Hyppää sisältöön

Kajaanin suurpommituksista 80 vuotta – kaupunki oli kuin tulimeri, mutta siviiliuhreja tuli hämmästyttävän vähän

Kaupungin keskustasta jäivät pommituksista jäljelle vain kirkko ja Raatihuone.

Kajaanin Kauppakatu oli pommitusten jäljiltä kuin tulimeri. Kuva: SA-kuva

Kajaanin suurpommituksista on kulunut perjantaina 7. helmikuuta tasan 80 vuotta. Talvisodan Kajaanin pahimmassa pommituksessa kaupungin päällä lensi 45 neuvostoliittolaista puna-armeijan pommikonetta, jotka pudottivat lähes 2 000 räjähdys- ja palopommia sekä lukemattoman määrän pienempiä termiittipommeja.

– Aseman seutu ja koko Kauppakatu Seminaarille asti oli tulimerenä. Kaupungin keskustassa ei säilynyt muuta kuin kirkko ja Raatihuone, kertoo suurpommitusten muistotilaisuuden järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Kari Lappeteläinen.

Lappeteläisen mukaan näin laajaa pommitusta osasi kukaan tuskin odottaa, vaikka talvisodan aikana Kajaanissa oli toistasataa ilmahälytystä.

– Pienempiä pommituksia oli ollut jo aikaisemmin ja niissä oli kuollut muutamia ihmisiä. Suurpommitusten aikana siviiliuhreja oli keskustan alueella kuusi, sillä ihmiset osasivat hakeutua suojaan, Lappeteläinen kertoo.

Kajaanin suurpommitusten muistotilaisuutta vietetään perjantai-iltana Kajaanin pääkirkossa. 13. päivä maalikuuta Kainuussa vietetään talvisodan päättymisen muistopäivää.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!