Lähteet BBC:lle: Kiinan hallitus puuttui uutiseen sankarilääkärin kuolemasta, minkä jälkeen media muutti raportointiaan

Kiinan kannalta koronavirukseen menehtyneen sankarilääkärin tarina on kiusallinen. Tapauksesta aloitetaan tutkinta.

Koronavirukseen menehtyneen Li Wenliangin kuva ja kukkia Wuhanin keskussairaalan edessä 7. helmikuuta. Kuva: YFC / EPA

Kiinassa sankarin asemaan nousseen lääkärin kuolemasta liikkuneiden ristiriitaisten tietojen syynä saattaa olla se, että Kiinan hallitus puuttui median uutisointiin. Kiinan tiedotusvälineet ovat tiukasti maan hallituksen kontrollissa.

Wuhanin keskussairaalan lääkäri Li Wenliang nousi kansainvälisiin otsikoihin, koska hän oli ensimmäisiä lääkäreitä, joka varoitteli jo viime vuoden lopussa kollegoitaan uudesta, sarsin kaltaisesta taudista.

Tämä ei miellyttänyt viranomaisia, jotka yrittivät peitellä virustartuntoja. Li joutuikin tiedon julkistamisen vuoksi poliisikuulusteluihin syytettynä huhujen levittämisestä.

Tammikuun puolivälissä kolmikymppinen Li joutui sairaalaan, ja tämän kuun alussa varmistui, että hän oli saanut virustartunnan potilaaltaan.

Lin tapaus herättänyt raivoa Kiinassa, tutkinta alkaa

Torstaina kiinalaismedia Global News kirjoitti, että Li olisi kuollut sairaalassa. Myöhemmin lehti päivitti uutistaan ja kertoi, että Li ei olisikaan kuollut, vaan että hänet olisi elvytetty sydämen pysähdyksen jälkeen.

Myöhään torstai-iltana Suomen aikaa lukuisat kiinalaismediat lopulta ilmoittivat, että Li on kuollut elvytysyritysten jälkeen.

Nimettömänä pysyttelevät journalistit ja lääkärit ovat kertoneet BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että alkuperäisen kuolinuutisen tultua julki Kiinan hallitus olisi määrännyt tiedotusvälineet muuttamaan uutisointiaan ja kertomaan, että lääkäri olisi sittenkin vielä elossa.

Kiinan kannalta valtavasti huomiota saanut Lin tarina on kiusallinen. Kiina on pyrkinyt korostamaan, että se noudattaa avointa tiedotuslinjaa koronaviruksen leviämisen kuriin saamiseksi. Tuoreessa muistissa ovat nimittäin Kiinan yritykset peitellä ja pimittää tietoa vuosina 2002–2003 levinneestä sars-epidemiasta.

Lääkäri Lin tapaus herätti raivoa kiinalaisten keskuudessa. Moni on sitä mieltä, että satoja ihmishenkiä olisi mahdollisesti säästetty, jos taudista alkuvaiheessa varoittaneita lääkäreitä olisi kuunneltu.

Lisäksi vain kolmikymppisen sankarilääkärin menehtyminen virukseen on herättänyt huolta. Kiinan terveysviranomaisten mukaan suurin osa tautiin kuolleista on ollut joko yli kuusikymppisiä tai he ovat kärsineet muista terveysongelmista. Tiedossa ei ole, kärsikö Li aiemmista terveysongelmista.

Perjantaina Kiinan korruptiota valvova viranomainen ilmoitti aloittavansa tapauksesta tutkinnan. Viranomaiset matkustavat Wuhaniin selvittääkseen Lin tapaukseen liittyvät yksityiskohdat.

Kiina päivitti uhrilukuja – tautikuolemia ainakin 630

Kiinan viranomaiset kertoivat varhain perjantaina uusista tartuntatapauksista maassa.

Koronaviruskriisin keskiössä olevassa Hubein maakunnassa on nyt raportoitu 2 400 uudesta tautitapauksesta. Eilisen jälkeen maakunnassa on raportoitu 69 uudesta viruskuolemasta.

Tartunnan saaneiden määrä on noussut koko maassa yli 30 000:n. Kaikkiaan virukseen kuolleita on nyt ainakin 630.

Lue myös: