Perunoista ei tule tänä vuonna pulaa, vaikka halla vei osan sadosta

Perunan hinnalla ei ole juuri vaikutusta sen kulutukseen Suomessa, arvioi Luonnonvarakeskus.

peruna
Ruokaperunaa perunavarastossa.
Varastoperunaa riittää siihen saakka, kunnes uusi sato syksyllä valmistuu, arvioi Luonnonvarakeskus.Mirva Korpela / Yle

Ruokaperunasta ei tule tänä vuonna pulaa. Varastoperunaa riittää siihen saakka, kunnes uusi sato syksyllä valmistuu.

Viime kesänä kävi toisin. Tuolloin Suomessa podettiin pienoista perunapulaa. Se johtui edellisvuoden kuivuuden pienentämästä sadosta ja osin myös Baltian ja Keski-Euroopan viennistä.

– Tänä vuonna perunan vienti Suomesta ulkomaille on ollut olematonta, kuvaa tilannetta karijokelainen perunanviljelijä, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n perunaverkoston jäsen Timo Hautaviita.

Luonnonvarakeskus Luke julkaisi tänään (siirryt toiseen palveluun) torstaina perunanviljelijöiltä kerätyt, tammikuun puolivälin ruokaperunan varastomäärät. Ruokaperunaa ja ruokateollisuusperunaa on nyt koko maan varastoissa hieman edellistä varastokautta enemmän, yhteensä 107 miljoonaa kiloa.

Päätuotantoalueella halla kuritti satoa

Varastomäärissä on alueittaisia eroja. Esimerkiksi pohjalaistilojen perunavarastot ovat viime kauden tasolla.

Pohjanmaan sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan tiloilla oli tammikuun puolivälissä lähes 53 miljoonaa kiloa ruokaperunaa ja ruokateollisuusperunaa.

Perunan varastomäärissä näkyvät kasvukauden vaihtelevat sääolot. Päätuotantoalueen satoa nipisti ankara kesähalla.

– Halla osui Suupohjassa pahimpaan mahdolliseen aikaan heinä- ja elokuun vaihteeseen, Timo Hautaviita kertaa.

Tuottajalle 20 senttiä perunakilosta

Perunan tuottaja- ja kuluttajahinnat ovat pysyneet viime vuoden tasolla. Luonnonvarakeskuksen mukaan perunan hinnan muutoksilla ei näytä olevan vaikutusta sen kulutukseen Suomessa. Luken mukaan tuottaja saa alle 20 senttiä perunakilosta.

Luken varastokyselyyn osallistuvat ne ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljelevät tilat, joiden peruna-ala on vähintään viisi hehtaaria. Tällaisia tiloja oli 448 ja niiden ruoka- ja ruokateollisuusperuna-ala oli yhteensä 10 701 hehtaaria. Kolmessa pohjalaismaakunnassa on lähes 200 tällaista perunatilaa.

Timo Hautaviidan mukaan perunatilojen määrä laskee kaiken aikaa ja jäljelle jäävien tilojen koko kasvaa. Vuosittain muutama prosentti tiloista lopettaa perunanviljelyn. Tämä kehitys on jatkunut jo ainakin vuodesta 2000.