1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virkavirheet

Suomen suurin poliisirikosoikeudenkäynti alkoi hovioikeudessa kovalla väännöllä – syyttäjä tiukkana: "Jos on sitä mieltä, tänne ei tarvitse tulla"

Syytettyjen mielestä oikeudenkäynti voitaisiin käydä kirjallisesti. Syyttäjälle ja oikeudelle tämä ei käy.

Virkavirheet
Paatero, Lardot, Aapio, Riikonen, Aarnio
Helsingin käräjäoikeus hylkäsi viime kesäkuussa entisen poliisiylijohtajan Mikko Paateron (vas.), keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin, Helsingin poliisilaitoksen päällikön Lasse Aapion, Helsingin eläköityneen poliisikomentajan Jukka Riikosen ja Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion virkarikossyytteet.Lehtikuva / Yle

Suomen historian laajinta poliisirikosjuttua puidaan jälleen oikeudessa.

Helsingin hovioikeus aloitti Helsingin poliisin tietolähteiden käyttöön ja valvontaan liittyvän virkarikosoikeudenkäynnin valmisteluistunnolla perjantaina.

Viittä entistä ja nykyistä poliisijohtajaa syytetään siitä, että he laiminlöivät Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnan valvonnan.

Käsittely alkoi kiivaalla keskustelulla siitä, missä laajuudessa juttua tulisi hovioikeudessa käsitellä.

Syytetyt olivat sitä mieltä, että käräjäoikeuden tapaista laajaa käsittelyä ei tulisi järjestää. Käräjäoikeus istui juttua 50 päivää.

Syytettyjen mielestä oikeus voisi ratkaista jutun kirjallisesti.

Syyttäjä ei tähän suostunut. Syyttäjä vaati, että pääkäsittelyssä otetaan vastaan kaikki näyttö ja kuullaan uudelleen keskeisiä todistajia.

– Jos on sitä mieltä, että sokeakin näkee, että lait ja asetukset ovat voimassa, tänne ei tarvitse tulla, vastasi valtionsyyttäjä Mikko Männikkö.

Ex-poliisiylijohtaja väsynyt istuntopäiviin

Syytteessä ovat entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot, Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Lasse Aapio, Helsingin poliisilaitoksen entinen komentaja Jukka Riikonen sekä Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio sekä kolme muuta henkilöä.

Entisistä ja nykyisistä poliisijohtajista valmisteluistuntoon osallistuivat vain Lardot ja vankilasta vartijan saattelemana tullut Aarnio.

Ex-poliisiylijohtaja Mikko Paateron avustaja Jarkko Jaatela ilmoitti, että Paatero osallistuu istuntoihin vain niinä päivinä kun on pakko.

– Hän ei jaksa enää enempään tulla.

Myös muilla syytetyillä on vaikeuksia osallistua oikeudenkäyntiin.

– Päämieheni käy töissä. Esitetään syytöksiä siitä, jos käyttää minuutteja muuhun kuin virkatyöhön, kertoi Poliisihallituksessa työskentevää syytettyä avustava asianajaja Martina Kronström.

Avustajat ja ilman avustajaa puolustautuvat syytetyt ovat huolissaan syytettyjen oikeusturvasta.

– Kannan huolta oikeusturvasta, puoli vuotta käsiteltiin tätä jo käräjäoikeudessa. Täällä tulee olemaan monta päivää, jolloin vastaajia on yksin, korosti Jaatela.

Oikeuden puheenjohtajan mukaan on selvää, että pääkäsittely tarvitaan.

Syytetyt kuitenkin velvoitetaan tulemaan istuntoihin vain silloin kuin heitä itseään kuullaan. Esimerkiksi pääkäsittelyn alkaessa 28. helmikuuta syytettyjen ei tarvitse olla paikalla.

Syytettyjen kuulemiset aloitetaan huhtikuun alussa.

