1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turve

Nyt alkoi purun ja hakkeen säännöstely – voimalaitokset joutuvat jo lämmittämään koteja turpeella: "Emme voi tietää, kauanko lakot jatkuvat"

Voimalaitokset eivät saa sahoilta tarvitsemaansa haketta, sillä mekaaninen metsäteollisuus on ollut lakossa jo kaksi viikkoa.

turve
Polttoaineeksi meneviä puunkuoria Kaukaan voiman biovoimalaitoksen kuljettimella.
Puun kuoria Kaukaan voiman linjastolla.Yle

Voimalaitokset joutuvat lisäämään turpeen käyttöä polttoaineena metsäteollisuuden lakkojen vuoksi.

Mekaanisen metsäteollisuuden lakot ovat jatkuneet jo kaksi viikkoa. Lakon aikana sahoilla ei muodostu haketta ja puruja, mutta kaupungit ja ihmisten kodit on pidettävä lämpiminä jollain keinolla.

Esimerkiksi Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa sijaitsevalla Kaukaan voimalla alettiin viime viikolla lisätä turpeen käyttöä. Normaalitilanteessa Kaukaan Voiman biovoimalaitoksella 15 prosenttia käytettävästä raaka-aineesta on turvetta.

– Emme voi tietää, kuinka pitkään lakot jatkuvat, vaan meidän on pakko katsoa eteenpäin tulevaisuuteen, kertoo Kaukaan voiman toimitusjohtaja Juha Kouki.

Samaan aikaan turpeen käyttöä on kuitenkin tarkoitus vähentää reilusti. Fossiilisen turpeen poltto on Suomessa tarkoitus puolittaa kymmenessä vuodessa.

Turvetta käytetään Suomessa pääasiassa energian tuotantoon. Biovoimalaitokset polttavat turvetta, josta tuotetaan kaukolämpöä.

Turpeen lisäksi kaukolämpöä tuottavat biovoimalaitokset käyttävät polttoaineenaan metsäteollisuudesta saatavia sivutuotteita, kuten kuorta, haketta ja kantoja.

Turve pelastanut energiantuotannon

Tilanne on sama koko Suomessa.

–Turpeen kysyntä on kasvanut erittäin merkittävästi. Alueittain kysyntä on jopa yli kaksinkertaistunut, kun muuta poltettavaa ei ole ollut, sanoo energiayhtiö Vapon viestintä ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Ahti Martikainen.

Martikainenuskoo, että turpeen merkitys polttoaineena kasvaa vielä lähikuukausina.

Voimalaitosten polttoainevajetta yritetään paikata myös polttamalla koko talvelle varattuja energiapuuvarastoja. Tilanne näyttää kuitenkin huonolta jatkoa ajattelen, sillä hakkuutähteitä ei saada nyt tehtyä varastoon.

– Syksyn ja alkutalven heikon korjuukelin ja lakon aikana hakkuut ovat lähes pysähdyksissä, joten hakkuutähteitä ei juuri nyt saada markkinoille normaalisti, Martikainen kertoo.

Martikaisen mukaan turpeen varmuusvarastot ja poikkeuksellisen lämmin sää ovat pelastaneet Suomen energiantuotannon suuremmilta vaikeuksilta.

– Turvetta voidaan varastoida useamman vuoden ajan ilman, että sen energiasisältö juurikaan pienenee.

Turvetta voidaan myös toimittaa nopeasti.

– Turvetta voidaan kuljettaa metsäteollisuuden hakeautoilla, joita on tällä hetkellä hyvin tarjolla, Kaukaan voiman toimitusjohtaja Juha Kouki selittää.

Hakkuutähteiden kuljetusmääriä ei voida samalla tavalla lisätä, sillä tarvittavaa kuljetuskalustoa ei ole.

Seitsemän miljoonan tonnin ilmastopäästöt

Turpeen poltto aiheuttaa vuodessa jopa seitsemän miljoonan tonnin kasvihuonekaasupäästöt. Lisäksi turpeen tuotantoalueilta vapautuu noin kaksi miljoonaa tonnia maaperäpäästöjä.

Yhteensä turpeen ilmastopäästöt vastaavat koko Suomen henkilö- ja kuorma-autoliikennettä.

Metsäteollisuuden lakkojen aiheuttamasta turpeen polton väliaikaisesta lisääntymisestä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan.

– Toki se hetkellisesti lisää päästöjä. Ilmiö kuitenkin havainnollistaa, että energiantuotannossa huoltovarmuus on tärkeää. Kun siirrytään energiaturpeesta muihin energianlähteisiin, täytyy varmistaa, ettei energiantuotanto tule liian riippuvaiseksi yhden toimialan sivutuotteista, sanoo Helsingin yliopiston yliopistotutkija Paavo Ojanen.

Lue seuraavaksi