Hyppää sisältöön

Suomesta Tanskaan lentänyt kiinalaisnainen vietiin koronaepäilyn vuoksi sairaalaan – testi paljasti illalla, että tartuntaa ei ollut

Matkustaja on viety sairaalaan.

Finavia sai tiedon kiinalaismatkustajasta Kööpenhaminan lentoasemalta. Arkistokuva. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Suomesta Tanskaan lentäneellä kiinalaisnaisella havaittiin perjantaina oireita, joiden epäiltiin voivan liittyä koronavirukseen. Nainen vietiin ambulanssilla Kööpenhaminan Kastrupin lentokentältä sairaalaan tutkittavaksi.

Illalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti Twitterissä, että naisella ei ollut todettu koronavirustartuntaa.

Kööpenhaminassa osa lentokentän kolmatta terminaalia suljettiin päivällä, kunnes alue saatiin puhdistettua kunnolla varotoimena.

Lentokentän lehdistöpäällikkö Kenny Leth kertoo Expressenille, että nainen oli itse tullut kertomaan oireistaan. Muut lennolla olleet ovat ilmeisesti jo ehtineet poistua lentokentältä.

Ruotsin television SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)nainen olisi matkustanut Kiinasta ja tehnyt välilaskun Suomessa, minkä jälkeen hänen matkansa on jatkunut Tanskaan.

Nainen oleskeli Helsinki-Vantaan terminaalissa

Helsinki-Vantaan lentoasemaa operoivan Finavian mukaan matkustaja oli Sichuan Airlinesin lennolla Chengdusta Helsingin kautta Kööpenhaminaan.

Myös Helsinki-Vantaalla odotettiin vahvistusta, oliko kyse koronavirustartunnasta.

Naista kuljettanut kone laskeutui Helsinki-Vantaalle perjantaina viiden aikaan aamulla ja lähti edelleen Kööpenhaminaan noin kello seitsemän.

Finavian viestintäkoordinaattori Elina Suominen kertoi Ylelle, että nainen oleskeli Helsinki-Vantaalla lentoasemalla.

– Hän on ollut lentoaseman non-Schengen-puolella terminaalissa sisällä, vaihtanut konetta ja lähtenyt koneen vaihdon jälkeen Kööpenhaminaan päin. En valitettavasti pysty sanomaan tarkasti, kuinka paljon hän on viettänyt siellä aikaa, Suominen sanoo.

Suominen kertoo, että Finavia sai tiedon kiinalaismatkustajasta Kööpenhaminan lentoasemalta. Sen jälkeen Finavia ilmoitti asiasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Finavia odotti päivällä THL:ta ohjeistusta mahdollisista toimenpiteistä.

Suomisen mukaan jo aiemmin Finavia on päättänyt tarjota matkustajille käsidesifiointiainetta ja tehostaa siivousta.

Finavia kertoi tiedotteessaan päivällä, että he käyvät läpi kaikki mahdolliset reitit, joita pitkin vaihtomatkustaja olisi voinut Helsinki-Vantaalla kulkea. Näissä tiloissa tehdään ylimääräisiä puhdistustoimenpiteitä.

THL odottaa testituloksia Tanskasta

THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane kertoi päivällä Ylelle, että Tanskan viranomaiset tiedottavat koronavirustestin tuloksista suomalaisille kollegoille.

Sane kertoi, että jos lentomatkustajalla olisi koronavirus, niin lentokoneessa lähiriveillä istuneet matkustajat ja siinä koneen osassa tarjoilleet miehistön jäsenet ovat saattaneet altistua virukselle.

– Heitä sitten selvitetään ja pyritään saamaan heidät kiinni. Lentokentällä tai muuten lennolla olleiden henkilöriski on erittäin pieni. Heitä ei lueta lähikontakteiksi tällaisessa tilanteessa.

Sanen mukaan matkustajan mahdolliset oireet lennolla sekä mahdollisen maskin käyttö vaikuttavat riskiarvioon. Hän ei ota kantaa siihen, kuinka paljon matkustajia kiinalaisnaisen lennolla oli.