1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Suomen poliisille sataa vihjeitä nettiahdistelijoista kansainvälisiltä somejäteiltä – "Ovat todella tehokkaita sisältönsä seurannassa"

Poliisin tutkija kertoo, että ilmoituksia tulee joskus myös harmittomista tapauksista, kuten saunomiskuvista.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Sari Sarani, KRP:n kyberrikollisuuteen erikoistunut rikosylikomisario
Poliisi on päässyt kansainvälisten nettivinkkien avulla hyväksikäyttötapausten jäljille, kertoo rikosylikomisario Sari Sarani.Katriina Laine / Yle

Keskusrikospoliisi sai viime vuonna jopa 5 000 vinkkiä lasten hyväksikäyttöön liittyvästä nettimateriaalista kansainvälisen yhteistyön kautta. Vihjeiden määrä on moninkertaistunut viime vuosina muun muassa sen vuoksi, että sosiaalisen median jättiläiset ovat tehostaneet laittoman materiaalin valvontaa.

– Nuorten ja aikuisten käyttämät yleisimmät palveluntarjoajat ovat tällä hetkellä tosi tehokkaita sisältönsä seurannassa. Ja he myös todella tehokkaasti ilmoittavat väärinkäytöksistä ja huolestuttavista tilanteista viranomaisille, sanoo kyberrikollisuuteen erikoistunut rikosylikomisario Sari Sarani keskusrikospoliisista.

Valtaosa yhteydenotoista liittyy laittomaan kuvamateriaaliin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Myös lasten seksuaaliseen houkutteluun eli groomingiin liittyviä vihjeitä tulee paljon.

– Aina joskus niiden kautta päästään varsinaiseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön käsiksi, Sarani sanoo.

Yhdysvalloissa suomalainen sauna- tai rantakuva on useimmiten laitonta materiaalia.

Sari Sarani

Nettihoukuttelu saattaa olla aluksi lievää ja kohdistua suureen vastaanottajajoukkoon. Poliisi on kuitenkin tutkinut myös tapauksia, joissa aikuinen on esimerkiksi pyrkinyt saamaan lapsen työntämään itseensä jonkin esineen. Hyväksikäyttäjä saa tällaisesta seksuaalista nautintoa.

Osalle vihjeistä poliisi ei pysty tekemään mitään, kun epäilty, asianomistaja ja sijainti jäävät selvittämättä. Osa vihjemateriaalista on taas sellaista, ettei sen levittäminen ole Suomessa rikos.

– Yhdysvalloissa suomalainen sauna- tai rantakuva on useimmiten laitonta materiaalia. Suomessa ei, ellei kuvassa ole jotain seksuaalista.

On myös tapauksia, joissa lapsi itse jakaa itsestään alastonkuvia tai muuta arkaluontoista. Jos tapaukseen ei liity rikosta, mutta se on muuten huolestuttava, poliisi tekee lastensuojeluilmoituksen.

Myös rikosilmoitusten määrä kovassa kasvussa

Poliisin mukaan on vaikea sanoa, kertooko yhteydenottojen määrän kasvu pelkästään siitä, että tapaukset tulevat esiin helpommin kuin ennen. On myös mahdollista, että rikollisuus kasvaa.

– Enterin painalluksena saa lähtemään satoja groomaus-viestejä. Tai satoja viestejä, joissa jaetaan lapsille seksuaalista materiaalia. Sovellukset jakavat digitaalisia osoitetietoja, Näin saadaan isoja kohderyhmiä helposti.

Yleisesti ottaen lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä kirjatut rikosilmoitukset ovat olleet viime vuodet kovassa kasvussa. Poliisihallituksen perjantaina julkistamisen tilastojen mukaan ilmoitusmäärät ovat kasvaneet kahdessa vuodessa jopa 56 prosenttia.

Rikosilmoituksia kirjattiin viime vuoden aikana 1 837 kappaletta, toisin sanoen viisi joka päivä.

Poliisin ja tutkijoiden mukaan kovakaan kasvu ei tosin kerro siitä, että hyväksikäyttöä tapahtuisi välttämättä enemmän. Lasten ja nuorten haastattelututkimusten perusteella lapsiin kohdistuvat rikokset olisivat pitkällä aikavälillä pikemminkin vähentyneet.

Yhtenä syynä tähän on pidetty sitä, että hyväksikäytöstä uskalletaan puhua enemmän kuin aiemmin.

Lue seuraavaksi