Syyttäjä: Kaikesta ei tarvita 30-sivuista manuaalia

Syytetyt ovat arvostelleet sitä, että syyttäjä ei ole kertonut, miten heidän olisi tullut toimia välttyäkseen syytteiltä.

Syytetyt katsovat, että tietolähdetoiminnan lainsäädäntö ja ohjeistus olivat epäselviä ja ristiriitaisia eikä tarkentavia määräyksiä ollut.

Valtionsyyttäjä Mikko Männikkö korosti, että syyttäjän velvollisuus ei ole kertoa syytteessä täsmällisesti, mitä olisi pitänyt tehdä toisin.

– Sääntöjä lukemalla itse pitäisi ymmärtää, mitä pitäisi tehdä.

– Suuren suuresti liioitellaan sitä, että ei olisi mistään määräyksiä. Ei se ole näin vaikea asia, että kaikesta pitäisi olla 30-sivuinen manuaali, että mitä se tarkoittaa, Männikkö piikitteli.

Hän sanoi, että kyllähän poliisit osaavat tehdä kotietsinnänkin, vaikka laissa ei ole lueteltu kaikkia toimenpiteitä eikä kerrota, kummalla kädellä ovi pitää avata.

Robin Lardot arvosteli syyttäjää siitä, että syyttäjän valituksessa on paljon uusia väitteitä. Hän katsoi, että kyseessä on lainvastainen syytteen tarkistaminen.

– Tätä on jo seitsemän vuotta tutkittu. Peräänkuulutan nyt, että kyse on virkarikosoikeudenkäynnistä eikä mistään totuuskomissiosta.

Syyttäjä vaatii poliisijohtajille virkarikoksista muutaman kuukauden mittaisia ehdollisia vankeusrangaistuksia tai vähintään sakkoa samoin kuin käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeudessa kaikki syytteet lässähtivät

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi viime kesäkuussa kaikki virkarikossyytteet.

Käräjäoikeus katsoi, että kukaan syytteessä olleista ei rikkonut virkavelvollisuuttaan syytteessä mainituilla tavoilla, sillä tekoaikana 2009–2013 ei ollut valtakunnallista tiedolähderekisteriä.

Käräjäoikeuden mukaan tietolähteiden rekisteröimiseen ei näin ollut laillista toimintatapaa.

Vaikka käräjäoikeus hylkäsi syytteet, ei tietolähdetoiminta sen näkemyksen mukaan ollut Helsingin poliisilaitoksella kunnossa.

Käräjäoikeus katsoi, että Helsingin poliisi käytti tietolähteitä, jotka olisi pitänyt hyväksyä ja rekisteröidä. Käräjäoikeuden mukaan on selvitetty, että laitoksella ei ollut yhtään rekisteröityä tietolähdettä vuosina 2008–2013.

Helsingin poliisilaitos ei noudattanut asiasta annettuja määräyksiä, totesi käräjäoikeus.

Yhteyksiä alamaailmaan oli Jari Aarnion johtamalla huumerikosyksiköllä. Huumepoliisilla oli tietolähderekisteri 2000-luvun alusta, mutta Aarnio määräsi sen tuhottavaksi vuosien 2007–2008 aikana.

Aarnion mukaan nimien paljastuminen olisi voinut olla tietolähteille hengenvaarallista.

Lue myös:

Suomen suurin poliisirikosjuttu etenee hovioikeuteen – syytettyinä olivat muun muassa Jari Aarnio ja Mikko Paatero

Päivi Happonen: Juhannuskokko roihahti syyttäjälle jo tänään – Pahin painajainen toteutui, kun poliisipomojen kaikki syytteet hylättiin

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero Ylelle: "Kaksi viime vuotta oli elämäni raskainta aikaa" – Näin käräjäoikeuden ratkaisua on kommentoitu

Poliisiylijohtaja Kolehmainen: Virkarikostutkinta on "poliisin historian vakavin paikka" – kolmelle korkea-arvoiselle poliisimiehelle syytteet virkarikoksista