1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työtaistelut

PAM uhkaa laajentaa lakkojaan K-Citymarketeihin, Keskon varastoihin ja kiinteistöpalvelualalle

Kiistaa käydään muun muassa kiky-tunneista niin kuin monella muullakin alalla.

PAM lupaa, että lakoista huolimatta kaikki kaupat eivät mene kiinni. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Ammattiliitto PAM aikoo laajentaa lakkojaan viikolla 9 eli 24. helmikuuta alkaen. Lakot laajenevat muun muassa K-Citymarketeihin ja Keskon varastoihin, jos työehtosopimusneuvotteluissa ei päästä sopuun.

Lisäksi PAM on antanut lakkovaroituksen kiinteistöpalvelualalle. Viikolla 9 alkavat lakot koskisivat neljää alan yritystä sekä Keskon varastojen ja Citymarketien siivousta.

Maanantaina 24. helmikuuta lakkoon menevät Kesko Logistiikka sekä Kesko Logistiikan pakastevarasto, kaikki Kespron noutotukut sekä Kesko Logistiikan terminaalit Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa. Lakko päättyy näissä kohteissa perjantaina 28. päivänä illalla.

Torstaina 27. päivä kello 6.00 alkaa kaikkia K-Citymarketeja koskeva lakko, joka kestää perjantaihin 28. päivä kello 24:ään saakka. Lakossa ovat sekä käyttötavara- että päivittäistavarapuoli.

PAM on aikaisemmin ilmoittanut myös muun muassa kaikkia alueosuuskauppojen Prismoja koskevasta lakosta viikolla kahdeksan. Silloin lakkoon menevät myös S-ryhmään kuuluvan Inex Partnersin Sipoon-käyttötavara- ja päivittäistavaralogistiikkakeskuksen työntekijät.

PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen perustelee lakkoja sillä, ettei neuvotteluissa ole edetty.

– Neuvottelut eivät ole riittävästi edenneet vuokratyön käytön pelisääntöjen täsmentämisen, elämiseen riittävien työtuntien varmistamisen sekä kiky-tuntien poistamisen osalta, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Hän kuitenkin lupaa, etteivät lakot iske täysin voimin kuluttajaan.

–Jos lakot toteutuvat, emme odota kaikkien kohteiden olevan täysin kiinni.

Kesko lakonuhasta: Tuoretuotteet etusijalla, jos resurssit vielä alenevat

Kahden viikon päästä uhkaava lakko alentaisi merkittävästi henkilöstöresursseja Keskon varastoilla. Tämä tarkoittaisi priorisointia tuotteiden toimituksessa myyntiin, arvioi Keskon työsuhdejohtaja Petteri Huovinen STT:lle perjantaina.

Keskon logistiikkakeskuksessa on jo meneillään tiistaina alkanut ylityökielto.

– Siltä osin tilanne on jo käynnistynyt ja vaikutuksia on mahdollisesti ollut. Käytännössä on kuitenkin pyritty tekemään normaalityötä, Huovinen kertoo.

Myönteisenä Huovinen pitää sitä, että neuvottelut työehdoista ovat jatkuneet eilen. Hän kuulostaa tässä vaiheessa toiveikkaalta sen suhteen, että lakonuhka väistyisi tulevina viikkoina.

Jos lakko silti toteutuu, asiakkaille sen pitäisi näkyä vain valikoiman supistumisena. Huovisen mukaan satunnaisia tuotepuutteita voi ilmetä.

– Meillä on kauppiasmalli, ja kauppiaat toimivat alueellisesti omien asiakasryhmiensä kanssa. Kyllä tarkoitus on se, että kaupat olisivat auki tasaisesti ja että palvelut olisivat mahdollisimman kattavat ja tuotevalikoima olisi mahdollisimman täydellinen, Huovinen sanoo.

Lakon toteutuessa tuoteryhmistä tuoretuotteiden, kuten vihannesten, hedelmien ja lyhyen kierron maitotuotteiden kuljetus priorisoidaan ensimmäisenä.

Lue myös:

Yksinkertaisia kysymyksiä lakkoilusta: Mitä tehdä, jos ei kuulu liittoon? Entä jos on vuokratyöläinen?

PAM uhkaa laajoilla lakoilla – esimerkiksi koko maan Prismat menossa kiinni helmikuun lopulla

PAM:in lakonuhka koskisi noin tuhatta työntekijää Pohjois-Pohjanmaan Prismoissa

Ammattiliitto PAMin lakko uhkaa sulkea Kajaanin Prisman ja Kajaanin huoltokeskuksen – lakon piiriin kuuluisi 120–130 työntekijää

Lakon tullessa myös Eepeen Prisma sulkisi ovensa – toimitusjohtaja: "Toivon päättäjille viisautta"