Stora Enso kielsi kokonaan työmatkojen tekemisen lentämällä Wuhanin koronaviruksen vuoksi

Yhtiö kertoo haluavansa ehkäistä varotoimella viruksen leviämistä.

koronavirus
Aasialaisia matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä 30. tammikuuta.
Aasialaisia matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä 30. tammikuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Stora Enso on kieltänyt työmatkat lentäen. Yhtiö on antanut alkuviikosta koko henkilöstölle ohjeistuksen, jonka mukaan lentomatkustaminen kielletään työmatkojen osalta.

Stora Enso haluaa rajoittaa Wuhanin koronaviruksen leviämistä. Varotoimesta on päätetty yhtiön sisällä.

– Lentokoneessa virukset tunnetusti tarttuvat nopeasti. Työmatkoja on siirretty ja tapaamisia sekä kokouksia on muutettu virtuaalisiksi, kertoo Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen.

Monen työntekijän arkeen lentomatkustuskielto ei vaikuta mitenkään. Eniten Stora Ensolla liikkuvat lentäen esimerkiksi myynnin työntekijät.

Varotoimia lomamatkan jälkeen?

Viestintäjohtaja Härkösen mukaan henkilöstön keskuudessa ei ole ollut tartuntoja. Henkilöstöä on muistutettu käsien pesun tärkeydestä ja muista keinoista, joilla virusten leviämistä voi ehkäistä.

Lentokielto ei koske yhtiön johdon ja työntekijöiden vapaa-ajanmatkoja. Etenkin Aasiassa lomailleiden osalta tilannetta saatetaan kuitenkin puntaroida, kun he palaavat matkaltaan.

– Silloin katsotaan tapauksen mukaan, onko esimerkiksi tarvetta, että tekee etätöitä pari viikkoa tai vastaavaa. Mutta se on ihan tapauskohtaista ja käydään tarvittaessa läpi, Härkönen painottaa.

Stora Ensolla on omaa tuotantoa Kiinassa. Yhtiön tuotteita myös viedään Kiinaan ja muualle Aasiaan.

Outokumpu rajoittaa Kiinan-matkoja

Teräsyhtiö Outokumpu antoi matkustamista rajoittavan ohjeen henkilöstölleen jo toista viikkoa sitten, kertoo Outokummun Tornion tehtaan viestintäpäällikkö Niina Kostiander.

– Voimassaolevan matkustusohjeen mukaan meiltä ei matkusteta Kiinaan eikä Kiinasta meille, Kostiander kertoo.

Outokummulla ei ole tuotantoa tai toimintaa Kiinassa, mutta se myy sinne terästuotteita.

Myös metsäyhtiö Metsä Group on antanut vastaavan ohjeistuksen henkilöstölleen. Viestintäjohtaja Juha Laineen mukaan yhtiön toimintaan Euroopassa ja Suomessa tai asiakastoimituksiin koronavirus ei ole olennaisesti vaikuttanut.

Huhtamäki kieltänyt liikematkustamisen myös Hong Kongiin

Pakkausjätti Huhtamäki on kieltänyt kaiken liikematkustamisen Kiinaan ja Hong Kongiin tai näistä kohteista Suomeen jo parisen viikkoa sitten. Koronaviruksen vuoksi annettu rajoitus on voimassa toistaiseksi.

Kaikkia työn puolesta muuten matkustavia on kehotettu varovaisuuteen ja erityiseen huolellisuuteen hygienian suhteen. Hong Kongissa Huhtamäki suosittelee työntekijöilleen työskentelyä kotoa käsin.

Myös nosturivalmistaja Konecranes on linjannut, että Kiinaan tai Kiinasta matkustamista tulisi välttää ilman pakottavaa syytä.

– Matkustusohjeiden lisäksi olemme antaneet henkilöstöllemme hygieniaohjeet, kertoo viestintäjohtaja Niina Suhonen.

Lue myös:

THL laajentaa koronaohjeistustaan koskemaan koko Manner-Kiinaa

Koronavirus on valtava sokki maailmantaloudelle