Romanit ovat lähteneet Forssasta

Entisessä romaniväestön keskittymässä asuu enää parisenkymmentä romania.

romanit
Taito Lehmusta seisoo kadulla Forssassa.
Eeva Hannula / Yle

Forssan väestökato näkyy myös romaniväestössä. 1990–luvulla Forssassa oli romaniyhdyskunta, ja seutukunnalla asusti romaneja lähemmäs sata. Nyt Forssassa asuu romaneja parisenkymmentä, arvioi Etelä-Suomen romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, forssalainen Taito Lehmusta.

Taito Lehmusta sanoo, että romanisukujen vanhimmat ovat kuolleet, mutta paljon nuoria miehiä on kuollut päihteisiin. Lisäksi nuorempi romaniväestö on muuttanut Forssasta kasvukeskuksiin eri puolille Suomea.

– Nyt jälkipolvi on muuttanut maisemaa, tosin joitakin on tullut takaisinkin. Romanit ovat menneet suurempiin kaupunkeihin, mitään yhtä paikkakuntaa ei voi nimetä. Sitten on niitä on romaneja, jotka ovat tulleet asumaan muutamaksi vuodeksi ja sitten taas lähteneet pois, sanoo Taito Lehmusta.

Suomalainen yhteiskunta suvaitsevampi

Taito Lehmusta sanoo, että romaniväestön hyvinvointi maassa on kohentunut huomattavasti.

– Myös rasismi on katoamassa. Hävinnyt se ei ole, mutta koko ajan ollaan menossa neutraalimpaan yhteiskuntaan. Hyvinvointi yhteiskunnassa on vaikuttanut suvaitsevaisuuteen ja yhteiskunta on monikansallisempi, summaa Taito Lehmusta.

– Ovet avautuvat meille yhä enenevässä määrin ja mitä nuoremmat sukupolvet tulevat johtohahmoiksi suomalaisessa yhteiskunnassa, niin sitä kautta tulee suvaitsevaisuus lisääntymään.

Etelä-Suomen romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Taito Lehmusta sanoo, että romaniväestön koulutus on jo saatu kuntoon, mutta tätä nykyä ongelmana on harjoittelupaikkojen puute.