1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin virkarikosoikeudenkäynti

Toimittajalta: Trump käy kierroksilla virkarikosoikeudenkäynnin jälkeen – vihaa puhkuva vuodatus Valkoisessa talossa

Vajaat puoli vuotta kestänyt prosessi on ottanut Donald Trumpia koville.

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti
Presidentti Trump esitteli Washington Postin otsikkoa "Trump vapautettiin syytteistä" Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa.
Presidentti Trump esitteli Washington Postin otsikkoa "Trump vapautettiin syytteistä" Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa.Erik S. Lesser / EPA

Presidentti Donald Trump on silminnähden helpottunut virkarikosoikeudenkäynnin päättymisestä ja vapauttavasta tuomiosta. Heti torstaina oli aika puhua suu puhtaaksi.

Lähes suoraan liki neljäntuhannen osallistujan rukousaamiaiselta Valkoiseen taloon siirtynyt Trump vuodatti molemmissa tilaisuuksissa puuduttavan sekavan puhesarjan, joissa hän kiihdytti itsensä uuteen raivoon demokraatteja vastaan.

Molemmissa tilaisuuksissa Trump uhriutui. Hän sanoi perheensä joutuneen vuosien varrella käymään läpi hirvittävän koettelemuksen, johon syypäitä ovat epärehelliset ja korruptoituneet henkilöt.

Tarkemmin erittelemättä Trump myönsi tehneensä elämänsä aikana itsekin virheitä ja olevansa joskus kärsimätön, mutta lopputulos kertoo kaiken. Tästä todisteeksi hän esitteli sekä aamiaisella että pari tuntia myöhemmin Valkoisessa talossa Washington Postia.

Otsikossa luki suurin kirjaimin, kuinka Trump oli saanut vapauttavan tuomion senaatissa.

Raskaat kuukaudet näkyivät olemuksessa

Trumpin olemus paljasti, että kuluneet kuukaudet ovat olleet raskaita, jopa fyysisesti.

Presidentillä oli aamulla vaikeuksia äänensä kanssa. Kun hän otti vesilasin, kädet näyttivät hieman vapisevan.

Trumpin mielestä demokraattien yritys kaataa hänet alkoi jo kesällä 2015, kun hän laskeutui Trump Towerin rappusia alas yhdessä vaimonsa kanssa ja ilmoittautui presidenttikisaan.

Hän pilkkkasi demokraatteja puolueena ja sen johtavia poliitikkoja nimiltä mainiten erikseen, ja sanoi olevansa valmis taistelemaan koska hyvänsä heitä vastaan uudelleen.

Hän arveli demokraattien voivan nostaa syytteen vaikka liikennerikkomuksesta, jos Trump kävelisi punaisia valoja päin.

Torstain rukousaamiaisella Trump yhä kieltäytyi kättelemästä samassa pöytärivissä istuvaa edustajainhuoneen demokraattipuheenjohtaja Nancy Pelosia. Pelosihan oli vain pari vuorokautta aiemmin repinyt Trumpin puhekopion kansakunnan tila -puheen päätteeksi kongressissa tiistaina.

Rukousaamiaisella ei ole tapana puhua politiikkaa, mutta Trumpia perinteet eivät pidelleet. Kontrasti tilaisuuden muihin puhujiin oli valtava. He lauloivat, soittivat ja rukoilivat perinteen mukaisesti yhdessä ja jopa vitsailivat erimielisyyksillään.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja Pelosille aamiaistilaisuus oli varmasti vaikea pala, sillä hän joutui lausumaan rukouksen vain muutaman metrin päässä Trumpista. Pelosi ei enää osoittanut mieltään.

Vuolaita kiitoksia juristeille

Valkoisen talon puhetilaisuus poikkesi aamuisesta siinä, että Trump paljasti, kuinka valtava juristimäärä hänellä oli ollut rinnallaan virkarikosoikeudenkäynnin ajan.

