia, alalle sopivia työaikamalleja.

Myös Teollisuusliitossa kiitellään saavutettua ratkaisua.

– Se on asetettuihin tavoitteisiin ja haastavaan lähtötilanteeseen peilattuna onnistunut. Palkkaratkaisu noudattaa vientiteollisuuden yleistä linjaa ja palkaton 24 tunnin työajan pidennys poistuu sopimuksesta kokonaisuudessaan, Teollisuusliiton sektorijohtaja Toni Laiho sanoo tiedotteessa.

Ratkaisu voi näyttää suuntaa myös muille aloille

Kemianteollisuus on ensimmäinen suuri toimiala, jonka työntekijöiltä ja toimihenkilöiltä kiky-tunnit poistuivat työehtosopimuksista. Ratkaisu voi ohjata myös muiden liittojen neuvotteluja.

Kiky-tunnit poistuivat jo vuodenvaihteen jälkeen kymmeniltä tuhansilta vientiteollisuuden työntekijöiltä, mutta työnantajapuoli ei halunnut ottaa teknologiateollisuudesta mallia muille aloille.

Perustelu oli, että teknologiateollisuudessa kiky-tunnit oli kirjattu erikseen irtisanottuun lisäpöytäkirjaan, kun ne muilla aloilla ovat valtaosin työehtosopimuksissa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto oli torstai-iltana varovainen ennakoimaan, mitä kiky-tuntien poistuminen tarkoittaa aloille, joilla neuvottelut ovat vielä kesken.

– Työehtosopimukset ovat erilaisia, suoraa kopiointia tästä ei synny. Mutta varmasti nousee keskustelu, miten 24 tuntia muissa sopimuksissa käsitellään, Aalto sanoi Ylelle.

Kemianteollisuuden sopu merkitsee, että alaa ensi viikolla uhanneet lakot peruuntuvat. Lakko olisi sulkenut muun muassa Nesteen öljynjalostamot ja vaikuttanut tieliikenteeseen, lento- ja meriliikenteeseen sekä kansallisesti tärkeisiin pelastuskuljetuksiin.

Tästä syystä työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi lakkojen alkua kahdella viikolla, alun perin niiden oli määrä alkaa 27. tammikuuta.

Kiky-tunnit pois myös kemianteollisuuden toimihenkilöiltä

Myös ammattiliitto Pro hyväksyi tänään uudet työehtosopimukset 9 000 kemian alan toimihenkilölle ja 1 500 kulutustavara-alojen toimihenkilölle.

Sopimukset ovat samansisältöisiä Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuksen kanssa. Kiky-tunnit poistuvat ja palkat nousevat 3,3 prosenttia kahdessa vuodessa.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo, että kyseessä ovat ensimmäiset toimihenkilöt, joilta kiky-tunnit Suomessa poistuvat. Palkankorotukset ovat hänen mukaansa samantasoiset kuin teknologiateollisuuden työntekijöillä, eli vuoden alussa syntyneessä liittokierroksen avaussopimuksessa.

Malisen mukaan jää nähtäväksi, poistuvatko kiky-tunnit nyt kemianteollisuuden tapaan muidenkin alojen työntekijöiltä ja toimihenkilöiltä.

– Jokainen sopimus on neuvoteltava erikseen, mutta kyllä tällä jokin vaikutus on siihen, millä tavalla toimihenkilösopimusten linja muodostuu, Malinen sanoo.

Pron torstaiset työehtosopimukset on solmittu paitsi kemian alan toimihenkilöille, myös kenkä- ja nahkateollisuuden, kultaseppäteollisuuden, harja- ja sivellinalan, kumiteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden sekä Fiskars Finlandin toimihenkilöille.

Lue seuraavaksi