Helsinki iskee ilmaisella kulttuurilla lasten eriarvoistumista vastaan – tänä vuonna syntyneet saavat kulttuurikummiksi kaupunginorkesterin

Kulttuurin kummilapset -hanke on Helsingin kaupungin ja kulttuuritoimijoiden yhteishanke.

Helsinki
Vastasyntyneen perhe sai kuulla musiikkiesityksen HUS:in perhepesähotellissa.
Helsingin kaupunginorkesterin alttoviulisti Tiila Kangas ja viulisti Teppo Ali-Mattila sekä yleisötyön tuottaja Annika Kukkonen yhdessä kummilapsiprojektin taiteellisen ja pedagogisen suunnittelijan Satu Sopasen kanssa tervehtivät Reima Karhilan ja Niamh Ní Mhoraín vastasyntynyttä, jonka kulttuurikummina kaupunginorkesteri toimii kunnes lapsi on kouluikäinen. Kuvassa myös vauvan isoveli Conall.Kristiina Lehto / Yle

Tästä vuodesta eteenpäin kaikki Helsingissä syntyvät lapset saavat kulttuurikummin. Kuluvana vuotena kummina toimii Helsingin kaupunginorkesteri.

Perheille asiasta kerrotaan neuvoloissa, missä he saavat ohjeet, kuinka lapsi perheineen voi osallistua kummitoimintaan eli tiettyihin ilmaisiin kaupunginorkesterin konsertteihin. Kummius jatkuu aina siihen saakka, kunnes lapsi aloittaa koulun.

– Erityisesti haluaisimme yleisöön erilaisista kulttuuritaustoista perheitä eri puolilta Helsinkiä. Tämä toiminta on kaikille. Katsomme, että kulttuuri kuuluu perusoikeuteen ja esimerkiksi näillä kummilapsikonserteilla saavutamme niitä yleisöjä, jotka eivät tule meidän maksullisiin konsertteihin, sanoo Helsingin kaupunginorkesterin yleisötyön tuottaja Annika Kukkonen.

Kummitoiminta malliesimerkki

Tutkija, tohtorikoulutettava Taru Koiviston mukaan kulttuurikummitoiminta on malliesimerkki siitä miten kulttuurista pääomaa voi kasvattaa lompakon paksuudesta, sosiaaliluokasta ja kulttuuritaustasta riippumatta.

– Nykyään puhutaan hyvinvointivaltion jälkeisestä ajasta, ja tutkimus onkin osoittanut, että hyvinvointi ei välttämättä jakaudu tasan yhteiskunnassa tällä hetkellä. Hyvinvointivaltio perustuu sille ajatukselle, että kaikkien pitäisi päästä osalliseksi hyvinvoinnista ja yhteisistä palveluista. Nyt tutkitaan sitä miten se voitaisiin paremmin tehdä myös taiteen ja kulttuurin alalla.

– Jos ajatellaan sivistysvaltion näkökulmaa, kuuluvat kulttuuri ja taide kuuluvat olennaisena osana siihen. Ne ovat investointeja hyvään elämään, yhteisöllisyyteen ja kulttuurien välisten jännitteiden purkamiseen, Koivisto jatkaa.

Koivisto on mukana Taideyliopisto ArtsEqual-hankkeessa (siirryt toiseen palveluun).

Hyviä kokemuksia aikaisemmilta vuosilta

Kulttuurin kummilapset -hanke on Helsingin kaupungin ja monien kulttuuritoimijoiden yhteishanke. Sen mahdollistaa Jane ja Aatos Erkon säätiön 900 000 euron avustus. Helsingin kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kulttuurijohtaja Mari Männistö toteaa, että hanke edistää jokaisen lapsen oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin.

Hankkeen taustalla ovat hyvät kokemukset kaupunginorkesterin kummilapsitoiminnasta vuosina 2000 ja 2012 syntyneiden kanssa. Ensi vuonna syntyvien kummina toimivat Helsingin teatterit: Helsingin kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri, Svenska Teatern, Q-teatteri, Nukketeatteri Sampo ja Teatteri IlmiÖ.

Vuodesta 2022 mukaan tulee aina uusi taidemuoto, kunnes vuonna 2027 vuorossa on jälleen kaupunginteatteri. Hanketta on kehittämässä noin 30 eri taiteen ja kulttuurin tahoa.

Korjattu 12.2.2020 klo 12.29: Korjattu kohtaa Taideyliopiston ArtsEqual-hankkeesta. Aiemmin kohdassa luki taideyliopisto Sibelius-Akatemian.