Trump jakoi vuolaita kiitoksia useille kymmenille avustajilleen. Lähes jokaista hän kutsui uskomattomaksi taistelijaksi. Samalla Trump kiitteli itseään, kuinka olikaan onnistunut valitsemaan näin loistavia ja sitkeitä juristeja.

Kiitosten välissä Trumpin puhe polveili demokraattien haukkumisesta FBI:n johtajan James Comeyn erottamiseen ja hänen puhetapansa matkimiseen.

Erikoistutkija Robert Muellerin Venäjä-raportin Trump luokitteli paskanjauhannaksi. Jossain välissä Trump innostui kertomaan ampumavälikohtauksessa haavoittuneesta ammattilaisurheilijasta, joka toipui pelikuntoon.

Vaikka Trump antoi tunnustusta myös republikaanien johdolle, hän ei suuremmin kiitellyt puoluetta. Puheissa oli sitaatteja kansankunnan tila -puheesta ja Yhdysvaltain talouskasvun hehkutusta. Nämä tietenkin olivat presidentin omien ratkaisujen tuloksia.

Myöskään marraskuun vaalit eivät saaneet mainittavaa sijaa puheissa. Trump itse kuvasi Valkoisen talon esiintymistään juhlapuheeksi, jossa hän riemuitsi virkarikosoikeudenkäynnin päättymisestä.

Demokraatit miettivät jatkotoimia

Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi harmitteli presidentti Trumpin kommentteja Pelosin uskon aitoudesta ja tavasta rukoilla.

Trump arveli, josko Pelosi rukoilee lainkaan. Presidentti sanoi tuntevansa vastenmielisyyttä ihmisiä kohtaan, jotka sanovat rukoilevansa kaikkien puolesta ja silti toimivat tietoisesti toisella tavoin.

Demokraattinen puolue on nyt tuumaustauolla, kuinka jatkaa Trumpin vastaisia oikeustoimia. Puolueella on kesken useita tutkintalinjoja.

Demokraatit harkitsevat, voivatko he kutsua entisen turvallisuuspoliiittisen neuvonantajan John Boltonin edustajainhuoneen komiteoiden kuultavaksi.

Virkarikosoikeudenkäynnnissä senaatin republikaanit estivät todistajien kuulemisen. Bolton olisi ollut valmis tulemaan oikeudenkäyntiin todistamaan Trumpin toimista Ukrainan sotilasavun jäädyttämisessä vastatoimena entisen varapresidentin Joe Bidenin ja tämän pojan toimien tutkimiseksi.

Juuri nyt republikaaneilla menee hyvin

Virkarikosoikeudenkäynti ei puhdistanut Yhdysvaltain poliittista ilmapiiriä minkään vertaa. Päinvastoin.

Vaikka Trump selvisi voittajana, hänen nimensä yhteydessä tullaan viittaamaan tähän oikeudenkäyntiin ja sen erikoiseen kulkuun.

Republikaaninen puolue on tiukasti presidentin otteen alla, toisin kuin vaalikampanjassa ja Trumpin virkakauden alkaessa tammikuussa 2017.

Molempien puolueiden ryhmäjohtajat senaatissa olivat oikeassa, kun he torstaina lausuivat kantojaan oikeusprosessista.

Demokraattien johtaja Chuck Schumer kiitteli ainoaa republikaanien riveistä äänestyksissä osin irtaantunutta senaattori Mitt Romneya. Schumer arveli, että republikaaneissa olisi useita syytteiden kannattajia, mutta he eivät uskaltautuneet esille, koska he pelkäsivät Trumpin kostonhimoa.

Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell puolestaan totesi, että puolue on nyt hyvissä asemissa marraskuun vaaleihin. Samaan hengenvetoon hän naurahti, että siihen mennessä ehtii kyllä tapahtua paljon, mutta juuri nyt näyttää hyvältä.

Yhdeksän kuukautta Yhdysvaltain politiikassa on kiduttavan pitkä aika kaikille, jotka havittelevat uudelleenvalintaa tai pyrkivät ensimmäiselle kaudelle. Äänestäjistä puhumattakaan, jotka joutuvat tekemään valintansa marraskuussa.

Lue seuraavaksi