1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite

Hoitajamitoituksen nosto tuo Soiteen yli 80 uutta hoitajaa, mutta mistä? – "Lähes tekemätön paikka"

Hoitajista on pulaa nytkin. Koulutuksen kanssa taas tulee kiire.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite
Vanhuksia ruokailemassa.
Mitoituksen nosto koskee vanhusten ympärivuorokautista hoivaa eli tehostettua palveluasumista. Kalle Niskala / Yle

Hoitajamitoituksen nosto tarkoittaa keskipohjalaisen Soiten alueella yli 80 uuden hoitajan palkkaamista. Muutoksen hintalappu on arviolta neljä miljoonaa euroa. Iso ongelma on mitoituksen nosto käytännössä: hoitajista on pulaa nytkin.

Hallitus esittää, että huhtikuusta 2023 vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa pitää olla seitsemän hoitajaa kymmentä vanhusta kohti. Nykyinen vaatimus on viisi hoitajaa.

Hoitajamitoitus kiristänee entisestään Soiten muutenkin tiukkaa taloutta. Esillä on ollut lupaus siitä, että mitoituksen nosto korvataan täysimääräisesti valtion varoista. Maija Juola näkee silti riskin, että korvaus olisi vastaavasti pois jostain muusta palvelusta.

Soiten tehostetussa palveluasumisessa hoitajia on jo kuusi hoitajaa kymmentä vanhusta kohti. Muutos ei siis ole niin suuri kuin niissä piireissä, joissa mennään minimivaatimuksen mukaan.

Silti yhtälö on hoidon ja hoivan toimialuejohtajan Maija Juolan mukaan "lähes tekemätön paikka".

– Tällä hetkellä Soitessa kuten lähes joka puolella on pulaa koulutetusta henkilökunnasta. Vakituiset saa vielä rekrytoitua, mutta sijaisia on vaikea löytää, sanoo Juola.

Hoiva-avustajista helpotusta?

Seuraavaksi odotetaan tarkempaa tietoa siitä, millaisia vaatimuksia mitoitus eri ammattiryhmien osalta sisältää. Jos mitoitukseen voidaan sisällyttää hoiva-avustajia, tilanne helpottaa hieman, mutta ei paljon.

– Nyt ei ole rekrytoitavissa lähihoitajia, sairaanhoitajia eikä hoiva-avustajia. Se tarkoittaa lisäkoulutusta, sanoo Maija Juola.

Lähihoitajakoulutus kestää 2,5–3 vuotta.

– Täysi tohina pitäisi olla päällä, että päästäisiin tilanteeseen, jossa valmistuu lähihoitajia riittävän ajoissa, sanoo Maija Juola.

Hoiva-avustajien koulutus on lyhyempi. Juola näkee siinä mahdollisuuden myös maahanmuuttajataustaisille, joiden kielitaito ei vielä riitä lähihoitajakoulutukseen.

Kotihoito huolena

Juola on huolissaan myös siitä, miten käy kotihoidon.

– Jos tilanne on se, että jossain on hoitajien määrästä ehdoton vaatimus ja toisaalla ei, niin riskinä on, että kotihoidosta tulee siirtymää. Sitä ei missään tapauksessa haluta.

Resurssin nipistäminen kotihoidosta vie kauemmas tavoitteesta kasvattaa kotona asuvien vanhusten osuutta. Pelkona on myös, että vanhukset ajautuvat nopeammin tilanteeseen, jossa he tarvitsevat tehostettua palveluasumista ja silloin paikkatarve ja jonot taas kasvavat.

Lue seuraavaksi