1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Lapissa on kalasteltu alakouluikäisten poikien puhelinnumeroita – poliisi kerää näyttöä eteläsuomalalaisesta miehestä

Mies on poliisin tiedossa, ja hänestä on tehty useita rikosilmoituksia ympäri Suomen.

poliisi
Seksuaalisia viestejä puhelimen näytöllä.
Seksuaalinen häirintä ei kohdistu pelkästään tyttöihin. Esimerkiksi Lapin poliisi kerää tietoa ala-asteikäisten poikien yhteystietoja kalastelevasta eteläsuomalaisesta miehestä. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Lapin poliisi kerää näyttöä poikien yhteystietoja kalastelevasta miehestä.

Poliisin tietoon on tullut Tervolasta tapaus, jossa eteläsuomalainen mies on kalastellut ala-asteikäisten poikien puhelinnumeroita peliyhteyksien kautta.

– Mies perustanut pikaviestipalvelu WhatsAppiin ryhmän, johon hän on pyytänyt myös poikien kavereita liittymään. Tämän jälkeen mies on lähestynyt poikia seksuaalissävytteisillä viesteillä ja pyytänyt myös poikia lähettämään valokuvia, vanhempi konstaapeli Arto Vähänikkilä Lapin poliisilaitokselta kuvaa.

Vähänikkilä kehottaa vanhempia olemaan valppaana lastensa WhatsApp-viestien suhteen. Jos lapselle on tullut epäilyttäviä viestejä, tulee poliisiin ottaa yhteys tai tehdä sähköinen rikosilmoitus.

– Mies on poliisin tiedossa ja hänestä on tehty useita rikosilmoituksia ympäri Suomen. Paljastuneet tapaukset liitetään osaksi tapauksen tutkintaa, Vähänikkilä kertoo.

Vähänikkilä tähdentää, että kuvakaappauksen ottaminen keskusteluista on ehdottoman tärkeää. Poliisille voi laittaa suoraa sähköpostia kaikista epäilyttävistä viesteistä osoitteeseen ennaltaestava.lappi@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).

Vanhempien vastuu

Vähänikkilä muistuttaa, että tämän tyyppiset tapaukset sosiaalisessa mediassa eivät ole enää harvinaisia. Tämän vuoksi vanhempien tulee olla perillä siitä, minkälaisia viestejä lapsen puhelimeen tulee.

– Kyllähän somemaailma on oma maailmansa. Kehottaisin vanhempia juttelemaan lastensa kanssa ja pitämään välit avoimina.

Koulupoliisinakin toiminut Vähänikkilä huomauttaa, että vanhempien kasvatusvastuuseen kuuluu tietää, minkälaisia asioita vielä alakouluikäisen lapsen älykännykässä tapahtuu.

– Vanhemmalla on oikeasti lupa mennä katsomaan lapsen puhelin, se ei ole minkään salaisuuden piirissä, Vähänikkilä tähdentää.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi